Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τέλος τραπεζικών συναλλαγών ξανά στο τραπέζι

Μέτρα 5,5 δισ. ευρώ αναζητά η ελληνική πλευρά. Πρότεινε εκ νέου στους δανειστές την επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Τι απάντησαν οι πιστωτές. Νέα πρόταση για τις φορολογικές κλίμακες αναμένεται να παρουσιάσει ο Ευ. Τσακαλώτος.

Το τέλος τραπεζικών συναλλαγών ξανά στο τραπέζι

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση είχε ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πρόταση για επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Το σενάριο είχε απορριφθεί από τους δανειστές.

Τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έκανε μια ακόμα απόπειρα κάλυψης μέρους του δημοσιονομικού κενού, με την ίδια συνταγή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όμως, εκ νέου η πρόταση προσέκρουσε στις ενστάσεις των δανειστών. Ένα τέτοιο τέλος θεωρείται ότι θα δρούσε ανασταλτικά στις προσπάθειες επαναφοράς των ελληνικών καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες και θεωρείται βέβαιο ότι δύσκολα θα ελάμβανε πράσινο φως τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες το βράδυ ότι το μέτρο ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι. Η ίδια πηγή ωστόσο δεν σχολίασε το κατά πόσο η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πασχίζει να εξασφαλίσει πόρους για να συνυπογράψει με τους δανειστές μια συμφωνία η οποία θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων διευθέτησης του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε και χθες το Euro2day.gr, αναζητούνται στις διαπραγματεύσεις μέτρα τα οποία θα οδηγούν είτε σε εξοικονομήσεις είτε σε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές, μεταξύ των οποίων μέτρα που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως περικοπές αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ από τα VLTs του ΟΠΑΠ και άλλα. Στο τραπέζι άλλωστε έχει πέσει και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που αναζητούνται στην παρούσα φάση φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ και είναι ακόμα ασαφές αν (και εφόσον υπάρξει αρχική συμφωνία) τα μέτρα αυτά θα δώσουν διαβατήριο στο ΔΝΤ για να άρει τις ενστάσεις του αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ενεργοποιώντας τις συζητήσεις για το χρέος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για άμεση συμφωνία στα καυτά θέματα της τρέχουσας αξιολόγησης, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Η διάσταση που δίνουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης είναι πως έχουν γίνει σημαντικές υποχωρήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδίως στο μέτωπο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Σήμερα, στο πλαίσιο της συζήτησης για το δημοσιονομικό, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση αναφορικά με τη μοιρασιά των επιβαρύνσεων, με βάση τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως επιχειρεί να περισώσει ό,τι παραπάνω μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές τοποθετούν στην περιοχή των 7.000-8.000 ευρώ, μέσω δραστικής συρρίκνωσης της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.800 ή ακόμα και στα 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων - αγροτών, όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%.

Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στις 30.000 ευρώ, οι δανειστές από την πλευρά τους στη δική τους πρόταση αφήνουν το 42άρι στις 42.000 ευρώ εισοδήματος και έως τις 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%) και προσγειώνουν τον συντελεστή 32% στις 22.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ σήμερα), αλλάζοντας την ισορροπία των επιβαρύνσεων, μεταφέροντας σε συνδυασμό με την καθήλωση του αφορολογήτου μεγάλα βάρη στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v