Στην παροχή αδειών προς τις ξένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, να προχωρήσει άμεσα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με Πράξη του Διοικητή, τουλάχιστον τρεις ξένες εταιρείες θα αποκτήσουν σύντομα άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αρμόδια για την παροχή των αδειών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου της. Το μόνο που απομένει και αναμένεται να τακτοποιηθεί με την ψήφιση των προαπαιτούμενων εντός του Δεκεμβρίου -για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ- είναι η θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω ξένων εταιρειών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι ξένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων πρέπει: Πρώτον, να «έχουν κάνει τη δουλειά κι άλλου», κυρίως σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεύτερον, να αποκτήσουν στην Ελλάδα το minimum operation, δηλαδή να διαθέτουν έδρα (γραφείο) και νομική εκπροσώπηση.
Κι ενώ η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της ψήφισης των προαπαιτούμενων, τα οποία επί της ουσίας θα ανοίγουν την αγορά της ενεργής διαχείρισης των επισφαλών δανείων, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών έχουν πραγματοποιήσει ήδη σειρά επαφών τόσο με τις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διά της... διαχείρισης
Στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά καταβάλλει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσπάθειες ούτως ώστε να κυριαρχήσει η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις ξένες εταιρείες και επ' ουδενί -για πολιτικούς λόγους- η πώληση των δανείων. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την εξέλιξη της διαδικασίας τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «με την αδειοδότηση των εταιρειών, ανοίγει και για την ενδεχόμενη πώληση δανείων»...
Μάλιστα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε ήδη στο οικονομικό επιτελείο λίστα στην οποία περιγράφονται με ακρίβεια μία σειρά από εμπόδια (φορολογικά, διοικητικά, κυρίως δικαστικά) που πρέπει να αρθούν, προκειμένου να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά διαχείρισης των NPLs.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η εκχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων στις εν λόγω εταιρείες αποτελεί το πρώτο βήμα, με τελικό στόχο την πώληση ορισμένων πακέτων δανείων εφόσον κριθεί οικονομικά συμφέρον. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι πωλήσεις κόκκινων δανείων θα υπάρξουν στις μεγάλες επιχειρηματικές χορηγήσεις.
«Αγκάθι» ο φόρος μεταβίβασης
Ακόμη, όμως, κι να ήθελαν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σε ξένα funds, δεν υπάρχουν, επί τους παρόντος, αγοραστές, εκτός αν πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες. «Αγκάθι» για τα ξένα funds αποτελεί ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου, που ανέρχεται στο 3% της συναλλαγής για την πρώτη κατοικία και θα έπρεπε να πληρώσουν προς το ελληνικό δημόσιο!