Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «διαβάζει» τις εξελίξεις η ΝΔ

Το καλό και το κακό σενάριο, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιο ιδεολογικό ζήτημα καλεί την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει. Οι ύψιστες ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η ελεύθερη διακίνηση και η Συνθήκη Σένγκεν.

Πώς «διαβάζει» τις εξελίξεις η ΝΔ

Με έντονο προβληματισμό και έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη, επισημαίνουν, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια με πριν και οι εικόνες που μέχρι πρότινος βλέπαμε, λόγου χάρη στο Ισραήλ και τις θεωρούσαμε πολύ μακρινές, πλέον αποτελούν τη φριχτή πραγματικότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως για τις 5 το απόγευμα την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό της ΝΔ, όπου θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης και θα καθοριστεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε δήλωσή του μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν η ασφάλεια και η ελευθερία, ως ύψιστες αρχές και αξίες της Ευρώπης, και σε αυτό θα επιμείνει στις επαφές - παρεμβάσεις του τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τις ισορροπίες και τη βαρύτητα που δίνει στην ασφάλεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και εξηγεί: «Ενώ εμείς ανέκαθεν δίναμε την ίδια σημασία στις δύο αυτές αξίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έδινε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την ασφάλεια. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται όμως για ιδεολογικό ζήτημα και το ερώτημα που τίθεται είναι: μπορούν να το κάνουν; Το πιστεύουν ή θα συνεχίσουν την ίδια λογική;» διερωτάται.

Οι πιθανές εξελίξεις

Με τα νέα δεδομένα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δύο είναι οι πιθανές εξελίξεις για την Ελλάδα -η μία θετική και η άλλη αρνητική. Η θετική, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κομματική πηγή, είναι οι Ευρωπαίοι να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους άμεσα και πιο αποτελεσματικά. «Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής πέρασαν στα νησιά μας 1.200 μετανάστες - πρόσφυγες, την εβδομάδα που πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο μόλις 200 και την αμέσως επόμενη εβδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής ανέβηκε πάλι ο αριθμός τους στους 1.200 περίπου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Τουρκία φρόντισε να στείλει τα μηνύματά της και να δείξει ότι μπορεί, αν θέλει, να ελέγξει το προσφυγικό ζήτημα. Οπότε αν πιεστεί, θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της», σημειώνει.

Υπάρχει όμως και η αρνητική εξέλιξη, κατά τη Συγγρού. Σύμφωνα με αυτήν, υπό τις νέες εξελίξεις, μπορεί να καθυστερήσει η Ευρώπη να δώσει στους Τούρκους ελεύθερη βίζα για να ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο. Μια τέτοια περίπτωση θα οδηγήσει κατ' επέκταση σε καθυστέρηση από την πλευρά της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία, κάτι που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι συνεπάγεται για τη χώρα μας και το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει.

Εκεί που η Ευρώπη, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθούσε να ενισχύσει την πολυπολιτισμικότητά της, τον εκδημοκρατισμό της και άλλες παρεμφερείς αξίες, πλέον επανέρχεται αναγκαστικά σε άλλες προτεραιότητες για την επιβίωσή της. «Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι και μαζί τους και εμείς θα αναθεωρήσουμε υποχρεωτικά όλους τους κανόνες και τις λειτουργίες σε ό,τι έχει να κάνει με την εσωτερική ασφάλεια.

Πρακτικά η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, εμπορευμάτων και ανθρώπων, όπως ίσχυε και με τη συνθήκη Σένγκεν, στην πράξη τίθεται εν αμφιβόλω», σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v