Χωρίς αυξήσεις σε καμία περιοχή της χώρας, με μειώσεις από 5% έως 19% για τη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών και χωρίς καμία μεταβολή για ζώνες με πολύ χαμηλές (400-650 ευρώ) και πολύ υψηλές (4.050-8.800 ευρώ) τιμές εστάλησαν στο εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαϊου 2015, δεν επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ του 2015 αλλά οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό μια σειρά πράξεων που εκδόθηκαν μετά τις 21 Μαϊου, για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και κληρονομιές.
Ανάλογα με τις νέες τιμές θα πρέπει να υπάρξει και προσαρμογή των φόρων, με άγνωστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά σε κάθε περίπτωση αρνητικό (για το κράτος , θετικό για τον φορολογούμενο) αφού δεν υπάρχουν αυξήσεις.
Από την άλλη πλευρά, μένει να φανεί από την απόφαση τι ακριβώς θα συμβεί με μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων από τα τεκμήρια έως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά επηρεάζεται από τις αντικειμενικές.
Για τον προσδιορισμό των νέων τιμών, οι οποίες όπως έχει δηλώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης θα έχουν μεταβατική ισχύ έως τον Ιανουάριο του 2017 οπότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα των εμπορικών τιμών, οι ειδικές επιτροπές οι οποίες συστάθηκαν στις αρχές Δεκέμβρη στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν πολλές επιλογές.
Χρόνος δεν υπήρχε για να γίνει ενδελεχής μελέτη των δεδομένων της αγοράς και κάπως έτσι προέκυψαν για πρώτες φορές αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές με το... ζύγι ή αλλιώς οριζόντιες προσαρμογές. Όσες ζώνες είχαν τιμή έως 650 ευρώ μπήκαν στο απυρόβλητο. Το ίδιο και οι πανάκριβες περιοχές από 4.050 έως 8.800 ευρώ. Εκ πρώτης όψεως άδικο. Διότι υπάρχουν περιοχές οι οποίες το 2007 ήταν υποβαθμισμένες και είχαν τιμή στο 500άρικο αλλά σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.
Αντίστοιχες στρεβλώσεις θα υπάρχουν και στις περιοχές με πολύ ακριβές τιμές.
Μάλιστα, στο δελτίο τύπου το οποίο εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών".
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο φόρος ακινήτων, του 2016, οι νέες αντικειμενικές τιμές είναι σαφές ότι συμπιέζουν χαμηλότερα το ύψος των εσόδων που θα πρέπει να αποδώσει ο φόρος (2,65 δισ. είσπραξη έναντι 3,3 δισ. ευρώ βεβαίωση).
Για να αντιμετωπίσει τη συμπίεση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πολλές επιλογές, παρά να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις φόρων για μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων, καθώς αλλιώς είναι αδύνατον και να τηρήσει τη δέσμευση του μνημονίου για είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ευρώ, και τις πολιτικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για "αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών", χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.