Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνια δανειστών στο νομοσχέδιο για τη νέα ΓΓΔΕ

Η διάταξη που προβλέπει ποινική προστασία των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, κατόπιν απαίτησης των δανειστών. Ζητούν ρυθμίσεις που θα εγγυούνται την ανεξαρτησία.

Γκρίνια δανειστών στο νομοσχέδιο για τη νέα ΓΓΔΕ

Διορθώσεις στο προσχέδιο του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Ελληνικής Αρχής Δημοσίων Εσόδων απαίτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές, οι οποίοι ζήτησαν παράλληλα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή η διάταξη με την οποία δημιουργείται μανδύας ποινικής προστασίας των υπαλλήλων της ΓΓΔΕ (του επικεφαλής της περιλαμβανομένου).

Η προώθηση της συγκεκριμένης διάταξης από τη ΓΓΔΕ επί Κατερίνας Σαββαΐδου συνάντησε αντιδράσεις από κυβερνητικούς κύκλους αλλά, όπως φαίνεται, τώρα θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί -κατόπιν απαίτησης των δανειστών- στη Βουλή, πριν μάλιστα ολοκληρωθεί η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, ώστε να μπορέσουν οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, πράγματι δημιουργούσε μανδύα προστασίας έναντι ποινικών διώξεων τόσο στους υπαλλήλους όσο και στη διοικητική πυραμίδα της ΓΓΔΕ, με μία όμως ουσιαστική πρόνοια. Στην περίπτωση δόλου, ουδεμία ποινική προστασία διασφαλιζόταν για κανέναν.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ΕΛΑΔΕ (Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων), όπως είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση, δεν φαίνεται να περνά τις εξετάσεις των θεσμών. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνοντας ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου είχε παρεισφρήσει η διακριτική δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να ελέγχει τον νέο επικεφαλής της ΕΛΑΔΕ. Οι δανειστές όμως έχουν διαμηνύσει ότι η νέα Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και μακριά από τις πολιτικές παρεμβάσεις.

Σε αυτή τη γραμμή, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί το περιθώριο τοποθέτησης του πρώην σύμβουλου του Πρωθυπουργού Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του νέου επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι ο νέος επικεφαλής δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, αν επιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού! 

Σηκώνει κουβέντα

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ΕΛΑΔΕ, οι διατάξεις νόμου τις οποίες δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι ενδεικτικές και εξηγούν μάλλον την κίτρινη κάρτα των δανειστών.

Στο άρθρο 4 υπό τον τίτλο Εποπτεία από τον υπουργό Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής:

• Η Αρχή εποπτεύεται ως προς τη λειτουργία και τη δράση της από τον υπουργό Οικονομικών.

• Ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει γνώση των επιλογών και των γενικών κατευθύνσεων του στρατηγικού σχεδιασμού και των στοχεύσεων της επιχειρησιακής δράσης της Αρχής, ενώ εγκρίνει τον ετήσιο επιχειρησιακό σχεδιασμό σε διάστημα εντός μήνα από την υποβολή του.

• Ζητεί και λαμβάνει πληροφορίες για οποιαδήποτε θέματα των αρμοδιοτήτων και των δραστηριοτήτων της Αρχής, δεσμευόμενος ως προς αυτές από την αρχή της εχεμύθειας.

Στο άρθρο 6, ορίζεται ότι «η Αρχή διοικείται από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο απαρτίζεται από 9 μέλη», τα οποία διορίζονται από την κυβέρνηση.

Στο άρθρο 7, ο διοικητής εκτός από τον υπουργό Οικονομικών εποπτεύεται από το συμβούλιο Διοίκησης σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και τη διοίκηση της Αρχής. Ο διοικητής που είναι και προϊστάμενος της Αρχής θα έχει πενταετή θητεία, ενώ παύεται πριν από τη λήξη της θητείας του με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μεταξύ άλλων για «ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του», ή για «οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο που σχετίζεται με την εκπλήρωση των καθηκόντων του».

Στη βάση αυτών των διατάξεων, εύλογα διερωτάται κανείς πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι ο διοικητής της ΕΛΑΔΕ, αν ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να τον παύει για «οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο που σχετίζεται με την εκπλήρωση των καθηκόντων του».

Σημειώνεται ότι στη θέση της κ. Σαββαΐδου τοποθετήθηκε ήδη ως υπηρεσιακός ΓΓΔΕ ο κ. Γιάννης Μπάκας, έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και μέχρι χθες προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v