Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στον μεσαίο χώρο στη σκιά του... Κυριάκου

Εντονες διεργασίες στην κεντροαριστερά, υπό τον φόβο διαρροών προς τη ΝΔ. Τι σηματοδοτούν οι πρωτοβουλίες Φ. Γεννηματά για τη «σύγχρονη Κεντροαριστερά». Η «τρικυμία» που ξέσπασε στο Ποτάμι και η αντίδραση Στ. Θεοδωράκη. Η επιλογή αντιπροέδρων στη ΝΔ «σήμα» για αντεπίθεση.

Τριγμοί στον μεσαίο χώρο στη σκιά του... Κυριάκου

Τρόπους περιχαράκωσης των κομμάτων τους και της αποτροπής φυγής ψηφοφόρων τους προς τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητούν οι ηγεσίες των δυνάμεων του επονομαζόμενου «μεσαίου χώρου».

Τα ποιοτικά στοιχεία των δύο δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσαν τους φόβους τους, καθώς οι διαρροές από Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων προς την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την αλλαγή της ηγεσίας της, είναι εμφανείς.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νίκη του κ. Μητσοτάκη μόνο ευχάριστα δεν είχε ακουστεί στα τρία κόμματα, με τις αναταράξεις να επιτείνονται από τις θετικές αναφορές στελεχών τους για τον «αντίπαλο» αρχηγό. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ μετρά την πρώτη του απώλεια, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο που διεγράφη από την Φώφη Γεννηματά, ωστόσο το πρόβλημα κάθε άλλο παρά μεμονωμένο μπορεί να θεωρηθεί.

Άπαντες, με έναν ακόμα «πονοκέφαλο» να προστίθεται στα υπάρχοντα προβλήματά τους, επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους και το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα του κεντρώου χώρου της επόμενης μέρας θα είναι τελείως διαφορετική από τη σημερινή μορφή του.

Μία καλή αφορμή για να διαφοροποιηθούν οι επικεφαλής των τριών κομμάτων περιμένουν από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους δυο αντιπροέδρους της ΝΔ. Μπορεί ο Κωστής Χατζηδάκης να μην προκαλεί γενικά αντιδράσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πέρα από κάποιες γκρίνιες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, η δεξιά ρητορική του αναμένεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, όχι μόνο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και από αυτά της αντιπολίτευσης.

Ιταλική «Ελιά»

Διπλή θα είναι η τακτική της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στο επόμενο διάστημα. Αφενός θα στοχεύει εις διπλούν, τόσο σε κυβέρνηση όσο και σε ΝΔ, υπογραμμίζοντας τις «μεγάλες διαφορές» που χωρίζουν τα δύο κόμματα και αφετέρου, θα επιμείνει στο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του χώρου για τον σχηματισμό μιας «νέας, σύγχρονης, ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς», όπως την επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες. Η κ. Γεννηματά τάσσεται υπέρ μιας παράταξης τύπου ιταλικής «Ελιάς», της οποίας ο αρχηγός να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάιο, αφού έχει προηγηθεί ιδρυτική συνδιάσκεψη και προγραμματική συνδιάσκεψη τον Μάρτιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να ζητήσει συναντήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βασίλη Λεβέντη και άλλα κορυφαία στελέχη του χώρου, επισημοποιώντας την πρότασή της. Επίσης, μετά τον Κώστα Σημίτη που είδε την περασμένη εβδομάδα, σκοπεύει να συναντηθεί και με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πάντως, κατά ορισμένους και παρά τις διαψεύσεις, ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του διαγραφέντος στενού πολιτικού του φίλου Λεωνίδα Γρηγοράκου. Παρών στις εξελίξεις δηλώνει, εξάλλου, και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας (real news) ότι «ο χώρος (της κεντροαριστεράς) χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει».

Τον δικό της ρόλο στον χώρο προσπαθεί να παίξει η ΔΗΜΑΡ, εταίρος του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Την περασμένη εβδομάδα, στελέχη της εξέφρασαν την ενόχλησή τους γιατί δεν είχαν ενημερωθεί από την κ. Γεννηματά για τη διαγραφή Γρηγοράκου, ενώ έκδηλος είναι ο προβληματισμός τους για τις εξελίξεις.

«Τα μετεκλογικά βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν είναι όσο γρήγορα θα έπρεπε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ανοίγματα σε προσωπικότητες

Έντονοι κλυδωνισμοί παρατηρούνται και στο Ποτάμι. Στον σκεπτικισμό για τη χαμηλή εκλογική πτήση του Σεπτεμβρίου προστέθηκαν οι θετικές αναφορές στελεχών (Σπύρος Λυκούδης, Αντιγόνη Λυμπεράκη κ.ά.) για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε θέμα ηγεσίας (μολονότι στη συνέχεια προσπάθησε να το μαζέψει). Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη εξακολουθεί να ψάχνει τον βηματισμό του και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν επιτακτική ανάγκη το κόμμα να διαμορφώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πολιτική του φυσιογνωμία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήδη έχει ξεκινήσει τα ανοίγματα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις», κατονομάζοντας μάλιστα τους Τάσο Γιαννίτση, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Άννα Διαμαντοπούλου (η οποία χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ).

Απέναντι στη νέα ΝΔ τηρεί στάση αναμονής, αν και στελέχη του φέρονται να τον προτρέπουν να ανταποκριθεί στο επικείμενο φλερτ. Αντίθετα, δεν βλέπει θετικά το προσκλητήριο που απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως λέει ο κ. Θεοδωράκης, «οι παρατάξεις δεν δημιουργούνται με χειραψίες και το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις».

Επιμένει στην οικουμενική

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης εξακολουθεί να αρνείται ότι η Ένωση Κεντρώων κινδυνεύει από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόβλημα, όπως λέει επανειλημμένα στους συνομιλητές του, το έχουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Παράλληλα, επιμένει στην ανάγκη σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης, κάτι που θα επισημάνει και στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με τον κ. Μητσοτάκη αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την αλλαγή εκλογικού νόμου, ζητά την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Όσο για την πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά, και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων είναι αρνητικός. «Σχεδόν φοβισμένη και γνωρίζοντας την απροθυμία των πολιτών να στηρίξουν τα ερείπια του παλαιού ΠΑΣΟΚ, επιζητά ευρύτερο άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v