Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι διεκδικούν τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Οι οκτώ της πρώτης short list και η τελική τριάδα των υποψηφίων σήμερα στα χέρια Τσακαλώτου -πώς ο Γάλλος της Κομισιόν έκοψε πιθανές κομματικές υποψηφιότητες. Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα οι προσωπικές συνεντεύξεις.

Ποιοι διεκδικούν τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

Με τέσσερις υποψηφιότητες από τα σπλάχνα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τέσσερις υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα να συνθέτουν τη sdort list των επικρατέστερων της πρώτης φάσης για την επιλογή του νέου ΓΓΔΕ, ξεκίνησαν χθες στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, οι προσωπικές συνεντεύξεις από την ειδική επταμελή επιτροπή των πέντε Ελλήνων και δύο εκπροσώπων της Κομισιόν.

Οι συνεντεύξεις γίνονται δύο πόρτες μακριά από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παρότι θα έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή του νέου Γραμματέα της Φορολογικής Διοίκησης, δεν μετέχει στη διαδικασία των συνεντεύξεων.

Η διαδικασία ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, όταν και θα προκύψει η νέα short list των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση, με τις πληροφορίες να διχάζονται αναφορικά με το αν στον τελικό κατάλογο θα υπάρχει και βαθμολόγηση των υποψηφίων (δεσμεύοντας κατά κάποιο τρόπο τον υπουργό Οικονομικών), ή απλή παράθεσή τους. Επικρατέστερο θεωρείται η απαρίθμηση των τριών τελικών διεκδικητών να είναι με αλφαβητική σειρά, δίνοντας έτσι έστω και στην τελική ευθεία τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να διαλέξει ποιον θα διορίσει ΓΓΔΕ.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση του κ. Τσακαλώτου στο υπουργικό συμβούλιο και η δημοσίευση της απόφασης διορισμού του νέου ΓΓΔΕ, έως τις 22 Δεκεμβρίου στο ΦΕΚ.

Η θητεία του θα είναι διετής και μεταβατικού χαρακτήρα καθώς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής του Μνημονίου θα πρέπει να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για τη συμμετοχή ξένων στο διοικητικό της συμβούλιο. Την τελευταία αυτή πρόθεση των δανειστών επιχειρεί να αποκρούσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι υποψήφιοι

Μετά από προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς τα στελέχη του υπουργείου με εμπειρία και ικανότητες για αυτή τη θέση, η συμμετοχή ήταν μαζική. Από τις 44 υποψηφιότητες, οι περίπου 30 ήταν από τους κόλπους στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Από κοντά ακολούθησαν και αιτήσεις συνεργατών και στελεχών υπουργικών γραφείων, οι οποίες όμως κόπηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθείας από τον Γάλλο εκπρόσωπο της Κομισιόν στην επιτροπή αξιολόγησης, ως ενδεχομένως κομματικών αποχρώσεων.

Κάπως έτσι, στην αρχική short list των 8 έμεινε ο αφρός των υποψηφίων στελεχών της ΓΓΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα οι κύριοι Κουρμούσης και Ξηρουχάκης και οι κυρίες Κολυβιδιάκου και Μαυρίδου.

Δυνατά -λόγω βιογραφικού- μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που προέρχονται από τη ΓΓΔΕ παίζει για να κερδίσει τουλάχιστον μία θέση στην επόμενη short list των τριών ο κ. Κουρμούσης.

Είναι βοηθός καθηγητή στο Πολυτεχνείο, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως σύμβουλος στον ΟΗΕ και στην Κομισιόν, συνεργάστηκε με τον Γ. Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών (για την ακρίβεια είναι αυτός ο οποίος έτρεξε το Project συρρίκνωσης του πλήθους των ΔΟΥ από 300 σε 120, έχοντας τότε απέναντί του τον νυν αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος όμως σήμερα φιλοδοξεί να περιορίσει στο ελάχιστο τις επισκέψεις των πολιτών στις εφορίες και όλες οι συναλλαγές να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά), έχει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς συμμετέχει σε αυτές, τόσο ως σύμβουλος της κ. Σαββαΐδου στο παρελθόν όσο και ως στέλεχος της ΓΓΔΕ σήμερα.

Το βαρύ βιογραφικό βέβαια και η εμπειρία -χωρίς να υποβαθμίζονται τα προσόντα των έτερων υποψηφίων καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης μια δυνατή υποψηφιότητα από τους κόλπους των οικονομολόγων- φοροτεχνικών χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία- δεν σημαίνουν απαραίτητα και διαβατήριο για τη θέση του Γραμματέα.

Το πολιτικό κριτήριο, παρότι οι δανειστές έχουν βάλει αρκετά φίλτρα στη διαδικασία, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο τελικός λόγος, ούτως ή άλλως, ανήκει στον υπουργό Οικονομικών και επομένως στην κυβέρνηση, η οποία είναι δεδομένο πως θα ήθελε έναν δικό της άνθρωπο στη συγκεκριμένη θέση. Οι χειρισμοί απομάκρυνσης τόσο του κ. Θεοχάρη στο παρελθόν όσο και της κ. Σαββαΐδου πρόσφατα όμως έχουν δημιουργήσει κακό προηγούμενο, ενεργοποιώντας αυξημένα αντανακλαστικά από την πλευρά των δανειστών.

Και το παρασκήνιο

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η διαρροή πληροφοριών τις προηγούμενες ημέρες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες φαβορί για τη θέση του νέου Γραμματέα ήταν ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Κομισιόν Αντώνης Καστρισιανάκης. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνο Καρβούνη, ο οποίος χθες σημείωνε πως ο κ. Καστρισιανάκης δεν έχει καν υποβάλει αίτηση.

Στη συνέχεια και πηγές του υπουργείου Οικονομικών έρχονταν να επιβεβαιώσουν ότι ο κ. Καστρισιανάκης ουδέποτε υπέβαλε αίτηση, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά για τις αρχικές πληροφορίες, οι οποίες αποδόθηκαν σε... φημολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v