Με ορθάνοικτα όλα τα καυτά για την κυβέρνηση μέτωπα συνεχίζεται σήμερα το μπαράζ συναντήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Το οικονομικό επιτελείο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναμετρηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών. Το ραντεβού του υπ. Εργασίας ξεκίνησε αλλά όπως έγινε γνωστό η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση για δημοσιονομικό πλαίσιο-φορολογικό θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, Κυριακή. Ετσι για σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ασφαλιστικό.
Και στα δυο «καυτά» μέτωπα οι αντιπροτάσεις των δανειστών πηγαίνουν βαθιά μέσα στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνηση και ήδη επιχειρείται η κατάθεση αντιπροτάσεων.
Σε ότι αφορά το φορολογικό μέτωπο η πρόταση των θεσμών για μείωση του αφορολόγητου ορίου στη ζώνη των 7.000 ευρώ απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την στρατηγική της κυβέρνησης για προστασία χαμηλών εισοδημάτων (μισθωτών και συνταξιούχων) καθώς επιβάλει επιπλέον φόρο σε εισοδήματα που κινούνται πάνω από τον βασικό μισθό.
Ηδη η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να υποβάλει αντιπρόταση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός στόχος της πρότασης που είχε υποβάλει η Αθήνα πρόσφατα προέβλεπε ουσιαστικά την διάσωση εισοδημάτων μέχρι τη ζώνη των 30.000 ευρώ και επιβάρυνση των υψηλότερων.
Στη διαπραγμάτευση πάντως ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση είναι η καλή πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.
Το ασφαλιστικό
Εξίσου μεγάλους πονοκέφαλους ωστόσο έχει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που ήδη επαναπροσδιόρισε την κυβερνητική γραμμή και από την θέση «καμία περικοπή στις συντάξεις» πέρασε στη προστασία όσων εισπράττουν πάνω από 1.300 ευρώ.
Η αλλαγή αυτή, όπως έγγραψε χθες το Euro2day.gr είναι η απόρριψη της πρότασης για αύξηση των εισφορών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μειώσεις στις επικουρικές, μεσοσταθμικά να είναι πιθανό να προσεγγίζουν και το 20%.
Οι επικουρικές δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος και γι' αυτό θα εξεταστούν τελευταίες. Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση έχει δομηθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες με τις επικουρικές να μεταφέρονται για το τέλος.
Οι άλλες τρεις:
- την αρχιτεκτονική συστήματος, το ύψος εθνικής σύνταξης και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών, ενώ η Αθήνα διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος.
- τις βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως δε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζήτησαν να μην υπάρξουν εξαιρέσεις στο σύστημα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όποιοι καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές, θα λάβουν και μικρότερη Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη.
- τον τρόπο του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» από το 2018.