Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακατεύει πάλι την τράπουλα η Λαγκάρντ

Μεταρρυθμίσεις-χρέος τα «κλειδιά» για την παραμονή του ΔΝΤ, επαναλαμβάνει η επικεφαλής του Ταμείου. Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού «να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τι θέλει». Τσίπρας με Λαγκάρντ και Λιου στο Νταβός.

Ανακατεύει πάλι την τράπουλα η Λαγκάρντ

Δεν πρόλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μιλήσει για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «ήρθε» η Κριστίν Λαγκάρντ να βάλει ερωτηματικό και να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα της σχετικής συζήτησης.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η κ. Λαγκάρντ εμφανίζεται να αποκλείει, προς το παρόν, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα (δεδομένου ότι δεν πληρούνται αυτή τη στιγμή οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις), ενώ προβλέπει ότι η συνολική διαπραγμάτευση (και για το χρέος) θα διαρκέσει «ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016». Να σημειωθεί ότι παρότι υπάρχουν υποχρεώσεις για πληρωμές ομολόγων και ΔΝΤ της τάξης των 4 δισ. έως τον Απρίλιο, το ουσιαστικό όριο είναι τον Ιούλιο, οπότε υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων προς την ΕΚΤ.

Στην ερώτηση εάν το Ταμείο θα διαθέσει, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, νέα κεφάλαια, προβάλλει τις γνωστές δύο προϋποθέσεις που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις και στο χρέος.

«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», τονίζει. Και προσθέτει, ως δεύτερη προϋπόθεση, ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο το συνολικό χρέος της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι την παραμονή του Ταμείου την προωθούν «οι Βορειοευρωπαίοι» (δηλαδή το «κέντρο Σόιμπλε»), θεωρώντας ότι μόνο το ΔΝΤ μπορεί να εγγυηθεί «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν) είναι «ευάλωτοι». Από την άλλη πλευρά, όμως και εντός ΕΕ υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζει την παραμονή του Ταμείου ως δέσμευση της κυβέρνησης, ενώ προχθές, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο, σημείωνε πως δεν προτίθεται -η ελληνική πλευρά- να ανοίξει ένα θέμα που εντάχθηκε στη συμφωνία του περσινού Ιουλίου.

«Να ξεκαθαρίσει τι θέλει»

Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι, πράγματι, δεν θα είναι η κυβέρνηση αυτή που θα εγείρει θέμα παραμονής ή αποχώρησης του ΔΝΤ.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους FT λίγο πριν από τις γιορτές, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη «μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα καθώς η Ευρώπη διαθέτει πλέον τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.

Τη θέση ότι δεν είναι αναγκαία η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα είχε εκφράσει και στη συνέντευξη στην ΕΡΤ, στις αρχές Δεκεμβρίου. Χωρίς να διευκρινίσει εάν ο ίδιος θα ζητήσει την αποχώρησή του, είχε προτιμήσει -κατά τους συνεργάτες του- να «προκαλέσει» το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις δικές του θέσεις, ώστε να υπάρξει πλαίσιο συζήτησης.

Ερωτηθείς για τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στην (αναμενόμενη) σχετική ερώτηση: «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά», η απάντηση.

Μέχρι πού υποχωρούμε;

Στο... ύψος του πήχη για το ασφαλιστικό εστιάζεται τώρα η προσοχή του Μαξίμου. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι η αναμενόμενη:

* Η ευρωπαϊκή πλευρά υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο Κατρούγκαλου ως προς την αρχιτεκτονική του, περιμένοντας να διαπιστώσει αν "βγαίνουν τα νούμερα" -υποστηρικτική, μάλιστα, εμφανίσθηκε ακόμη και η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στο Παρίσι.

* Το ΔΝΤ αποφεύγει κάθε επίσημη αναφορά, διότι «ακόμα το μελετάμε», με τις πληροφορίες ωστόσο να το εμφανίζουν αρνητικό λόγω της αύξησης των εισφορών και της μη μείωσης των κύριων συντάξεων.

Συνεπώς, το θέμα είναι μέχρι πού θα υποχωρήσει η κυβέρνηση (προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα...), με τα στελέχη της να εμφανίζουν ως αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή την μη περικοπή των νυν συντάξεων.

Με Λαγκάρντ-Λιου στο Νταβός

Οπως προκύπτει, οι συναντήσεις Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στο Νταβός στα τέλη του μήνα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον -είτε έχει «κλείσει» είτε όχι μέχρι τότε η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v