Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για αντικειμενικές-αποδείξεις

Ποια σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το χτίσιμο του αφορολόγητου για τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς. Η χρήση του πλαστικού χρήματος και τα αγκάθια. Στο τραπέζι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες με αναδρομική ισχύ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για αντικειμενικές-αποδείξεις

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η έκδοση της απόφασης για την αναδρομική προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως άλλωστε και η ψήφιση της διάταξης για τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός, με τηλεοπτικές του δηλώσεις προανήγγειλε κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για το χτίσιμο του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος μέσα στον Ιανουάριο, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.

Πρακτικά επομένως, προς το τέλος του μήνα, θα μάθουμε ποιες από τις αγορές που κάναμε από τις αρχές του 2016 θα μας βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός αφορολόγητου ορίου, το ακριβές ύψος του οποίου δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα (επικρατέστερο το σενάριο της έκπτωσης φόρου των 2.100 όπως ισχύει μέχρι σήμερα) αλλά και πόσες αποδείξεις θα απαιτούνται για το χτίσιμο αυτού του αφορολογήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μελαχρινό, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτείται ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του ετήσιου εισοδήματος για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο, αν και ακόμα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Στο σενάριο πάντως όπου απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό, αυξάνονται οι πιθανότητες να μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Το μέτρο, το οποίο προετοιμάζει τώρα το επιτελείο του κ. Αλεξιάδη, είναι μόνο το πρόπλασμα του -θεωρητικού στην παρούσα φάση- σχεδίου παροχής κινήτρων για τον περιορισμό της χρήσης του χρήματος σε φυσική μορφή.

Από τις αρχές του 2015, μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το επιτελείο του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη είχε αρχίσει να επιμελείται ένα φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης στην εποχή των ψηφιακών-ηλεκτρονικών πληρωμών, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και ενώ το Μνημόνιο προβλέπει ενεργοποίηση του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα σε πλήρη έκταση από τον Μάρτιο, το τοπίο παραμένει θολό και τραπεζίτες επισημαίνουν πως πέραν των αρχικών, προ δεκαμήνου, συναντήσεων, το σχέδιο δεν έχει πάει βήμα παραπέρα.

Με τις εν αναμονή διατάξεις του Ιανουαρίου, μένει να φανεί αν το περιβόητο σχέδιο για την πάταξη της διαφυγής ΦΠΑ είναι ρεαλιστικό και κυρίως αποδοτικό, ή θα μείνουμε για μία ακόμα φορά σε λόγια παχιά, αλλά χωρίς αντίκρισμα.

Όσον αφορά στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, από τις δηλώσεις του κ. Μελαχρινού προκύπτει ότι η προσαρμογή τους θα γίνει αναδρομικά από τις 22 Μαΐου 2015, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο κ. Αλεξιάδης έχει δηλώσει πως οι νέες τιμές (με μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές όπου οι ισχύουσες αντικειμενικές είναι προδήλως χαμηλότερες των εμπορικών και υπάρχουν αρκετές τέτοιες) θα έχουν μεταβατική ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε θα αντικατασταθούν από το νέο σύστημα των τιμών αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v