Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις από ΕΣΕΕ στις αλλαγές που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Οι προτεινόμενες αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να διορθώσουν τα «αδιόρθωτα» στο ασφαλιστικό σχέδιο υποστηρίζει η συνομοσπονδία των εμπόρων.

Ενστάσεις από ΕΣΕΕ στις αλλαγές που προωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος

Μετά τη μερική απόρριψη του σχεδίου για το Ασφαλιστικό από τους δανειστές, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Η ατομική ασφαλιστική επιβάρυνση των επαγγελματιών από τα χαράτσια του 26,95% για όσους δηλώνουν εισόδημα μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ, προτείνεται να φτάνει στο 60%. Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, το Υπουργείο δηλώνει ανοιχτό σε διορθωτικές κινήσεις και εξετάζει τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΣΕΕ, για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο αρχικά περιλαμβάνονται:

Τριετές μεταβατικό στάδιο με σταδιακή αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών έως το 2019.

• Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ). Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες» με χαμηλότερη αντιστοιχία (από 4πλάσιο, 6πλάσιο κλπ.) ανά ύψος εισοδήματος.

• Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι, να μην ξεπερνούν συνολικά ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55%-60% ανάλογα με το εισόδημα).

• Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια. (Η ΕΣΕΕ ζητά διευκρίνιση κλίμακας εισοδήματος και ορισμό πολλαπλασιαστή).

• Ειδικά για τους αγρότες που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85%, να καταβάλουν από το 2017 το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17%, και προτείνει να αλλάξει τα ποσοστά ξεκινώντας σταδιακά από 7% ή 10%, ώστε να καταβάλουν από το 2019 και μετά το 20%, προβλέποντας ωστόσο ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ τον μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Οι παραπάνω αλλαγές, με εξαίρεση τις κλίμακες εισοδήματος, βρίσκουν αρνητική την ΕΣΕΕ και κάθετα αντίθετη στην πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της επιβολής εισφοράς 20% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που έκαναν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στους εκπροσώπους μας κατά την συνάντηση της Δευτέρας με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε την επιβολή του 20% σε βάθος τριετίας (2017-2019), χωρίς να διευκρινίζει όμως πώς θα «μοιραστεί» ανά έτος η επιβάρυνση στο εισόδημα των μικρομεσαίων, για να φτάσει τελικά το 2019 στο 20%, κάτι που μικρή σημασία έχει, αφού δεν σε εξοντώνει τώρα, αλλά σταδιακά σε βάθος τριετίας και οριστικά το 2019. Σύμφωνα με τις προβολές της ΕΣΕΕ στο προτεινόμενο σύστημα ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών προκύπτει αύξηση της επιβάρυνσης από 4,7% έως 198,3% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε ότι τάσσεται ενάντια στην «κλιμάκωση» της εισφοράς στο εισόδημα των επαγγελματιών για τον κλάδο κύριας σύνταξης. Αντίθετα, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει την «αποκλιμάκωση» της εν λόγω εισφοράς ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε επαγγελματία. Είναι εμφανές ότι οι προτεινόμενες αλλαγές σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να διορθώσουν τα «αδιόρθωτα» στο ασφαλιστικό σχέδιο.

Τέλος, η ΕΣΕΕ δηλώνει τη συμπαράστασή της στο σύνολο των επιστημονικών φορέων της χώρας και ζητά αντίστοιχη στήριξη για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην αυριανή συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και προετοιμάζει πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις 4 Φεβρουαρίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v