Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζυμώσεις σε κεντροαριστερά και δεξιά

Διεργασίες, συζητήσεις και επιστολές από την ελάσσονα αντιπολίτευση απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και οι αντιδράσεις Θεοδωράκη – Παπανδρέου. Ανακοινώνεται ο «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς».

Ζυμώσεις σε κεντροαριστερά και δεξιά

Έντονες διεργασίες παρατηρούνται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τόσο προς το χώρο της κεντροαριστεράς όσο και προς τα δεξιά, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην αναδιαμόρφωση του ιδεολογικοπολιτικού χάρτη της χώρας με το σχηματισμό νέων κομμάτων.

Στόχος των συγκεκριμένων προσπαθειών είναι η αμφισβήτηση του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που παραμένει ισχυρό –όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- και η δημιουργία τρίτων διευρυμένων δυνάμεων οι οποίες θα μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά στις εξελίξεις και να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση της επόμενης μέρας για την διακυβέρνηση της χώρας.

Στον ιδεολογικό χώρο (έστω σε θεωρητικό επίπεδο) ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ εντείνεται το «φλερτ» της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, προσβλέποντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη «μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου». Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε σχετικές επιστολές στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας μάλιστα συναντήσεις μαζί τους, ενώ σε κάθε δημόσια παρέμβασή της, όπως χθες, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ, δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει το προσκλητήριο.

Μάλιστα, για να πείσει τους υποψηφίους εταίρους της αλλά και να τους καθησυχάσει για τις... αγαθές της προθέσεις, υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επιδειχθεί «αλαζονεία» και να μην υπάρξουν «καπελώματα, μηχανισμοί και μικρομεγαλισμοί» στο εν λόγω εγχείρημα.

Με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα;

Με την κίνηση αυτή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων, θέλει να κλείσει το θέμα που έχει προκύψει με τις φήμες (που κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση Μουζάλα) περί συγκυβέρνησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι και μία από τις βασικές διαφορές της με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στην απαντητική επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά, διατυπώνει την άποψη ότι ναι μεν συμφωνεί με τον διάλογο –της πρότασης για τον οποίο διεκδικεί την πατρότητα- ωστόσο προτείνει να κληθεί σε αυτόν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης που, απάντησε σήμερα τάσσεται κι αυτός υπέρ του διαλόγου και κατά της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν. Ωστόσο, θεωρεί ότι προέχει να μπει το πλαίσιο και οι πολιτικές θέσεις πάνω στις οποίες θα γίνει η κουβέντα. «Δεν μιλάμε ούτε για Ομοσπονδία ούτε για συνεννόηση μεταξύ ηγεσιών, αλλά να ξεκινήσει διάλογος στον οποίο θα μετέχουν κόμματα, ομάδες, κινήσεις, ακόμα και πρόσωπα μεμονωμένα. Ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω», τονίζει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη η συγκεκριμένη προσπάθεια να μην περιοριστεί στην κεντροαριστερά αλλά να επεκταθεί και στο κέντρο, συμπεριλαμβάνοντας, για παράδειγμα, και τη Δράση.

Ακολούθως, ανάλογα με την εξέλιξη του διαλόγου, η Σεβαστουπόλεως δεν αποκλείει το σχηματισμό ακόμα και ενός εντελώς νέου φορέα με εκλογή του επικεφαλής του από τη βάση.

Την πρόταση για διεύρυνση της Κεντροαριστεράς στηρίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματός του επισήμανε πως οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να κινηθούν γρήγορα.

Η «λαϊκή δεξιά» συσπειρώνεται

Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι ζυμώσεις στο χώρο της δεξιάς και τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού, ο οποίος αναμένεται να προαναγγελθεί σήμερα από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος φορέας – συνασπισμός κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, καθένα από τα οποία θα διατηρεί την αυτοτέλειά του, κάτω όμως από μία κοινή ιδεολογικοπολιτική «ομπρέλα». Επικεφαλής της συγκεκριμένης προσπάθειας θα είναι ο κ. Καρατζαφέρης και γ.γ. ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος.

Σε προχωρημένες συζητήσεις για συμμετοχή σε αυτόν έχουν γίνει με τον Νίκο Νικολόπουλο, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τον Βασίλη Καπερνάρο (Ρίζες), τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης -ΠΑΤΡΙΔΑ) και τον Χρήστο Ζώη (Νέα ΜΕΡΑ). Επίσης επιδιώκεται προσέγγιση και με τον Βύρωνα Πολύδωρα, επικεφαλής της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό, ενώ το ρόλο του διαμεσολαβητή με τους στρατιωτικούς έχει αναλάβει ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Χρήστος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του κόμματος των αποστράτων.

Σκοπός τους είναι να καταλάβουν το χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, που ιδίως μετά τη μετατόπιση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το κέντρο εκτιμούν ότι είναι ευρύς και αξιοποιήσιμος. Απόφαση για το όνομα του νέου κόμματος δεν έχει ληφθεί, όπως στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη δύο προτάσεις, ο «Εθνικός Ορθόδοξος Συνασπισμός (ΕΘΝΟΣ)» και οι «Καθαροί Έλληνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v