Τον στόχο για ένα καλύτερο τελευταίο φετινό τετράμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα έχουν θέσει οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά το ύψος της παραγωγής, καθώς πέρα από την αύξηση των τιμολογίων που έχει μεσολαβήσει, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου (βλέπε σχετικό παρατιθέμενο πίνακα) η συνολική παραγωγή παρουσίασε άνοδο 6,7%, με τον κλάδο ζωής να κερδίζει 4,9% και τις γενικές καλύψεις 8,5%. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν καλύτερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου φετινού εξαμήνου και ακόμη θετικότερα το 2025, λόγω μιας σειράς κινήσεων που σχετίζονται με τις αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη λάβει χώρα, ή πρόκειται σύντομα νομοθετηθούν από την Πολιτεία.
Για παράδειγμα, ήδη κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, λέγεται πως παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στον κλάδο οχημάτων. Η κινητικότητα αυτή αποδίδεται στο ό,τι αρκετοί οδηγοί που είχαν ανασφάλιστα τα οχήματά τους σπεύδουν να τηρήσουν τη νομιμότητα λόγω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.
Το ύψος του οφέλους για τη συνολική παραγωγή θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ακόμη και μετά την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση, θα σπεύσουν να συμμορφωθούν και εκείνοι οι οδηγοί που θα πιαστούν στην τσιμπίδα του νόμου. Όσο για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών (επιπλέον παραγωγή κατά 10-15 ευρώ ανά όχημα) αυτή θα γίνεται σταδιακά ορατή μέσα στο 2025.
Στον κλάδο ζωής και ειδικότερα στα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, είναι πιθανόν η παραγωγή να επηρεαστεί ως ένα βαθμό θετικά, εξαιτίας των νέων μειώσεων που παρατηρούνται τόσο στα τραπεζικά επιτόκια, όσο και στις αποδόσεις των άλλων προϊόντων σταθερού εισοδήματος.
Πέραν αυτών, θετικά αναμένεται να λειτουργήσουν για τον ασφαλιστικό κλάδο -χωρίς να είναι σαφής ο χρονισμός των ωφελειών- οι νομοθετικές αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σε πρώτη φάση, αναμένεται να διαφανεί μια σαφώς αυξημένη ζήτηση στις καλύψεις ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς στις κατοικίες με αξία χαμηλότερη αποτίμηση των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ διπλασιάζεται στο 20%, ενώ στα ακριβότερα σπίτια η Πολιτεία θα διατηρήσει την έκπτωση στο 10%, ωστόσο δεν θα προχωρεί σε οποιαδήποτε ενίσχυση αν αυτά παραμείνουν ανασφάλιστα.
Μεγαλύτερα όμως οφέλη περιμένουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πρόθεση υποχρεωτικής κάλυψης όλων των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα των ωφελειών να αναμένεται μετά το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Mega Brokers Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, το «καλάθι της ΔΕΘ» θα μπορούσε να αυξήσει -όταν εφαρμοστεί πλήρως- την παραγωγή των γενικών κλάδων κατά 15%, ή και ακόμη περισσότερο.