WSJ: Το ελληνικό πρόγραμμα ξαναμπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις σε μια στιγμή που η προσφυγική κρίση περιπλέκει τα πιθανά σενάρια, υποστηρίζει άρθρο της WSJ. Η κόντρα για την ελάφρυνση του χρέους και το ενδεχόμενο επιστροφής του Grexit.

WSJ: Το ελληνικό πρόγραμμα ξαναμπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια

Η διαμάχη για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, την λιτότητα και την ελάφρυνση χρέους φουντώνει και πάλι σε μια περίεργη χρονική στιγμή, όπου η Ευρώπη κλείνοντας ουσιαστικά τον βαλκανικό διάδρομο μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα χώρο υποδοχής προσφύγων, υποστηρίζει άρθρο σε ιστολόγιο της Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται, αν και κανείς δεν θέλει άλλη μια κρίση για το ελληνικό χρέος και την παραμονή της χώρας στο ευρώ όπως το 2015, ωστόσο το αδιέξοδο για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό από μόνο του.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της WSJ, το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του και σε αντίθεση με την ευρωζώνη επιμένει πως υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές για την Ελλάδα, αυτή της περικοπής των συντάξεων ή αυτή μιας γενναιόδωρης ελάφρυνσης χρέους.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει ανάγκη το ΔΝΤ για να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Υποστήριζε πάντοτε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του προγράμματος.

Ωστόσο το ΔΝΤ διαφωνεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το τι πρέπει να γίνει και πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν τον Ιούλιο.

Με βάση τον αρθρογράφο, είναι πιθανό να κάνουν όλες οι πλευρές πίσω για να βρεθεί μια συμφωνία, αλλά αν τελικά αυτό δεν συμβεί ο πανικός του Grexit θα επιστρέψει.

Η Μέρκελ θα πρέπει να πληρώσει ένα πολιτικό τίμημα στο εσωτερικό της χώρας για να κάνει μια παραχώρηση στο ΔΝΤ για κάποια ελάφρυνση χρέους, ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να συμφωνήσει σε έναν χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα. Οι μόνες της εναλλακτικές είναι να χάσει την συμμετοχή του ΔΝΤ, που η Γερμανία έλεγε πάντοτε ότι είναι κρίσιμη ή να δοκιμάσει σε οριακό σημείο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, με μαζικές περικοπές συντάξεων, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ακόμα και αν υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κινηθεί οριακά, δοκιμάζοντας την ισχνή του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για να προτείνει περικοπές σε συντάξεις, που είχε αποκλείσει στο παρελθόν.

Το ΔΝΤ θα δεχτεί πίεση «να βάλει νερό στο κρασί του» και να κάνει τα νούμερα του προγράμματος να βγουν, σημειώνει.
Ωστόσο, αν δεν προκύψει τελικά συμφωνία τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει χρέη 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο, μεταξύ των οποίων και δόσεις για ομόλογα της ΕΚΤ, πυροδοτώντας ξανά τον πανικό του Grexit, καταλήγει ο αρθρογράφος της αμερικάνικης εφημερίδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v