Προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης το α΄ τρίμηνο του 2016

Οι Προοπτικές Απασχόλησης για το α΄ τρίμηνο του 2016 εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Προσδοκίες για περισσότερες προσλήψεις σε 9 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Προσδοκίες για αύξηση της απασχόλησης το α΄ τρίμηνο του 2016

Οι εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν ήπιες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης.

Από τους 750 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 11% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση, το 71% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στο εργατικό δυναμικό, ενώ 7% των εργοδοτών δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν αλλαγές κατά το προσεχές τρίμηνο.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +4%, βελτιωμένες κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

«H Έρευνά μας αποκαλύπτει βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων στην αγορά εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι 750 Έλληνες εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ήπια αύξηση των προσλήψεων, σε συνέχεια της κάμψης του τέταρτου τριμήνου του 2015», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

«Αν και οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι εν μέσω της πολιτικής αστάθειας, η οποία επηρεάζει σημαντικά το οικονομικό κλίμα τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τάξεως του 21% όσων απάντησαν "Δεν γνωρίζω" το τέταρτο τρίμηνο του 2015 -που αντανακλούσε την ευρύτερη αβεβαιότητα εκείνης της περιόδου- έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας», τονίζει η κ. Κουσία.

Συμπληρώνει ωστόσο: «Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να αρκεστεί στην ανθεκτικότητά της για να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Χρειαζόμαστε τολμηρές λύσεις στις δομικές προκλήσεις που αναδύονται, αλλά και ουσιαστικές συνεργασίες, ώστε να καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τη δυναμική των ανθρώπων μας και να δημιουργήσουμε νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πυροδοτήσουν -μεταξύ άλλων- το συγκριτικό πλεονέκτημα που τόσο χρειαζόμαστε για ένα νέο κύκλο οικονομικής μεγέθυνσης».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Manpower, το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το α΄ τρίμηνο του 2016.

Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +15% και +11%, αντίστοιχα, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα της Μεταποίησης ανέρχονται σε +8%.

Ωστόσο, οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού απασχολουμένων στον τομέα της Γεωργίας, όπου οι Προοπτικές διαμορφώνονται στο -5%, και καταγράφουν σχεδόν αμετάβλητες προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα των Κατασκευών, της τάξης του -1%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις, της τάξης των 18 και των 17 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφονται από τους εργοδότες στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Μεταποίησης, αντίστοιχα. Οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών καταγράφουν σημαντική αύξηση 13 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης και στον τομέα του Δημοσίου και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στο μεταξύ, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται σχετικά σταθερές στον τομέα της Γεωργίας, σημειώνοντας πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας.

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν αποδυνάμωση των Προοπτικών σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2015. Σημαντικές μειώσεις 12 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική). Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Μεταποίησης. Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, με αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν ήπια αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά το α΄ τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +5%. Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα προβλέπουν αμετάβλητη αγορά εργασίας, με τις Προοπτικές να διαμορφώνονται στο 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται τόσο στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εργοδότες να καταγράφουν βελτίωση των Προοπτικών κατά 13 και 5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο, οι Προοπτικές αποδυναμώνονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής καταγράφουν μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι Προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το Μέγεθος του Οργανισμού*

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων αναφέρουν αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων για το α΄ τρίμηνο του 2016, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +16%. Στις άλλες κατηγορίες, οι προθέσεις είναι πιο επιφυλακτικές, με τις Προοπτικές να ανέρχονται σε +3% και +1% στις κατηγορίες των μεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

Οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων προβλέπουν αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του 0%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού. Οι Προοπτικές για τους εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύονται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήσεις 9 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στις κατηγορίες των μεγάλων και των μεσαίων επιχειρήσεων. Οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές αποδυναμώνονται κατά 4 και 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες των μεσαίων και των μικρών επιχειρήσεων, αντίστοιχα.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περισσότεροι από 58.000 εργοδότες σε 42 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το α΄ τρίμηνο του 2016.

Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2016, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Οι εργοδότες σε 39 από τις 42 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, στις αρχές του 2016.

Οι ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία αναμένεται να παραμείνουν παρόμοιες με αυτές που ήταν διαθέσιμες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, και τα αποτελέσματα για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου υποδεικνύουν ότι μια μικρή πλειοψηφία των εργοδοτών φαίνεται ικανοποιημένη είτε να διατηρήσει τον τρέχοντα αριθμό απασχολουμένων είτε να τον αυξήσει ελάχιστα, εν αναμονή πιο σίγουρων ενδείξεων για την ανάκαμψη της αγοράς.

Συνολικά, οι προβλέψεις είναι ανάμεικτες σε σύγκριση με τις έρευνες για το δ΄ τρίμηνο του 2015 και το α΄ τρίμηνο του 2015. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 23 από τις 42 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποδυναμώνονται σε 13 και παραμένουν αμετάβλητα σε έξι.

Οι Προοπτικές ενισχύονται σε 19 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αποδυναμώνονται σε 18 και παραμένουν αμετάβλητες σε πέντε.

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο καταγράφονται στην Ινδία, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία, στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο αδύναμες -και μόνες αρνητικές- προβλέψεις καταγράφονται στη Βραζιλία, στη Φινλανδία και στη Γαλλία.

Περισσότεροι από 20.000 εργοδότες σε 24 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), έλαβαν μέρος στην έρευνα για το α΄ τρίμηνο του 2016.

Οι εργοδότες σε 22 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του εργατικού δυναμικού, με τα σχέδια προσλήψεων να βελτιώνονται σε 14 χώρες συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και να επιδεινώνονται σε επτά. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε 12 χώρες και αποδυναμώνονται σε οκτώ.

Οι ισχυρότερες Προοπτικές Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται σε Τουρκία, Σλοβακία και Ρουμανία, ενώ οι πιο αδύναμες σε Φινλανδία και Γαλλία.

Στην Ελλάδα, οι προοπτικές απασχόλησης αναμένεται να παρουσιάσουν θετικές μεταβολές για το α΄ τρίμηνο του 2016, μετά την αρνητική πορεία που σημείωσαν το δ΄ τρίμηνο του 2015.

 

*Τα δεδομένα είναι εποχικά προσαρμοσμένα για όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Φινλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v