Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο διπλός πονοκέφαλος της Ελλάδας για το 2016

Οι απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης μαζί με την προσφυγική κρίση θα δυσκολέψουν τη χώρα και το 2016. Τα χρήματα που έρχονται δεν είναι αρκετά, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τις απαιτήσεις του μνημονίου από τη Βουλή με αδύναμη πλειοψηφία.

Ο διπλός πονοκέφαλος της Ελλάδας για το 2016

«Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη», ανέφερε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2012 όταν η έλλειψη ρευστότητας της χώρας απειλούσε το ευρώ. «Οι ερχόμενοι μήνες θα είναι οριακή περίοδος», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας η οικονομία ακόμη δεν έχει μπει σε τάξη. Οι τράπεζες έχουν όρια στις αναληψεις λόγω capital controls, οι συντάξεις περικόπτονται και η ανεργία παραμένει περίπου στο 25%. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζεται σε μια αδύναμη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να περάσει την νομοθεσία που απαιτείται βάσει της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης.

Ο αντίκτυπος των τελευταίων περικοπών που εξασφάλισαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχουν αρχίσει να γίνεται αισθητός και οι εργαζόμενοι προχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε δεύτερη γενική απεργία μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αναχαίτιση της εισροής προσφύγων, ενώ ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες που συμμετείχαν στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι αποδείχθηκε βάσει του διαβατηρίου του πως είχε περάσει από το νησί της Λέρου.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως η Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από τις διασώσεις από το 2010, αποτελεί το αδύναμο σημείο μιας ηπείρου που αγωνίζεται να προσφέρει καταφύγιο σε σχεδόν 900.000 αιτούντες ασύλου που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην ευρωπαϊκές ακτές φέτος. Όπως τονίζει, καθώς μπαίνει το 2016 η χώρα παραμένει τόσο ανυπεράσπιστη απέναντι στο κύμα προσφύγων, όσο είναι ευάλωτη στην οικονομική καταστροφή.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αυξανόμενων προβλημάτων της Ευρώπης. Πρόσφυγες εξακολουθούν να έρχονται τη στιγμή που οι περικοπές στον προϋπολογισμού γίνονται όλο και πιο σκληρές. Και υπάρχει και η σθεναρή αντίδραση στο θέμα των μεταναστών, σε μια χώρα όπου η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές φέτος.

«Όταν έχεις 500 ανθρώπους έξω από το σπίτι σου να φωνάζουν, να κλαίνε και να πεινάνε και έχεις άλλους ανθρώπους από την άλλη μεριά να φωνάζουν ''έξω οι μετανάστες'', είναι δύσκολο», ανέφερε ο λιμενάρχης της Λέρου, Σακελλάριος Μπιλίρης. «Κανείς εκείνη τη στιγμή δεν είδε τη μεταναστευτική κρίση με τη σοβαρότητα που χρειαζόταν», πρόσθεσε. «Είναι διαχειρίσιμη επειδή είναι περαστικοί», ανέφερε και ένας από τους εθελοντές στο νησί, «αν η ροή σταματήσει τώρα, ο θεός να βοηθήσει κι εμάς κι αυτούς».

Η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1,5 δισ. ευρώ του σφικτού προϋπολογισμού της στη διάσωση προσφύγων και την παροχή στέγασης, τροφίμων και ιατρικής περίθαλψης. Όπως ανέφερε, όμως, ο αρμόδιος υπουργός Ιωάννης Μουζάλας, παρότι τώρα η χώρα αποκτά πρόσβαση στα χρήματα από τη συμφωνία, αυτά δεν είναι αρκετά.

Η ανταπόκριση της Ελλάδας στους όρους της διάσωσής της συνδυασμένη με την προσφυγική κρίση, φαίνεται πως δε θα διευκολύνει τη χώρα το 2016. «Την ίδια στιγμή που κάνουμε το καθήκον μας ώστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να βρουν καταφύγιο αυτοί οι άνθρωποι, έστω και προσωρινά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ, τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v