Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάκριση για την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Ο ανακριτής διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης απέστειλε κλήσεις προς απολογία στους κατηγορούμενους, που βαρύνονται με απιστία. Οι πρώτοι κατηγορούμενοι έχουν ήδη λάβει προθεσμίες για τα μέσα Απριλίου.Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εντοπίζεται υποτίμηση της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ενώ κρίνεται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Ωστόσο, τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει. Και αυτό γιατί οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ως εκ τούτου για απιστία διώκονται μόνο οι εμπειρογνώμονες, ενώ το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο, υπολογίζεται από τους εισαγγελείς περί τα 580 με 600 εκατ. Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εισαγγελικό πόρισμα αξιολογείται η ευθύνη του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
To δεύτερο σκέλος κατηγορίας
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά την μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο. Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης.
Να σημειωθεί ότι ως προς την κατηγορία αυτή δεν ισχύει το «ακαταδίωκτο» των μελών του Δ.Σ., αφού αυτό αφορά μόνο αδικήματα που σχετίζονται με το στοιχείο του συμφέροντος ή μη για το Δημόσιο των συμβάσεων που καταρτίζουν.
Με αυτό το αντικείμενο εκκρεμούν ενώπιον των Ανακριτών της Διαφθοράς και άλλες υποθέσεις από συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.