Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εθνική γραμμή» με το... στανιό

«Προαπαιτούμενο» οικουμενικής από Γεννηματά-Λεβέντη και άρνηση Μητσοτάκη-Θεοδωράκη να στηρίξουν. Τσίπρας προς Λεβέντη: «Βλέπεις Βασίλη που θέλεις και οικουμενική;». «Κερδισμένος ο Μητσοτάκης» εκτιμά η Συγγρού. «Ολοι κρύφτηκαν πίσω από τη Φώφη» λένε στο ΠΑΣΟΚ.

«Εθνική γραμμή» με το... στανιό

Ικανοποίηση εκφράζει το Μαξίμου για την συνεννόηση που επιτεύχθηκε στη οκτάωρη (!) σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, έστω και χωρίς την υπογραφή των Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη.

«Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους, συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Τουρκίας (Δευτέρα) και στην Σμύρνη (Τρίτη) με την εθνική θέση «ανά χείρας» για να διεκδικήσει: «αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις», όπως τονίζεται.

Προκειμένου μάλιστα να ευοδωθεί η χθεσινή προσπάθεια, ο κ.Τσίπρας αποδέχθηκε να μην συμπεριληφθούν στην ανακοίνωση οι λέξεις «βέτο» ή «κυρώσεις» με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση, αλλά να υπάρξει αναφορά σε «συνέπειες».

Το... προαπαιτούμενο Φώφης-Λεβέντη

Σε πολιτικό επίπεδο, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο στο Μαξίμου η επιμονή όχι μόνο του... συνήθους υπόπτου Βασίλη Λεβέντη αλλά και της Φώφης Γεννηματά, να συμπεριληφθεί στην κοινή ανακοίνωση η ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης (δηλαδή των «ευρωπαϊκών κομμάτων»).

«Σε μία σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών που έγινε για ένα μείζον θέμα, το προσφυγικό, οι δυο τους ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να υπογράψει την παραίτησή του ως... προαπαιτούμενο εθνικής συνεννόησης», σημειώνει δηκτικά κυβερνητικό στέλεχος.

Το γεγονός ότι οι αιτούντες οικουμενική κυβέρνηση δεν στηρίχθηκαν από τους άλλους δύο αρχηγούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη «έχει τη σημασία του, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή», προσθέτει.

Παραπέμποντας στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα και στην προσπάθεια του επικεφαλής του Ποταμιού να μην εμφανισθεί «ουρά» του ΠΑΣΟΚ.

«Βλέπεις Βασίλη που θέλεις και οικουμενική;»

Ο κ. Τσίπρας πάντως άδραξε την ευκαιρία να... δείξει στον κ. Λεβέντη πόσο κενό περιεχομένου είναι το αίτημα του. Την ώρα που Μητσοτάκης-Θεοδωράκης έλεγαν στην κ. Γεννηματά ότι δεν θα υπογράψουν την κοινή ανακοίνωση αν προστεθεί ο... «αστερίσκος» της για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός γύρισε στον εκ δεξιών του καθήμενο κ. Λεβέντη και του είπε γελώντας: «βλέπεις Βασίλη που θέλεις και οικουμενική;»

«Αυτά με τις οικουμενικές θα τα πούμε στην ώρα τους», σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, διότι «τώρα προέχει η Συνοδος Κορυφής τη Δευτέρα και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία την Τρίτη».

Ολαντ-Πιτέλα καλούν Τσίπρα, αλλά η Φώφη...

Ως πρόγευση, πάντως, εκφράζουν «έκπληξη» για τη εμμονή Λεβέντη-Γεννηματά στην «εδώ και τώρα οικουμενική», την οποία ερμηνεύουν (και) ως "προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τονίζουν με νόημα δε, ότι ενώ η κ. Γεννηματά «δεν ξεκολλά από το άρμα της ΝΔ» καθώς μιλά για οικουμενική και όχι για προοδευτική διεύρυνση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τείνουν το χέρι και επισήμως πια στον κ. Τσίπρα.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του Φρανσουά Ολάντ και θα δώσει το παρών στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που θα γίνει στις 12 Μαρτίου στο Παρίσι.

Την προηγούμενη Παρασκευή δε, ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα βρέθηκε στην Αθήνα και απεύθυνε κάλεσμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη...

ΝΔ: «Πιο εξασθενημένος ο Τσίπρας»

Την δική τους ανάγνωση κάνουν στελέχη της ΝΔ και του Ποταμιού, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι «οι άλλοι κρύφτηκαν πίσω από την Φώφη» η οποία «τράβηξε μόνη της το κάρο».

