Τσακαλώτος: Πρέπει να κλείσουμε ως την 1η Μαΐου

«Την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ. Πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης.

Τσακαλώτος: Πρέπει να κλείσουμε ως την 1η Μαΐου

H ελληνική οικονομία μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 3%. Για να το επιτύχει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από το ΔΝΤ μέχρι την 1η Μαΐου, ώστε να λάβει την τρίτη δόση και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, λέει στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAZ), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαΐου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», λέει ο Τσακαλώτος και προσθέτει: «Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίως ανοικτή μια πληγή».

«Σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται όμως εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ζητά ξανά από τους Ελληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα κούρεμα εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο να μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον" και προσθέτει: «Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει ακόμα ότι «την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v