Από τους δανειστές εξαρτάται πλέον εάν έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα εισάγεται και στην ελληνική νομοθεσία το γερμανικό μοντέλο της αυτοκαταγγελίας, προκειμένου για αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού ή εξωτερικού.
Το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, το περιεχόμενο του οποίου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους επικεφαλής των δανειστών κατά την επάνοδό τους στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Αν το νομοσχέδιο περάσει το τεστ των δανειστών, σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Δεκεμβρίου, όσο ακόμα οι εντυπώσεις από τη λίστα των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία είναι νωπές και κυρίως χωρίς να ξέρει κανείς από τους πιθανούς φοροφυγάδες αν περιλαμβάνεται σε αυτή.
Το νομοσχέδιο θα καθιερώνει τη μέθοδο της αυτοκαταγγελίας σε πρώτη φάση και την κατάσχεση αδήλωτων κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα στη συνέχεια.
Η διαδικασία της αυτοκαταγγελίας δεν προβλέπει την εμπλοκή δικαστικών αρχών. Θα γίνεται με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας. Με την υποβολή της δήλωσης αυτής, ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις, εφόσον καταβάλλει τον φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δήλωσε στην εφορία, κατά τον χρόνο της απόκρυψης. Με τον τρόπο αυτό, ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-45%.
Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εκπτώσεις, το «τυράκι» για να πείσει περισσότερους φορολογούμενους με μαύρο χρήμα να μπουν στη διαδικασία να αυτοαποκαλυφθούν -υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας- και να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ο φόρος προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι θα μειώνεται δραστικά, στον βαθμό που τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο, αν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος της επένδυσης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του φόρου. Τα ακριβή ποσοστά εκπτώσεων φόρου ανάλογα με τη μορφή της επένδυσης αναμένεται να «κλειδώσουν» σε συνεργασία με τους δανειστές.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Αλεξιάδη, έρχεται το περιουσιολόγιο. Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποκαλύψουν περιουσιακά στοιχεία, από σπίτια και αυτοκίνητα έως οικόπεδα και αντικείμενα μεγάλης αξίας, τα οποία μένει επακριβώς να προσδιοριστούν, σε μια ειδική ηλεκτρονική φόρμα για το περιουσιολόγιο.
«Όσοι δεν αυτοαποκαλυφθούν, θα ζουν με τον κίνδυνο ότι κάποια στιγμή θα εντοπιστούν και τότε θα τους τα πάρουμε όλα», διαμηνύουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, ποντάροντας σε καταλυτική αύξηση των δημοσίων εσόδων. Πόσα από τα σχέδια θα εφαρμοστούν και κυρίως τι θα αποδώσουν, θα το διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες...