Μόλις κατά 2,33% αυξήθηκε το μερίδιο των ανεξάρτητων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στην εσωτερική αγορά μέσα σε ένα χρόνο. Έναντι 3,07% τον Ιανουάριο του 2015, οι επτά «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ, μέσα σε ένα χρόνο αύξησαν το ποσοστό τους σε 5,14%.
Με αυτούς τους ρυθμούς, ο στόχος για άμεση μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ κατά 25% στην εγχώρια αγορά λιανικής, όπως προβλέπει το Μνημόνιο που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση, θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα... οκτώ χρόνια.
Όσο για τον όρο καμία εταιρεία προμήθειας να μην κατέχει ποσοστό της αγοράς πάνω από 50%, καλύτερα να μην γίνεται λόγος.
Έτσι επανέρχεται επί τάπητος η εφαρμογή ξεχασμένων "εργαλείων" που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμοπύ προς όφελος των καταναλωτών. Ας σημειωθεί εδώ ότι στη γειτονική Βουλγαρία, οι κυβερνήσεις της οποίας δεν φημίζονται για τις μεταρρυθμιστικές τους διαθέσεις, άρχισε από χθες να λειτουργεί το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας (ΙΒΕΧ) με τιμές συμβολαίων στα επίπεδα των 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιολοβατώρες), ενώ αντίστοιχες και λίγο μεγαλύτερες τιμές διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια της Κεντρικής Ευρώπης.
Ωστόσο και αυτή η μικρή ποσοστιαία αύξηση του μεριδίου των ανεξάρτητων προμηθευτών είναι περισσότερο αποτέλεσμα της συγκυρίας, παρά των δρομολογημένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ για λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, μέσω των οποίων είχε προγραμματιστεί να «ανοίξει» η αγορά λιανικής.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ραγδαία πτώση των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα διεθνή χρηματιστήρια επέτρεψε στους προμηθευτές που είναι συνδεμένοι με εταιρείες που ελέγχουν μονάδες φυσικού αερίου να καλύψουν μέρος των αναγκών των πελατών τους με δική τους (ελεγχόμενη) παραγωγή, αλλά και να εξασφαλίσουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγωγές από τις διασυνδέσεις κυρίως των βόρειων συνόρων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον Δεκέμβριο του 2015, μεγαλύτερη αύξηση μεριδίων είχαν οι προμηθευτές που είναι συνδεδεμένοι με ανεξάρτητους παραγωγούς. Έτσι η ELPEDISON (όμιλοι ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, Edison) αύξησε τον Δεκέμβριο το μερίδιό της στην αγορά λιανικής σε 1,46%, έναντι 0,90% τον Ιανουάριο, η ΗΡΩΝ (ΤΕΡΝΑ, GDFSuez,QPI) σε 1,61% έναντι 1,10 τον Ιανουάριο και η PROTERGIA (όμιλος Μυτιληναίου) σε 1,02% έναντι 0,33% τον Ιανουάριο.
Οι τρεις εταιρείες οι οποίες, λόγω μεγέθους, ευρωστίας και ελέγχου παραγωγικών μονάδων, έχουν τα φόντα να διαδραματίσουν ρόλο στην απελευθερωμένη αγορά, τον περασμένο μήνα προχώρησαν σε επιθετικές πολιτικές μάρκετινγκ με διαφημιστικές καμπάνιες, προσφορές κ.λπ.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της καμπάνιας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αυξάνοντας σε πάνω από 10.000 συνολικά τον αριθμό των οικιακών και μικρών επαγγελματικών καταναλωτών που άλλαξαν προμηθευτή μέσα στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Έτσι τους επόμενους μήνες φυσιολογικά θα πρέπει να αναμένεται νέα άνοδος του μεριδίου των ανεξάρτητων προμηθευτών, λόγω αυξημένων πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι δε αφορά στους τέσσερις προμηθευτές που δεν είναι συνδεδεμένοι με παραγωγούς, αύξησαν και αυτοί τα μερίδιά τους αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό.
Συγκεκριμένα η VOLTERRA σε 0,25% έναντι 0,15% τον Ιανουάριο (όλο το ποσοστό της είναι στη μέση τάση), η WATT + VOLT σε 0,23% έναντι 0,20% τον Ιανουάριο, η NRG Trading σε 0,3% έναντι 0,09% τον Ιανουάριο (0,12% στη χαμηλή τάση και 0,18% στη μέση) ενώ τέλος η GREEN μείωσε το ποσοστό της σε 0,23% έναντι 0,29% τον Ιανουάριο (όλο το ποσοστό της είναι στη χαμηλή τάση).