Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντεκα νομοθετήματα και μια «ρουκέτα» από Τσίπρα

"Εμείς δεν το κρύψαμε στα συρτάρια, το δώσαμε στον εισαγγελέα", αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό για το νέο στικάκι. Νέο όχι σε "οικουμενικές και άλλες τερατογενέσεις". Παρουσίασε το νομοθετικό σπριντ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για "κλείσιμο αξιολόγησης-άνοιγμα χρέους-ανάπτυξη-έξοδο από επιτροπεία".

Εντεκα νομοθετήματα και μια «ρουκέτα» από Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τη "συνταρακτική χρονιά που θα μείνει στην ιστορία για τις γενναίες αποφάσεις του ελληνικού λαού", διεμήνυσε ότι "οι Κασσάνδρες που ονειρεύονται οικουμενικές και άλλες τερατογενέσεις" θα συνεχίσουν να διαψεύδονται", παρουσίασε το νομοθετικό σπριντ του πρώτου διμήνου του νέου έτους για να περάσουμε στο κεφάλαιο "αξιολόγηση-απομείωση χρέους-επιστροφή στην ανάπτυξη" και έριξε μία "ρουκέτα" για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε κατά τα αναμενόμενα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015, αφήνοντας για το τέλος τη "ρουκέτα": όπως αποκάλυψε, ο γραμματέας της Κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ερβέ Φαλσιανί, τον "πατέρα" της λίστας Λαγκάρντ, και παρέλαβε από αυτόν "λίστα με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές την οποία παρέδωσε ήδη στον εισαγγελέα".

Η αντίστιξη, προφανής: "Ο Φαλσιανί είχε παραδώσει στις προηγούμενες κυβερνήσεις τη λίστα Λαγκάρντ κι αυτές την έκρυψαν στα συρτάρια, εμείς τις διερευνούμε κι αυτό θα συνεχιστεί", είπε.

"Ο λαός θα μας κρίνει πάλι και πιο αυστηρά"

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου σενάρια "οικουμενικών και άλλων τερατογενέσεων", υπενθυμίζοντας ότι τίμησε την πρώτη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου για σκληρή διαπραγμάτευση και ζήτησε δεύτερη εντολή τον Σεπτέμβριο. "Φέραμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία και τον ίδιο μας τον εαυτό, κι ο λαός μάς εμπιστεύθηκε", ήταν η φράση.

Παρότι επανέλαβε την πεποίθηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι "συμπαγής και αδιατάρακτη", προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της και μάλιστα "πιο αυστηρά από τους προκατόχους μας".

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, έθεσε θέμα "καλύτερου κυβερνητικού συντονισμού", διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά... και τους συντονιζόμενους υπουργούς και τον συντονιστή (σ.σ. ομάδα Μαξίμου και αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη).

"Αντέξαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, άλλοι δεν άντεξαν, άλλοι έχουν αστάθεια», είπε, αναφερόμενος εμμέσως σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΝΔ, για να θέσει τον βασικό στόχο του 2016: «Να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα να συγκρουστούμε με το οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην κρίση και τώρα ζητά τα ρέστα»...

Οχι 12η περικοπή (κύριων) συντάξεων

Ειδικά για το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διμήνου, το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Ιουλίου αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση αλλά δεν προσδιορίζει το «πώς». Συνεπώς, είπε, το νέο σύστημα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, χωρίς να κόβει «για 12η φορά» τις κύριες συντάξεις.

Πάρτε δυνάμεις διότι...

Συνιστώντας στους υπουργούς... να φάνε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες για να πάρουν δυνάμεις, αλλά τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα κάνουμε χειμερινές διακοπές», ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τα βασικά νομοθετήματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Με τα οποία, όπως είπε: πρώτον, θα κλείσουν οι υποχρεώσεις για την αξιολόγηση από τους θεσμούς (για να περάσουμε στην επίσημη συζήτηση για την απομείωση του χρέους), δεύτερον, θα ανοίξουν την πόρτα για την ανάπτυξη και, τρίτον, θα έχουν στοιχεία «ανακούφισης» από το «παράλληλο πρόγραμμα».

Τα νομοθετήματα είναι τα εξής:

1. Εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση. Με στόχο να επανασυσταθεί το ΕΣΡ (σ.σ. εν προκειμένω φαίνεται ότι οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ συζητούν ήδη με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ) ώστε να μπει τάξη, για πρώτη φορά, στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμείο. Κατά τον κ. Τσίπρα, η διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο.

2. Νέος αναπτυξιακός νόμος τον Ιανουάριο και παράλληλα η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε δημόσιο αναπτυξιακό ταμείο.

3. Η κατάθεση του ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που είναι έτοιμο.

4. Ψήφιση ρυθμίσεων για κάρτα ανασφάλιστων και μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία.

5. Κατάθεση του ν/σ για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

6. Κατάθεση του ν/σ για την έρευνα, ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο ώστε να ενισχυθεί ένα σημαντικό τμήμα που στέλνει μετανάστες το πιο υψηλό επιστημονικό δυναμικό μας.

7. Κατάθεση ν/σ για την παραγωγή δημόσιων έργων που θα περιλαμβάνει: Α) Ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης έργων, Β) παρακολούθησης έργων Γ) ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης διοδίων αναλόγως με τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός.

8. Κατάθεση ν/σ για ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων.

9 . Κατάθεση ψήφισης νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού - ποτών.

10. Eκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (KYA) για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

11. Nόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής -ως μια τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν να πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχουν τις επιπτώσεις "που αργά ή γρήγορα θα έχουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v