Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ασφαιρο για Ελλάδα το μπαζούκα Ντράγκι

«Γύρω μας βρέχει φθηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα» λένε τραπεζίτες στο Euro2day.gr για την ομοβροντία μέτρων της ΕΚΤ. Μικρά τα οφέλη από το μηδενισμό των ευρωεπιτοκίων. Γκρίνιες για τον «τσουχτερό» ELA και την απουσία Αθήνας από το QE. Τι «παίζει» για δανειολήπτες.

Τράπεζες: Ασφαιρο για Ελλάδα το μπαζούκα Ντράγκι

«Μικρό καλάθι» εξαιτίας του ιδιότυπου καθεστώτος που διέπει και διαπερνά όλες τις λειτουργίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κρατούν οι τραπεζίτες όσον αφορά τα άμεσα οφέλη από την ριζοσπαστική – για τα δεδομένα της ευρωτράπεζας – στρατηγική που ακολούθησε σε πολλαπλά μέτωπα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr «το μπαζούκας έπεσε στην αγορά την ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χρωστά στον ακριβό ELA 71 δισ ευρώ»...

Τα... τρώει ο ELA

Ο μηδενισμός του επιτοκίου του ευρώ επηρεάζει το κόστος της ρευστότητας ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει, με την μορφή δανεισμού, οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Ωστόσο, το όφελος εξανεμίζεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το υψηλό, 1,55%, κόστος των 71 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Όχι μόνο τρώει το όφελος, αλλά με βεβαιότητα αυτό δεν αρκεί να καλύψει το τσουχτερό επιτόκιο του ELA», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας. Το πρόβλημά μας, συμπληρώνει, είναι ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αποκομμένες από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα οφέλη από τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι. Και ό,τι προκύπτει να εξανεμίζεται εξαιτίας του ιδιότυπου καθεστώτος που χαρακτηρίζει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Οι συνέπειες του αποκλεισμού διαχέονται σύμφωνα με την ίδια πηγή και, στις επιχειρήσεις καθώς το βουνό των κόκκινων δανείων, η ύφεση και τα αυστηρά πλαίσια από τις εποπτικές αρχές αλλά και οι παρενέργειες από τα capital controls, δεν επιτρέπουν την χορήγηση δανείων.

«Το μόνο, προς το παρόν, θετικό σημάδι είναι η αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία επηρεάζει «ευχάριστα» ο μηδενισμός του επιτοκίου της ΕΚΤ», τονίζει.

Μικρό, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος και για τους Έλληνες δανειολήπτες. Ευνοημένοι θα είναι όσοι δανειολήπτες, ως επί το πλείστον στεγαστικών δανείων – κυρίως της πρώτης περιόδου αρχές της δεκαετίας του 2000 – έχουν συνάψει δανειακή σύμβαση με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν ένα περιθώριο της τάξης του 2-3%.

«Υπάρχει μάζα τέτοιου τύπου δανείων αλλά δεν αποτελούν πλειοψηφία», αναφέρει τραπεζική πηγή. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, φθάνουν ακόμη και το 8% και το παρελθόν έχει αποδείξει πως δύσκολα η μείωση του κόστους από την ΕΚΤ περνά από τις ελληνικές τράπεζες στα δάνεια της κατηγορίας.

Το QE

«Γύρω μας βρέχει φθηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα», τονίζει τραπεζίτης αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει η ΕΚΤ και μόλις την Πέμπτη η ηγεσία της άνοιξε στα 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από 60 δισ. ευρώ) τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

«Πρόκειται για μία χαμένη ευκαιρία. Γι αυτό πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Μολονότι το ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράζει η ΕΚΤ είναι μικρό, 3 δισ. ευρώ, τα έμμεσα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την ελληνική οικονομία, ενώ το σήμα προς τους επενδυτές ισχυρότατο», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v