Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα λαβράκια από τις λίστες φοροδιαφυγής

Ταυτοποιήθηκε το 95% των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς. Στέλνονται οι πρώτες κλήσεις σε επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους και ηθοποιούς. Υπογράφεται «Κοινή Δήλωση Προθέσεων» με τον υπ. Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς. Συνάντηση και με Τσίπρα.

Τα πρώτα λαβράκια από τις λίστες φοροδιαφυγής
Ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες συμπίπτουν με την έλευση στην Ελλάδα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς, δρομολογούνται ως προς την διερεύνηση της ομώνυμης λίστας με περίπου 10.500 έλληνες καταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος παρέδωσε και τη σχετική λίστα στον έλληνα ομόλογό του Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα υπογράψει δήλωση προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών της Ρηνανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης παρουσία του οικονομικού επιτελείου αλλά και του υφυπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Νωρίτερα θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δείγμα της βαρύτητας που αποδίδει στο συγκεκριμένο θέμα η ελληνική κυβέρνηση.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ταυτοποιήσει περίπου το 95% των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα και ήδη έχει ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την διαλεύκανση των υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμες προς αποστολή περίπου 50 κλήσεις εκ των οποίων οι 20 εστάλησαν ήδη προ δύο ημερών σε γιατρούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους καταθέτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ αυτών που θα λάβουν κλήση είναι δύο γυναίκες ηθοποιοί που εμφανίζονται να έχουν η καθεμιά καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα χιλιάδες κλήσεις με αποδέκτες, κυρίως καλλιτέχνες, γιατρούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν να εξηγήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (σ.σ. η ύπαρξη της κατάθεσης δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί δε ότι πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Παράλληλα με την έρευνα της λίστας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος κάθε στοιχείο για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Η αυτοκαταγγελία

Και ενώ οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζονται, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νέες ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία (κατά το γερμανικό μοντέλο) που θα δίνει τη δυνατότητα σε καταθέτες να πληρώνουν πριν τους ψάξουν οι αρμόδιες αρχές, πρόστιμα και φόρους, αποφεύγοντας ποινικές εμπλοκές αλλά και βαριά πρόστιμα.

Η έφοδος στη UBS και τι περιλαμβάνει η λίστα Μπόργιανς

Συνολικά η λίστα Μπόργιανς υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει καταθέσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα UBS. Καταλύτης για το «ξετύλιγμα του κουβαριού» ήταν η προ ημερών, με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, έφοδος των τριών εισαγγελέων Γιάννη Δραγάτση, Ελένης Τουλουπάκη και Χρήστου Ντζούρα, στα γραφεία του υποκαταστήματος της UBS .

Από τα στοιχεία που εντόπισαν και κατέσχεσαν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους και αρχεία υπολογιστών. Από τους 200 περίπου μεγαλοκαταθέτες που ταυτοποιήθηκαν, η μικρότερη κατάθεση που εντοπίστηκε φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η διερεύνηση της λίστας "Μπόργιανς", εφόσον τελεσφορήσει, αναμένεται ιδιαίτερα επικερδής για το ελληνικό δημόσιο. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από πρόστιμα και προσαυξήσεις είναι δυνατό να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Για την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης έχει δεσμευθεί τόσο ο υφυπουργός Δικαιοσυνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όσο και αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά, όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την ώρα που ο πολίτης πληρώνει, οφείλουμε να αποδώσουμε φορολογική δικαιοσύνη και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες».

Μια εβδομάδα πριν την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων στο υποκατάστημα της UBS είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Δημητρη Παπαγγελόπουλο, με τη συμμετοχή των οικονομικών εισαγγελέων, του Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των οικονομικών εισαγγελέων και αναμένεται άμεσα να τοποθετηθεί και άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για να συνδράμουν τους υπάρχοντες. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνονται τακτικές συναντήσεις της ομάδας.

Μπόργιανς: Θέλουμε να βοηθήσουμε

Η Διακήρυξη Προθέσεων που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την Deutsche Welle «μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ, εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στην ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά 'εντατικών μαθημάτων' για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη συνέντευξή του ο Ν. Β. Μπόργιανς επανέλαβε ότι η ροσφορά μετεκπαίδευσης του Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς δεν είναι καινούργια, αφού χρονολογείται από το 2012 αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν. «Δεν μπορώ και δεν θέλω να το κρίνω αυτό, διότι δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωπολιτική συζήτηση (στην Ελλάδα)», σχολιάζει. «Όσον αφορά στις συνομιλίες του 2012, αυτό μπορώ να σας το πω, είχα την αίσθηση ότι η ιδέα στήριξης των (φορολογικών) δομών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε γενικότερα θετικά, εντούτοις για λόγους που δεν γνωρίζω, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Προσωπικά επανήλθα στο θέμα και στη συνέχεια. Εάν υπήρχε η σαφής απάντηση ότι δεν έχουμε τέτοιες ανάγκες, τότε θα ήμουν ο τελευταίος που θα το επέβαλε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσφορά εκ μέρους μας. Εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει, τότε είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v