Κλιμακωτές εκπτώσεις που θα ξεκινούν από τα χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 40% επί της ασφαλιστικής επιβάρυνσης και θα κλιμακώνεται μέχρι το 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων κατά τη πρωινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου με εκπρόσωπους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.
Ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζεται και που θεωρείται από τα πλέον εφικτά είναι η παροχή κινήτρων έκπτωσης επί του συνολικού ασφαλίστρου για 3 χρόνια. Από το 2017 έως το 2019. Μάλιστα οι συντελεστές έκπτωσης θα βαίνουν μειούμενοι όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξάνονται.
Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι η έκπτωση δε θα αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες –επιστήμονες καθώς για αυτούς θα εφαρμοστούν οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό.
Η πρόταση προβλέπει ότι για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ για την τριετία 2017-2019 θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου. Για ποσά από 15.000-20.000 θα παρέχεται 35% έκπτωση. Από 20.000-25.000 ευρώ, 30% έκπτωση και από για ποσά από 40.000-50.000 η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.
Μάλιστα στο υπουργείο ξεκαθαρίστηκε ότι οι συντελεστές έκπτωσης είναι υπό συζήτηση καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση και μετά το 2019.
Το υπουργείο κατέληξε σε αυτή τη νέα πρόταση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr επεξεργάστηκε στοιχεία από το ταμείο των μηχανικών, σύμφωνα με τα οποία: για εισοδήματα έως 10.000 η επιβάρυνση φόρου και εισφορών ανέρχεται στο 73% ενώ με την πρόταση Κατρούγκαλου πέφτει στο 63%. Για εισοδήματα από 10.000-20.000 η επιβάρυνση σήμερα ανέρχεται στο 41% και αυξάνεται στο 55% με την πρόταση Κατρούγκαλου. Για εισοδήματα από 20.000-30.000 από 31% σήμερα εκτοξεύεται στα 54% με τη νέα πρόταση και συνεχίζει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των επιστημόνων οι οποίοι αντιπρότειναν τη διατήρηση ενός σταθερού ποσού βάσης εισφορών το οποίο στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα ποσοστό αύξησης που θα συνδέεται με το εισόδημα.
Η πρόταση απορρίφθηκε από το Υπουργείο καθώς υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για διασύνδεση των εισφορών με το εισόδημα.
Συνεχίζουν οι κινητοποιήσεις
Από την πλευρά τους πάντως οι επιστημονικοί φορείς σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα χαρακτηρίζουν «αόριστες» προτάσεις τις προτάσεις και εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση.
Μάλιστα στον χορό φαίνεται πως μπαίνουν και οι φοροτεχνικοί, που απειλούν να μην προχωρήσουν τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων της χώρας επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη.
Μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία.
Ζητούν δε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει -κατά δήλωση των εκπροσώπων της- στους θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.
Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δηλώνουμε ότι:
- Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεών μας το επόμενο διάστημα.
- Ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις των επιμέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.
- Συμμετέχουμε δυναμικά στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και καλούμε τα μέλη μας και όλη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά στην παραπάνω κινητοποίηση.