Στο "και πέντε" φαίνεται πως θα προχωρήσουν τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιλύονται αντίστοιχες σοβαρές εκκρεμότητες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.
Το σοβαρότερο πρόβλημα συνδέεται με τη λήξη των αδειών χρήσης συχνοτήτων (στο φάσμα των 26 MHz) που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι άδειες χρήσης των συγκεκριμένων συχνοτήτων, όπως λέει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, έχουν λήξει από τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Ετσι «και οι εταιρείες κινητής και οι επιχειρήσεις-πελάτες τους βρίσκονται στον αέρα». Οι εταιρείες κινητής στην ουσία δεν μπορούν να προσθέσουν νέες επιχειρήσεις στο πελατόλογιό τους, αφού έχουν λήξει οι άδειες χρήσης του συγκεκριμένου φάσματος συχνοτήτων χωρίς να ανανεωθούν, αλλά και οι υφιστάμενοι πελάτες είναι ακάλυπτοι.
Στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζουν τροπολογία για την παράταση χρήσης του συγκεκριμένου φάσματος, η οποία, όμως, έχει καθυστερήσει.
Πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία απαιτείται για την παράταση των αδειών χρήσης των συχνοτήτων στα 1.800 MHz που είχαν παραχωρηθεί το 2001 για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) και λήγουν εντός των προσεχών μηνών. Ο κ. Στεφανόπουλος υποστηρίζει πως χρειάζεται αρκετή προεργασία ώστε να προχωρήσει το υπουργείο στην παράταση των αδειών και την εκχώρηση του φάσματος για άλλα 15 χρόνια. Στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προ διμήνου, οι διοικήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είχαν θέσει το θέμα και περιμένουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Εξίσου αναγκαία θεωρείται η νέα παράταση της προθεσμίας για την αδειοδότηση περίπου 200 υφιστάμενων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Παρά τη σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων (και παρατάσεων), δεκάδες υφιστάμενες κεραίες δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί εξαιτίας καθυστερήσεων στις σχετικές εγκρίσεις αφού εμπλέκεται πλήθος δημοσίων υπηρεσιών. Οι διοικήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας επί χρόνια προσπαθούν να βγάλουν άκρη με το συγκεκριμένο ζήτημα, οι κυβερνήσεις νομοθετούν, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Πρόσφατα ο κ. Σπίρτζης είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής πως η αρμοδιότητα έγκρισης των κεραιοσυστημάτων της κινητής τηλεφωνίας θα αφαιρεθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και θα προωθείται από το υπουργείο Υποδομών.
Η ΕΕΤΤ, εν τω μεταξύ, παραμένει εδώ και ένα χρόνο χωρίς πρόεδρο, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί πλήθος αποφάσεων.