Καθώς οι Έλληνες εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα στέκεται για πρώτη φορά απέναντί τους, τονίζει δημοσίευμα του Bloomberg.
Τα σωματεία -μία βάση ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα πρωθυπουργό- θα φωνάξουν τα ίδια συνθήματα που κάποτε ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε κατά των αντιπάλων του. Ανάμεσά τους γιατροί, φαρμακοποιοί, λιμενεργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι του Μετρό της Αθήνας. Η πρώτη γενική απεργία από τον Ιανουάριο και μετά, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, θα ακινητοποιήσει τη χώρα για ένα 24ωρο. Οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως υπέκυψε στους πιστωτές και επέβαλε μέτρα που «διαιωνίζουν τον εργασιακό μεσαίωνα».
«Οι οικονομικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει ο Τσίπρας είναι σίγουρα σκληρότερες απ' ό,τι μπορεί να δικαιολογηθεί και επίσης σκληρότερες απ' ό,τι θα ήταν αν δεν είχαμε αυτούς τους επτά μήνες οξύτατης αντιπαράθεσης και ακραίας πολιτικής αβεβαιότητας», τόνισε ο Μανώλης Γαλενιανός, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου. «Αυτά δεν χρειάζονταν, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, και η κυβέρνηση τώρα θα εφαρμόσει βαθύτερες περικοπές για να επιτύχει λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να μειώσει «λίγο παραπάνω» την προστασία που απολαμβάνουν οι χρεωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων και να αναμορφώσει τους κανόνες της διοίκησης των τραπεζών, πριν η χώρα καταστεί επιλέξιμη για χρηματοδότηση ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τα ιδρύματα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στη διάθεσή της λιγότερο από μία εβδομάδα για να συμμορφωθεί, ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς του την Τρίτη πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πριν το «πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης» αποκτήσει πρόσβαση σε επιπρόσθετα δάνεια ώστε να καλύψει της ανάγκες του προϋπολογισμού του κατά το επόμενο έτος, και πριν οι πιστωτές συμφωνήσουν να μειώσουν το χρέος, θα απαιτηθεί περισσότερη λιτότητα. Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ υπογράμμισε πως τα μέτρα θα φέρουν «τιμωρητική λιτότητα, φτώχεια και εξαθλίωση», σε μία χώρα όπου περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται στην ανεργία.
«Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, καθώς αναμένονται περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων», υποστήριξε και η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ανώτατη ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο στις Βρυξέλλες. «Το σοκ του περασμένου καλοκαιριού είχε αντίκτυπο σε πολλούς τομείς και είναι δύσκολο να δει κανείς από πού θα έρθει η ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Γαλενιανό, η λύση στο πολιτικό πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των πιστωτών και της κοινωνικής αναταραχής, είναι να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας για εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει πολλούς ανθρώπους στον δημόσιο τομέα, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας, όσο και αν εκείνοι θα το ήθελαν. Αλλά πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τους προσλάβει ο ιδιωτικός τομέας», τόνισε.