Μπαράζ διαμαρτυριών στον ασφαλιστικό κλάδο

Σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση βάζει η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, με κυριότερα τον διάλογο για το συνταξιοδοτικό, την επαναφορά φορολογικών κινήτρων και τη μείωση των εισφορών που προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό.

Μπαράζ διαμαρτυριών στον ασφαλιστικό κλάδο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Solvency II, αλλά και η έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για διάλογο, αναμένεται να είναι τα δύο βασικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν στην ετήσια γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών την επόμενη εβδομάδα.

Ήδη, πολλές είναι οι βολές που έχει στείλει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εναντίον της κυβέρνησης, καθώς η ιδιωτική ασφάλιση όχι μόνο δεν σχεδιάζεται να παίξει ρόλο στο νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αλλά ούτε καν οι φορείς της κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον διάλογο που διεξήχθη.

Επίσης, η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη υποστηρίζει «την έναρξη ενός ζωντανού και ουσιαστικού διαλόγου με την Πολιτεία για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, κάτι που ουσιαστικά δεν έχει γίνει ποτέ. Ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού και να συνεχίσει με τον γενικότερο ρόλο που μπορεί να παίξει η ασφαλιστική αγορά για την κοινωνία και την οικονομία».

Κύκλοι της ιδιωτικής ασφάλισης επίσης υποστηρίζουν πως η Ελλάδα επιλέγει να ακολουθεί μόνη της στην Ευρώπη έναν ανέφικτο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, που δεν έχουν υιοθετήσει ούτε χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από τη δική μας, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που αναφέρονται σε επιλογές που... έγιναν στο πόδι: «Σύστησαν μια επιτροπή σοφών που οι ίδιοι επέλεξαν και στη συνέχεια πέταξαν τη γνωμοδότησή της στον κάλαθο των αχρήστων, ξεκινώντας νέους πειραματισμούς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τα τεκταινόμενα, αλλά και οι λοιποί φορείς της ασφαλιστικής αγοράς.

Έτσι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Καραβίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ασφαλιστικό μετασχηματίζεται σήμερα χωρίς τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τι συμβαίνει σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, δίχως να δίνει στα Ταμεία την ευκαιρία να απολαύσουν τις υπεραποδόσεις που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο, ορθά δομημένο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Έχουμε χρέος να παλέψουμε όλοι, ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να έχει ρόλο στις μελλοντικές συντάξεις».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καραβία, «κατά τη φετινή χρονιά ο κλάδος μας καλείται επίσης να διεκδικήσει με μεγαλύτερη ένταση, οργανωμένα και με νέα επιχειρήματα, τα φορολογικά κίνητρα τα οποία στερείται τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην κοινωνία, στο επιχειρείν, στο ΑΕΠ, σε μια περίοδο όπου η εθνική οικονομία έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη υποστήριξης».

Επίσης, το 2016 ήταν η πρώτη φορά που οι ασφαλιστές και γενικότερα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες «κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο» συμμετέχοντας στο λεγόμενο... «κίνημα της γραβάτας». Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ασφαλιστών έγινε πέρυσι με θέμα τις «αθέμιτες πρακτικές των εναλλακτικών δικτύων», ωστόσο φέτος ήταν η πρώτη συμμετοχή σε πορεία με πανό, εναντίον του ασφαλιστικού σχεδίου, όπως τουλάχιστον αυτό κατατέθηκε σε πρώτη φάση από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, καλώντας τα μέλη της Ένωσης στη διαδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου, είχε υποστηρίξει πως «θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την καταστροφή που θα επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη» (αντίστοιχη δήλωση διαμαρτυρίας απέναντι στο προτεινόμενο ασφαλιστικό είδε και χθες το φως της δημοσιότητας από την ΕΑΔΕ).

ΥΓ: Οι προαναφερόμενες θέσεις της κ. Αντωνάκη και του κ. Καραβία έχουν δημοσιευθεί στο κλαδικό έντυπο του ΣΕΜΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v