«Έχουμε ακόμη απόσταση». Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ξεκίνησε στις 20:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πολλά τα ζητήματα», είπε ο υπουργός, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα προστασίας, ή αν θα μπουν κριτήρια και ποια θα είναι αυτά.
Την ίδια στιγμή, βαθύ φαίνεται να είναι το χάσμα για την εξαίρεση από την πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, κατηγορίες τις οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προστατευθούν.
Σημειώνεται πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Επίσης, η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία προβλέπει να υπάρξει εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ σήμερα «έκλεισαν» οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτή. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων (funds) να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων.
Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.