Συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα στις 18:00 ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο.
Και αυτό γιατί στη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, στην ατζέντα εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπήκε και η πώληση σε funds και εξυπηρετούμενων δανείων.
Στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση του Σαββάτου δήλωσε σχετικά: «Εξετάζεται η σκοπιμότητα ενός τέτοιου μέτρου». Σενάριο το οποίο μπορεί πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να έγινε ευρέως γνωστό, ωστόσο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, το συγκεκριμένο θέμα έχει πέσει στο τραπέζι ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.
Η λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα πακέτα δανείων που θα αγοράσουν τα funds.
Βέβαια η πώληση και εξυπηρετούμενων δανείων επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις ήδη. Με βάση τον νόμο 4354/2015 για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέπεται, εκτός από την πώληση των κόκκινων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων και των στεγαστικών δεύτερης κατοικίας, και η δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης και εξυπηρετούμενων δανείων, μόνο όμως μαζί με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ίδιου οφειλέτη.
Εκτός από την τύχη των εξυπηρετούμενων δανείων, το καυτό θέμα της διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία παραμένει, όπως και η διάσταση απόψεων μεταξύ δανειστών και υπουργείου Οικονομίας.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της συνάντησης με τους δανειστές, είχε εμφανισθεί αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων (σ.σ. στεγαστικών πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία) για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις».
Παράλληλα σημείωσε: «Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».
Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας, είναι να υπάρξει εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Economist, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου οι ελληνικές τράπεζες να αναγκαστούν σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ πρόσφατη έρευνα της Deloitte υποστηρίζει ότι το ποσοστό τους θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέθεταν στα τέλη του 2015 συνολικά 112 δισ. ευρώ είτε υπο-εξυπηρετούμενα, είτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ποσό που αποτελεί το 42% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων αυτών τραπεζών.
Ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, προβλέπεται να αυξηθεί στο 45% μέχρι το τέλος του 2016, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2015.