Με αποδυναμωμένο τον Αλέξη Τσίπρα και κερδισμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρούν στη ΝΔ ότι ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Ο Τσίπρας είναι το ίδιο ισχυρός σήμερα; Είναι ο ίδιος όταν μπήκε στο προεδρικό με τον Τσίπρα όταν βγήκε;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο, «πέρασε οκτώ δύσκολες ώρες με σκληρή κριτική από όλα τα κόμματα και από τη ΝΔ, δέχθηκε σειρά προτάσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας έχοντας συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο οφείλει να υπερασπιστεί με επιτυχία και να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μετά το συμβούλιο ο πρωθυπουργός είναι πιο εξασθενημένος και σίγουρα ενισχυμένη είναι η ΝΔ», τόνιζε η ίδια πηγή, επιμένοντας να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Στη Συγγρού υπογραμμίζουν πως ουσιαστικά αυτοί επέβαλαν τη χθεσινή σύσκεψη ζητώντας την εδώ και μέρες να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και η αποδοχή σειράς θέσεων της ΝΔ αφορά -λένε- και «ιδεολογικά ζητήματα για την κυβέρνηση της αριστεράς, όπως η αύξηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες και ο αυστηρός και αποτελεσματικός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών».

Μία από τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε ενώπιον των άλλων πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η άμεση διαμόρφωση και εκκίνηση εφαρμογής ευρωπαϊκού (μέσω Frontex) και όχι εθνικού προγράμματος επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

ΠΑΣΟΚ: «Όλοι κρύφτηκαν πίσω από την Φώφη»

«Όσα λέγαμε εδώ και καιρό, τώρα επιβεβαιώνονται», υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη η οποία δηλώνει πάντως την ενόχλησή της γιατί στην ανακοίνωση της προεδρίας δεν συμπεριελήφθησαν και οι διαφορετικές θέσεις των αρχηγών, όπως συνέβη στο προηγούμενο Συμβούλιο.

Η Φώφη Γεννηματά αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση και επανέλαβε την ανάγκη σύστασης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, άποψη με την οποία διαφώνησαν οι κυβερνητικοί εταίροι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθερά αντίθετος στη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης.

«Όλοι κρύφτηκαν πίσω από τη Φώφη Γεννηματά», τόνιζε αργά το βράδυ στενός συνομιλητής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη στάση των υπολοίπωναρχηγών, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση απέτυχε και δεν νομιμοποιείται ούτε πολιτικά ούτε διαχειριστικά να δώσει λύση στο προσφυγικό πρόβλημα».

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, οι τοποθετήσεις όλων των αρχηγών έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του συμβουλίου και «όλοι σύντομα θα μάθουν τι πραγματικά είπε ο κάθε αρχηγός και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Ποτάμι: Κριτική και... ρεαλιστικές προτάσεις

Μπορεί η πρότασή του για τον ορισμό υπουργού κοινής αποδοχής από τα κόμματα για τη διαχείριση της «καυτής πατάτας» του προσφυγικού να μην έγινε αποδεκτή, όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει κι αυτός ευχαριστημένος για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

Κάνει λόγο για «ρεαλιστικές θέσεις» οι οποίες περιλαμβάνουν το τρίπτυχο «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή των προσφύγων και ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων».

Και ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε έντονη κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για λάθος χειρισμούς στο προσφυγικό κατά τους προηγούμενους μήνες, εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του για τη στάση της το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ωστόσο έχει την εικόνα ότι από το συμβούλιο προέκυψαν θετικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, εκφράζει την κάθετη διαφωνία του σε ενδεχόμενη σύνδεση οικονομικής βοήθειας και προσφυγικού, για κάτι, πάντως, που, όπως είπε, και ο πρωθυπουργός δείχνει αρνητικός.

Ένωση Κεντρώων: Επιμένει... οικουμενικά

Σταθερός στην ανάγκη σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Βασίλης Λεβέντης και ο λόγος που δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση της Προεδρίας ήταν ακριβώς επειδή οι υπόλοιποι αρχηγοί απέρριψαν την πρότασή του.

«Δυστυχώς, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι κομματικές σκοπιμότητες δείχνουν ότι ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να υλοποιηθεί η πρότασή μας», έλεγε υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της Ένωσης Κεντρώων, σχολιάζοντας τη στάση των άλλων κομμάτων.

«Η αναγκαιότητα σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένη. Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη θέση χώρας εντός και εκτός Ελλάδας. Η πρότασή μας είναι πλέον μονόδρομος», σημείωνε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση υπουργεία και εξουσία.

«Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να επέλθει η συνεννόηση στα μεγάλα προβλήματα, να πάει πανίσχυρος ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί, όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για τα άλλα μείζονα ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό», σημείωνε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v