Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα μηνύματα της χθεσινής νίκης επί του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η ήττα των «καραμανλικών», τα διαφορετικά ρεύματα και η «ορφανή» δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Η ιδεολογική φυσιογνωμία, η αντιπολιτευτική τακτική, η ηγετική ομάδα και τα.... χρέη.

Τα μεγάλα στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η έκπληξη που ξεκίνησε από τον πρώτο γύρο τελικά ολοκληρώθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αουτσάιντερ έκανε την ανατροπή και εξελέγη με καθαρή διαφορά νέος πρόεδρος της ΝΔ. Στο 80% της ενσωμάτωσης προηγείται του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (52%-48%), ωστόσο η τελική διαφορά ίσως να είναι μεγαλύτερη.

Το μήνυμα της ανανέωσης που έστειλαν οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος ήταν σαφές και ηχηρό, με τη σημερινή μέρα να δείχνει πολύ διαφορετική για την αξιωματική αντιπολίτευση. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το μεσημέρι στην Λεωφόρο Συγγρού προκειμένου να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του.

Πραγματοποιώντας από την πρώτη στιγμή έναν καλά σχεδιασμένο προεκλογικό αγώνα, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη ΝΔ που οραματίζεται, ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εμπιστοσύνη των γαλάζιων ψηφοφόρων, οι οποίοι τον εξουσιοδοτούν ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να διευρύνει την παράταξη, να ξεδιπλώσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ και να παρουσιάσει τη δική του εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Άλλωστε, η ικανότητα της κυβερνησιμότητας ήταν ένα από τα διλήμματα που ο ίδιος έθετε διαρκώς κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο σε σχέση με τους συνυποψηφίους του, με την ευθύνη που αναλαμβάνει πλέον να είναι μεγάλη.

Εσωκομματικές ισορροπίες

Χαμένος από τη χθεσινή μονομαχία, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, θεωρείται και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον στήριξε από την πρώτη στιγμή του προεκλογικού αγώνα, όπως και τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν.

Οι σχέσεις Μητσοτάκη - Καραμανλή, υπενθυμίζεται, είχαν διαρραγεί από καιρό και ο νέος πρόεδρος επένδυε πολύ σε αυτό το γεγονός. Αποκορύφωμα, η απουσία του νέου προέδρου από την ψηφοφορία της Βουλής για τον –ακραιφνώς καραμανλικό- Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως από την πρώτη στιγμή -υπό τα νέα του καθήκοντα- θέλει να λειτουργήσει απόλυτα θεσμικά και ενωτικά, ζητώντας μάλιστα να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό. Κάτι που αναμένεται να κάνει και με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κράτησε ουδέτερη στάση, μολονότι στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν στον δεύτερο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποκλείεται τουλάχιστον το πρώτο διάστημα να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς οι υπάρχοντες συσχετισμοί πιθανόν να ανατραπούν, με άγνωστη την αντίδραση των μέχρι χθες εσωκομματικών αντιπάλων.

Η διατήρηση της ενότητας του κόμματος θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προέδρου και ενώ τα σενάρια της διάσπασης εξακολουθούν να διακινούνται από κάποιους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τόσο στις επόμενες κινήσεις του καραμανλικού στοιχείου (ήδη στελέχη αυτού κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά ρεύματα στη ΝΔ όσον αφορά στη στάση απέναντι στην κυβέρνηση), όσο και στην «ορφανή» δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ο αντίλογος υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να καλυφθεί από στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που τάχθηκαν υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πάντως στις πρώτες του δηλώσεις με τη νέα του ιδιότητα απηύθυνε κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση και με σκοπό να μπει τέλος στις «φυγόκεντρες» δυνάμεις: «Μαζί προχωράμε και αφήνουμε πίσω όσα μας χωρίζουν. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση, για εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα απέναντι στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης», σημείωσε. Ορισμένοι «μετέφρασαν» τη συγκεκριμένη φράση ως μια προσπάθεια αναβίωσης του φιλοευρωπαϊκού μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως το είχε ξεκινήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Φυσιογνωμία της παράταξης

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη διενέργεια μέχρι την άνοιξη ενός συνεδρίου Αρχών της ΝΔ, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία της παράταξης και να χαραχθεί η περαιτέρω στρατηγική. Από τις τοποθετήσεις του κατά την προεκλογική περίοδο, έχει διαμηνύσει ότι «υπάρχει ακόμα λίπος στο δημόσιο που μπορεί να περιοριστεί», ενώ αναφερόμενος στους δανειστές εκτιμά ότι «θα μπορούσαν να είναι πιο ελαστικοί, αν έβλεπαν θέληση για μεταρρυθμίσεις».

Τα πρώτα δε μέτωπα με την κυβέρνηση είναι μπροστά (ΕΣΡ, ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών κ.ά.) και ο νέος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει διαχωριστική γραμμή.

Ζητούμενο είναι, εξάλλου, η δημιουργία της νέας ηγετικής ομάδας. Ο νέος πρόεδρος έχει μιλήσει για αξιοποίηση των αξιοτέρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ, ως κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, πρέπει να πρεσβεύει τις ίσες ευκαιρίες αλλά όχι την ίδια κατάληξη, να προκόβει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του». Επίσης, έχει δηλώσει αντίθετος του θεσμού των αντιπροέδρων, ενώ πιθανότατα θα διατηρήσει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής μέχρι το συνέδριο, όπου θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας.

Μείζον ζήτημα ασφαλώς είναι και τα χρέη του κόμματος, τα οποία υπολογίζονται περίπου 180 εκατομμύρια. Ήδη, από την προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη ριζική συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων, ακόμα και με απολύσεις προσωπικού και με τη μετακόμιση των γραφείων του κόμματος σε άλλο, πιο φτηνό κτίριο, σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

Τα στοιχήματα είναι πολλά και μεγάλα για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος από σήμερα κιόλας θα πρέπει να αποδείξει ότι τα (προεκλογικά) λόγια μπορούν να γίνουν πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v