Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας υπεγράφη σήμερα, με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans, και στόχο έχει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για "ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης", αλλά και προς τρίτους, καθώς "η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της".
Πρότεινε -πράγμα που αποδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης- την εκπαίδευση αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες "έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας".
Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: "Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία".
Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντικη αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντιστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο παγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.
Κατά τον κ. Μπόγιαρνς, "η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά".
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία "πραγματική επανάσταση" και συνέχισε: "βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα".
Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι "η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής".
Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός είπε: "ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε".
Τέλος, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων δύο νομοσχέδια. Το πρώτο "θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις".
Το δεύτερο νομοσχέδιο "θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις".
Η συνάντηση με Τσίπρα
Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα ενω σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής,αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι«μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση «μαύρου» χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο
• Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου
Με τη συνεργασία αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Με αταλάντευτη επιμονή και άρτια τεχνική θωράκιση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο, καταλήγουν.
Τα πρώτα «λαβράκια»
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος παρέδωσε και τη σχετική λίστα στον έλληνα ομόλογό του Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα υπογράψει δήλωση προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών της Ρηνανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης παρουσία του οικονομικού επιτελείου αλλά και του υφυπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ταυτοποιήσει περίπου το 95% των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα και ήδη έχει ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την διαλεύκανση των υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμες προς αποστολή περίπου 50 κλήσεις εκ των οποίων οι 20 εστάλησαν ήδη προ δύο ημερών σε γιατρούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους καταθέτες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ αυτών που θα λάβουν κλήση είναι δύο γυναίκες ηθοποιοί που εμφανίζονται να έχουν η καθεμιά καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα χιλιάδες κλήσεις με αποδέκτες, κυρίως καλλιτέχνες, γιατρούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν να εξηγήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (σ.σ. η ύπαρξη της κατάθεσης δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί δε ότι πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Παράλληλα με την έρευνα της λίστας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος κάθε στοιχείο για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.