Αγριο πρέσινγκ των σκληροπυρηνικών στην Αθήνα

Για αποδέσμευση κονδυλίων μετά την πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πιέζουν Γερμανία και βόρειες χώρες. Μπαράζ «μηνυμάτων» πριν το Eurogroup. Κλειστά χαρτιά κρατά το ΔΝΤ, που αντιμετωπίζει «εσωτερικές κόντρες» για Ελλάδα.

Αγριο πρέσινγκ των σκληροπυρηνικών στην Αθήνα

Επισήμως οι πιστωτές αλλά και το Eurogroup αρχίζουν πλέον να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, καθυστερεί.

Το μαστίγιο τώρα επικεντρώνεται στην «απειλή» ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους (και με τις ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια), ενδέχεται η Ελλάδα να υποστεί τους νόμους του bail in (και συνεπώς το κούρεμα καταθέσεων) από τον Ιανουάριο του 2016.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup όμως (και του EWG που σήμερα συζητά για την λίστα με τα προαπαιτούμενα της Αθήνας) κρύβεται και μια άλλη αντιπαράθεση, που προς το παρόν δεν βγαίνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι σκληροπυρηνικές χώρες εμφανίζονται να υπαναχωρούν από την πρόταση της Quadriga να σπάσουν οι δόσεις που εκκρεμούν (3+15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες) και να δίδονται σταδιακά μόλις η χώρα μας νομοθετήσει τα απαραίτητα prior actions, ακόμα και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Οι χώρες αυτές, και κυρίως η Γερμανία, ισχυρίζονται ότι θέλουν πρώτα να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την ελληνική οικονομία, όπως αυτή αποτυπωθεί στην αξιολόγηση, και μετά να δώσουν το πράσινο φως για την αποδέσμευση δόσεων.

Αυτό ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν κινηθεί γρήγορα, αλλά και την ΕΚΤ που πιέζει για γρήγορη εφαρμογή των νομοθετήσεων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα -prior actions-, ώστε να διατεθούν τα 15 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους), ώστε να κλείσει το θέμα των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επικεφαλής της Quadriga αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα για έναν πρώτο ανεπίσημο γύρο συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση γύρω στα μέσα Οκτωβρίου και μετά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως η αξιολόγηση. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει τη Δευτέρα στο Eurogroup τους ομολόγους του για τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλείσουν γρήγορα όλα τα θέματα, η μερίδα των «σκληρών» θέλουν πράξεις αλλά και... ολοκληρωμένη εικόνα.

Αποφάσεις για την Ελλάδα δεν αναμένονται πριν το Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου τελικά θα κριθούν οι αποδεσμεύσεις των δόσεων.

Παράγοντας της ΕΚΤ ανέφερε στο Euro2day.gr ότι στο τέλος οι σκληροπυρηνικοί θα ενδώσουν στην τμηματική κατανομή των δόσεων και απέδωσε τους ενδοιασμούς τους τόσο σε εσωτερική πολιτική των χωρών αυτών αλλά και στο γνωστό πρέσινγκ προς την ελληνική πλευρά να κινηθεί γρήγορα.

Επίσης, όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ επικρατεί και ένας σχετικός εκνευρισμός για την επιμονή του ΔΝΤ να συμμετέχει μεν στους ελέγχους, αλλά να μην ανοίγει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει με το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους.

Μερίδα αξιωματούχων παραπέμπει στη δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούλιο ότι το ΔΝΤ θα δώσει τρίτο δάνειο, όμως οι επαφές που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα δεν τους έχουν κάνει σοφότερους, καθώς το Ταμείο εξακολουθεί να μην μπαίνει σε συζητήσεις εις βάθος.

Κόντρα και εντός του ΔΝΤ

Ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν αναφέρει ότι στο τέλος η απόφαση του ΔΝΤ θα είναι πολιτική, όμως υπογραμμίζει ότι και στα ενδότερα του Ταμείου δεν υπάρχει σύμπνοια.

Οι σκληροί τεχνοκράτες της ομάδας του Πολ Τόμσεν εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, που είναι συνδεδεμένη με το τρίτο πακέτο στήριξης, είναι ανεπαρκής και φροντίζουν με διάφορες διαρροές στον ξένο Τύπο να δείχνουν ότι ΕΕ και ΔΝΤ είναι σε διάσταση απόψεων και ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινή λύση, φέρνοντας σε δύσκολή θέση την κ. Λαγκάρντ, που έχει ως προτεραιότητά της να επανεκλεγεί.

Και μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, οι παρεμβάσεις της ομάδας Τόμσεν, όμως, αλλά και οι επιφυλάξεις άλλων χωρών-μελών του ΔΣ του Ταμείου δεν πρέπει να παραβλεφθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το θέμα το χρέους αναμένεται να τεθεί σε επιμέρους συναντήσεις στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΔΝΤ στο Περού την επόμενη εβδομάδα, όπου οι Ευρωπαίοι αναμένεται να πιέσουν την κ. Λαγκάρντ να γίνει πιο ξεκάθαρη, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη, όταν η συζήτηση θα λάβει πιο επίσημο χαρακτήρα τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο.

Παραμένει ως πιθανότητα το Ταμείο να καταρτίσει τη δική του έκθεση διαχειρισιμότητας του χρέους τον Νοέμβριο, που θα είναι διαφορετική από αυτή της ΕΕ, ώστε να πιέσει για πιο δραστική λύση.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να ξαναδούμε έκτακτα Eurogroup ή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ώστε να βρεθεί πολιτική -ενδιάμεση- λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v