Σε αυτή τη φάση, το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ένα επίδικο ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε αυτά που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές της χώρας, τονίζει δημοσίευμα του CNBC.
«Καμία από τις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις από την πρώτη διάσωση και μετά δεν έχει δώσει λύση στη βαθιά πολιτική κρίση της Ελλάδας και οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι διαφορετικές», προειδοποίησε και ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
Επιπλέον, όπως τόνισαν οικονομολόγοι της Barclays σε έκθεσή τους, «μία αδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ, την περαιτέρω εκταμίευση των κονδυλίων, την επίσημη ελάφρυνση του χρέους και, τελικά, μπορεί να επαναπυροδοτήσει τους κινδύνους για έξοδο».
Σχετικά με τη Νέα Δημοκρατία, το διεθνές δίκτυο υπογραμμίζει πως λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογική της ήττα, φαίνεται «χαρούμενη» με την πτώση της δημοτικότητας του πολιτικού της αντιπάλου, μετά την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει περισσότερες υποχωρήσεις από τους δανειστές.
Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμη να ισχυρίζεται πως είναι ένα κόμμα «σχετικά φρέσκο, νέο και αμόλυντο από τις δεκαετίες της οικονομικής κακοδιαχείρισης που συνέβαλε στην τρέχουσα δυσαρέσκεια της Ελλάδας». Κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο σχετικά με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, το CNBC ανέφερε πως δεν βοηθά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών, το δημοσίευμα καταλήγει πως πρόκειται για μία περίοδο πολιτικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, ενώ «μόλις βγουν από τη μέση οι ελληνικές εκλογές, οι επόμενες εκλογές που πιθανώς θα αλλάξουν τα πράγματα, θα έρθουν στην Πορτογαλία και την Ισπανία».