Η παράταση των συμβάσεων με τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο μέσω του «Σύζευξις 1» πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς μέχρι τότε δεν θα έχει ξεκινήσει το «Σύζευξις 2», όπως επισημάνθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το μεγάλο έργο των 616.000.000 ευρώ που «σέρνεται» εδώ και χρόνια.
Η διυπουργική επιτροπή για το «Σύζευξις 2» συνεδρίασε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελπίδες για επανεκκίνηση του κρίσιμου έργου μέσω του οποίου εκτιμάται πως το δημόσιο μπορεί να εξοικονομεί περί τα 150.000.000 ευρώ ετησίως από μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. Η μείωση κόστους προκύπτει και μέσω συμβάσεων πλαισίου που θα υπογράψει το δημόσιο για τις υπηρεσίες σταθερής, κινητής, διαδικτύου κ.λπ. Παραμένει, όμως, ζητούμενο το θέμα της ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ καθώς οι πολυετείς καθυστερήσεις οδήγησαν στην «έξωση» του μεγάλου έργου από το προηγούμενο.
Οι συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη Forthnet, που καλύπτουν περίπου 4.500 σημεία του δημοσίου στο πλαίσιο του «Σύζευξις 1», λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα μέλη της διυπουργικής ενημερώθηκαν πως θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για το «Σύζευξις 2» και να ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών προς τα υφιστάμενα σημεία, αλλά και προς τα νέα σημεία που θα συνδεθούν. Επισημαίνεται πως σήμερα εκατοντάδες υπηρεσίες του δημοσίου δεν χρησιμοποιούν το «Σύζευξις 1», με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους. Με το «Σύζευξις 2» επιδιώκεται η διασύνδεση όλων των σημείων του δημοσίου (περί τις 33.000), ώστε να έχουν ενιαίες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με χαμηλότερο κόστος και διασφαλισμένη ποιότητα.
Για το θέμα της χρηματοδότησης επισημάνθηκε πως περίπου 172.000.000 ευρώ, που αφορούν στα έργα ανάπτυξης υποδομών, μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Οι υπόλοιπες δαπάνες για το «Σύζευξις 2» αφορούν στην κάλυψη του τηλεπικοινωνιακού κόστους των κρατικών οργανισμών που θα γίνει σε βάθος χρόνου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Όμως, για να αρχίσουν οι εντάξεις έργων τεχνολογίας στο νέο ΕΣΠΑ πρέπει η χώρα μας να καλύψει ορισμένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τις γνωστές αιρεσιμότητες). Στην περίπτωση των έργων τεχνολογίας απαιτείται η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Η σχετική ρύθμιση είχε τεθεί προ εβδομάδων σε διαβούλευση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, οι διαγωνισμοί δεν θα προχωρήσουν πριν γίνουν οι εντάξεις των αντίστοιχων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Από τους πέντε διαγωνισμούς, οι δύο βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο και συγκεκριμένα το υποέργο «Υποδομές Ασφάλειας, Τηλεφωνίας και Τηλεδιάσκεψης», προϋπολογισμού 132.700.000 ευρώ, στον διαγωνισμό για τον οποίο συμμετέχουν η Logicom Solutions και η κοινοπραξία OTE - Space Hellas, Unisystems και το υποέργο «Κεντρικές Υπηρεσίες ISP και SLA», προϋπολογισμού 26.600.000 ευρώ, το οποίο φαίνεται πως οδηγείται στην κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, Intrasoft. Το τρίτο υποέργο αφορά την «Κεντρική Υποδομή/Διασύνδεση Δικτύου και τις Υποδομές Κέντρων Δεδομένων», είναι προϋπολογισμού 12.800.000, με ανάδοχο την Med Nautilus.
Στα άλλα δύο υποέργα, που στην ουσία θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και αφορούν στις προγραμματικές συμφωνίες για την παροχή των υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, Διαδικτύου κ.λπ., συμμετέχουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet, Cyta).