Το ρίσκο χώρας είναι μικρότερο έναντι του 2015, υπογραμμίζει η Alpha Finance σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι το β' εξάμηνο του 2016 αναμένεται να αποτελέσει το σημείο αναστροφής της οικονομίας.
Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν έντονα μετά τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, αλλά όχι τόσο όσο προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Η Alpha Finance προβλέπει πλέον μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2015 και κατά 0,9% το 2016, προτού βρεθεί νέο σημείο ισορροπίας. Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυροποίηση της ανάκαμψης το 2017, μετά την χαλάρωση των capital controls και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Βλέπει άνοδο του ΧΑ κατά 32%
Καθώς το ρίσκο χώρας θα μειωθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η χρηματιστηριακή προβλέπει αναπροσαρμογή του Χρηματιστηρίου, με αντιστροφή των ζημιών ύψους 25% που κατέγραψε το 2015.
Αν και και έχει ήδη κόψει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων - πλην τραπεζών- κατά 27% μετά την εισαγωγή των capital controls, η χρηματιστηριακή προβλέπει ισχυρή αύξηση των κερδών κατά 45% το 2015 και 39% το 2016.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εξαιρουμένων των τραπεζών, διαπραγματεύεται πλέον με λόγο 5,7 φορές την αξία των επιχειρήσεων επί των λειτουργικών κερδών (2016) ή 14% χαμηλότερα του μέσου όρου τριετίας.
Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να ισορροπήσει το 2016 και να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2017.
Με βάση τα μοντέλα της χρηματιστηριακής και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, η Alpha Finance προβλέπει ότι το περιθώριο ανόδου της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 32%.
Τα top picks
Με την οικονομία να εμφανίζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ενδείξεις ανάκαμψης και το ρίσκο χώρας να μειώνεται, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι πολλές ελληνικές μετοχές θα αποτελέσουν αγοραστική ευκαιρία. Το ανοδικό περιθώριο θα αποκαλυφθεί σταδιακά, καθώς η αγορά θα αποτιμά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής είναι οι μετοχές των Eurobank, Grivalia, Aegean και Ελλάκτωρ.