Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό βαρομετρικό στο Μαξίμου με το «καλημέρα»

Κακή εκκίνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία. Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης-αποπομπής μέσα... σε 12 ώρες του Δ. Καμμένου. Ποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί θέτουν θέμα για τον «πασοκογενή» Μ. Μπόλαρη. Το μήνυμα «Αλέξη, σήκωσε τα μανίκια».

Χαμηλό βαρομετρικό στο Μαξίμου με το «καλημέρα»

Σε πλήρη εναρμόνιση με τις καιρικές συνθήκες, χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί και πάνω από το Μαξίμου πριν καλά καλά συμπληρωθεί 24ωρο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Από τη μια, το ρεκόρ υπουργοποίησης-αποπομπής (μέσα σε 12 ώρες) του υφυπουργού Δημήτρη Καμμένου και, από την άλλη, η σπουδή... τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα και για τον («πασοκογενή») υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, δημιουργούν ερωτηματικά για τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, καθώς τους τριγμούς προκαλούν και οι δύο εταίροι.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι πανηγυρισμοί για το εκλογικό αποτέλεσμα δίνουν τη θέση τους στο δύσκολο έργο που περιμένει την κυβέρνηση, με την πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» να αφορά στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε δύο εβδομάδες.

Το βαρύ κλίμα από την υπόθεση... Καμμένων συνέβαλε ώστε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η «πανηγυρική» επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ως επανεκλεγείς πρωθυπουργός και μάλιστα μετά από μία απρόβλεπτα εντυπωσιακή εκλογική νίκη.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, ανέφεραν ότι η Ανγκελα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Τσίπρα... για το θέμα Δ. Καμμένου, λίγο πριν δρομολογηθεί η αποπομπή του.

Π. Καμμένος έδιωξε Δ. Καμμένο μέσω twitter

Αργά το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε (μέσω... twitter) την απομάκρυνση του συνονόματου υφυπουργού Υποδομών-Μεταφορών-Δικτύων, αφού προηγουμένως είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση ο συγκεκριμένος βουλευτής των ΑΝΕΛ μετά τις αποκαλύψεις για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις του στο twitter τα τελευταία δύο χρόνια (!) τις οποίες αρχικά υπέγραφε με το ψευδώνυμο portaporta και στη συνέχεια με το όνομά του.

Μάλιστα, με μία ανάρτηση (Δεκέμβριο του 2013) χαρακτήριζε «εγκληματία»... τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, επειδή θα συνομιλούσε με Ευρωπαίους εταίρους ως αρχηγός, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «εξηγήσεις» που έδωσε ο ίδιος χθες το μεσημέρι ότι τα επίμαχα σχόλια δεν έγιναν από τον ίδιον αλλά από συνεργάτες του που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό του στο twitter (σ.σ. αφήνοντας να εννοηθεί και ότι τον «χάκαραν») κρίθηκαν, απλώς, άνευ σημασίας.

Δεν έπεισε φυσικά ούτε η δημόσια δήλωσή του (σ.σ. ζήτησε προσωπικά συγγνώμη καταγγέλλοντας «ρητά τον ρατσισμό, τον ομοφοβισμό και τον αντισημιτισμό»), η οποία έγινε μετά από συνεννόηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τον Τέρενς Κουίκ.

«Δεν ήταν σε βάθος ενήμερος»

Μόλις τον Ιούλιο άλλωστε είχε καυγαδίσει δημοσίως, σε διάδρομο της Βουλής, με την εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επειδή του είχε ασκήσει κριτική για την ανάρτηση που παρουσίαζε το Αουσβιτς με την ταμπέλα «Μένουμε Ευρώπη»...

Με άλλα λόγια, ο Δ. Καμμένος ήταν γνωστός στον Π. Καμμένο και σε στελέχη των ΑΝΕΛ. Το ερώτημα είναι γιατί επέμεινε στην υπουργοποίησή του και, κυρίως, γιατί ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε το αίτημα.

Ως προς το πρώτο, η απάντηση είναι ότι ο Π. Καμμένος θέλησε να κρατήσει ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του («να μην μπαίνουν στην κυβέρνηση οι ίδιοι και οι ίδιοι») και για τον λόγο αυτό... απέσυρε τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με ακροδεξιές αντιλήψεις (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. (σ.σ. Αυτός θα αντικαταστήσει, πιθανότατα, τον Δ. Καμμένο...).

Τον Δ. Καμμένο μάλιστα τον επέλεξε όταν προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση του κ. Τσίπρα να μπει στην κυβέρνηση ο Νίκος Νικολόπουλος -ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις χθες για τη μη υπουργοποίησή του από τον Π. Καμμένο.

Ως προς το δεύτερο, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι δεν ήταν «σε βάθος ενήμερος» ο κ. Τσίπρας για τις αναρτήσεις και τις απόψεις του εν λόγω βουλευτή, με αποτέλεσμα να αντιδράσει κατόπιν εορτής.

Το κλίμα άλλωστε ήταν εκρηκτικό χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στελέχη του οποίου απαίτησαν, κατ' ιδίαν ή και δημοσίως, να αποπεμφθεί ο υφυπουργός -με τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη να ανοίγει πρώτος τον χορό με δημόσια παρέμβαση.

Η αποπομπή (σ.σ. τυπικά «παραίτηση») οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ, με την καθυστέρηση να αποδίδεται στην απουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

ΣΥΡΙΖΑ κατά... Μπόλαρη

Αλλά πριν προλάβει η Κουμουνδούρου να συνέλθει από την υπόθεση Καμμένων, ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» από το εσωτερικό της. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση όχι μόνο του Δ. Καμμένου αλλά... και του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, νέου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη.

Το επιχείρημα; Οτι ήταν πολιτικός υφιστάμενος (υφυπουργός) του Ανδρέα Λοβέρδου όταν, ως υπουργός Υγείας, διαπόμπευσε το 2012 τις οροθετικές ιερόδουλες.

«Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς», ήταν η κατακλείδα στην ανακοίνωση.

Πάντως, από τη μεριά του ο Μάρκος Μπόλαρης διαψεύδει ότι είχε εμπλοκή στο θέμα και κάνει λόγο για «σκοπιμότητες με άλλους στόχους» και «αναλήθειες στο όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης».

Αρωμα «53»...

Στο Τμήμα Δικαιωμάτων δραστηριοποιούνται έντονα στελέχη της περίφημης «ομάδας των 53», όπως η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, η οποία είχε δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία του Αυγούστου για τη συμφωνία, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην απόφαση Τσίπρα να αιφνιδιάσει (το κόμμα) με πρόωρες εκλογές. Η ίδια προέβη χθες και σε δημόσια δήλωση ζητώντας την αποπομπή του Δ. Καμμένου.

Η χθεσινή παρέμβαση του Τμήματος δίνει μία γεύση από το πώς θα συμπεριφερθούν ορισμένοι (λίγοι, αυτή τη φορά...) βουλευτές στις δύσκολες ψηφοφορίες που θα προκαλέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι η χθεσινή «απαράδεκτη εξέλιξη» υποχρεώνει τον πρωθυπουργό «να σηκώσει τα μανίκια», όπως έλεγε προεκλογικά, για να παρουσιάσει συγκροτημένη κυβέρνηση και συντεταγμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, καθώς πιθανότατα αύριο θα γίνει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v