Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδικασίες εξπρές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες πλευρές οφείλει να ολοκληρώσει αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση σε λιγότερο από 60 ημέρες. Ωρα αποφάσεων και για «κόκκινα δάνεια». Το ορόσημο του Δεκεμβρίου.

Διαδικασίες εξπρές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Απνευστί αναμένεται να τρέξουν οι εξελίξεις στις τράπεζες, με κεντρικό θέμα την ανακεφαλαιοποίηση, αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και πρέπει όλα – θεσμικές, νομικές κ.ά αλλαγές αλλά και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε να αποφευχθεί το κούρεμα (bail in) των ανασφάλιστρων καταθέσεων.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους θεσμούς οφείλουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές.

Η πρώτη κρίσιμη και ουσιαστική αλλαγή αφορά στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα στον προσδιορισμό των όρων και της δομής με τα οποία θα διεξαχθεί η εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Οι όροι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά καθώς θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την τοποθέτηση ή όχι των ξένων επενδυτών στις τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (που αποτελεί το ταμείο) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcom) με στόχο τα κίνητρα είτε πρόκειται σε cocos είτε για call options (δικαίωμα προτίμησης στις τράπεζες) να μην αντιβαίνουν στους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Εuro2day.gr ότι το ζήτημα της δομής και των όρων της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία από την πλευρά της πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές του νόμου-πλαισίου.

Την ίδια περίοδο πρέπει να προχωρήσουν και οι νομοθετικές αλλαγές στον νόμο που διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρίως στην επιλογή και τον διορισμό των μελών της διοίκησης. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές έχουν ως σκοπό την ενίσχυση του ρόλου των θεσμών στην λειτουργία του ΤΧΣ, όπως αναφέρεται ευκρινώς και στον τρίτο μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή την 14η Αυγούστου 2015.

Εξελίξεις όμως δρομολογούνται ήδη και στο δίπολο τράπεζες-Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έως τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχει έτοιμη την έκθεση κατηγοριοποίησης των κόκκινων δανείων, με στόχο την έναρξη της αντιμετώπισής τους με ταχείς διαδικασίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Ρόλο στην εποπτεία της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου και, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Stress tests

Κι ενώ σε θεσμικό και υπηρεσιακό επίπεδο θα τρέχουν οι παραπάνω διαδικασίες οι τράπεζες αναμένεται να μάθουν τον λογαριασμό των stress tests (ήπιο και ακραίο σενάριο) το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «τότε θα μάθουμε τον λογαριασμό και μέχρι την 25η Οκτωβρίου θα έχουμε τον χρόνο διαπραγμάτευσης».

Βέβαια, εκτιμούν ότι ο βαθμός της πολιτικής σταθερότητας, που θα εκπέμψει η χώρα, θα κρίνει ουσιαστικά τον τελικό λογαριασμό του ακραίου σεναρίου. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των stress tests και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κρίσιμη παράμετρος, η οποία θα βαρύνει ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι, πέραν του ύψους του λογαριασμού, τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές και τα οποία θα γίνουν γνωστά με την αλλαγή του νόμου-πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης.

Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Το ιδεατό θα ήταν να έχουμε τελειώσει στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v