Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναζήτηση «plan B» για αγρότες και ιδιωτική εκπαίδευση

Τι θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση με φόντο το Μνημόνιο. Οι πρώτες δύσκολες αποφάσεις για φορολόγηση αγροτών και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ποιες είναι οι εναλλακτικές που εισηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τα δυο θέματα.

Η αναζήτηση «plan B» για αγρότες και ιδιωτική εκπαίδευση

Η πλειοδοσία παροχών των περασμένων προεκλογικών περιόδων, φάνηκε να μπαίνει στην άκρη αυτή τη φορά. Οι βασικοί διεκδικητές της πρωτιάς των επερχόμενων εκλογών, ήταν πιο μετρημένοι. Είναι το Μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή αυτό που τους δένει τα χέρια. Φέρει την υπογραφή τους κι ας μας τάζουν ότι θα του βάλουν το δικό τους πρόσημο αν κερδίσουν την πρωτιά.

Τα κουκιά είναι μετρημένα, το δημοσιονομικό κοστούμι ραμμένο από τους δανειστές και η κάλπη θα αναδείξει τον... διαχειριστή. Οριακές τροποποιήσεις δεν αποκλείονται. Ανατροπή της συμφωνίας όμως είναι εκτός συζήτησης και το μεγάλο στοίχημα δεν φαίνεται να είναι άλλο από την όσο το δυνατό ταχύτερη υλοποίηση του Μνημονίου, ώστε όσο η λαϊκή εντολή είναι φρέσκια και οι βουλευτές στοιχισμένοι, να περάσουν τα μεγάλα ζόρια με την προσδοκία ότι θα διαμορφωθούν στη συνέχεια βαθμοί ελευθερίας.

Ελιγμοί, με ισοδύναμα σε φόντο Μνημονίου, θα πρέπει να αναζητηθούν πάντως από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης σε δύο μέτωπα που βάρυναν στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες και δεν είναι άλλα από το αγροτικό ζήτημα (ήδη οι αγρότες προθερμαίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους) και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες θα υπενθυμίζουμε με διάθεση να τους «τσεκάρουμε» από Δευτέρα. Ούτως ή άλλως, αγρότες, η εκπαιδευτική κοινότητα στον ιδιωτικό τομέα και οι οικογένειες των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ή ακόμα και σχολές χορού ή ωδεία τους περιμένουν στη... γωνία.

Το 23άρι που καίει

Η επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, θα αποτελέσει ίσως την πρώτη καυτή πατάτα της νέας κυβέρνησης. Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις όχι μόνο στα μεγάλα πορτοφόλια των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία αλλά και σε όσους στέλνουν το παιδί τους να μάθει αγγλικά ή να κάνει φροντιστήριο για να κερδίσει το διαβατήριο των πανελλαδικών. Το μέτρο έχει «παγώσει» μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015 καθώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν δίδακτρα χωρίς ΦΠΑ 23% και στη συνέχεια να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, ώστε να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της .

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα καταργήσει το μέτρο και όπως δήλωσε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει το ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Ωστόσο δεν αποκάλυψε ποιο είναι αυτό το ισοδύναμο αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

Σημειώνεται ότι από την επιβολή του μέτρου έχει υπολογιστεί η είσπραξη εσόδων ύψους 168 εκατ. ευρώ το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016 και η εξεύρεση ισοδύναμων μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα πρέπει να θεωρείται.

Υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει ταχθεί και η Νέα Δημοκρατία. Ξεκάθαρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ταχθεί κατά της εφαρμογής του μέτρου, με τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα να προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται φέτος , ισόποση περικοπή λειτουργικών δαπανών του δημοσίου. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σταϊκούρα μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 150 ευρώ από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτων καθώς και των κρατικών επιχορηγήσεων για λειτουργικά έξοδα άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Και οι αγρότες που περιμένουν

Στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% που είναι σήμερα (από το πρώτο ευρώ) στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία υπόσχονται ότι θα βρουν μέτρα ισοδύναμης απόδοσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα δοθούν κίνητρα και θα γίνει ο διαχωρισμός των αγροτών στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που ασκούν περιστασιακά αυτήν την εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση με βάση το διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και αντικατάσταση του ποσοστού φορολόγησης 20% και 26% με μια ευρύτερη κλίμακα με τρεις επιμέρους συντελεστές 6%, 13%, 26% όπου θα τα βάρη θα επωμίζονται οι αγρότες που έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το αγροτικό εισόδημα διακρίνεται σε:

- Αγροτική επιχείρηση.
- Αποκλειστικά αγρότη (με αποκλειστικό οικογενειακό εισόδημα από δραστηριότητα αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική).
- Αγρότη με οικογενειακά εισοδήματα (π.χ. µέχρι 70%) από αγροτική εκμετάλλευση.
- Φορολογούμενου με αγροτικά εισοδήματα μέχρι π.χ. το 30% του εισοδήματός του.

Με βάση τον παραπάνω διαχωρισμό και εκτιμώντας ότι από την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για το ∆ημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος για οικογένειες που αποκτούν αποκλειστικά αγροτικά εισοδήματα με:

- Μειωμένους συντελεστές εισοδήματος.
- Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
- Ειδικούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται µε την αειφόρο ανάπτυξη, κ.ο.κ.

Αντίστοιχα στη Νέα ∆ηµοκρατία, επιμένουν στη διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των κατ' επάγγελµα αγροτών σε σχέση µε τους ετεροεπαγγελµατίες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Β. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι στον πυρήνα της πρότασης του κόμματος είναι «να αντιμετωπισθούν διαφορετικά οι κατ' επάγγελµα αγρότες από όσους έχουν ως δεύτερο εισόδημα το αγροτικό και να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για την προκαταβολή φόρου.

Επίσης στην πρόταση της Ν.Δ. περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του «αγροτικού κτηµατολογίου», και των βάσεων δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να καταρτισθεί ένα σύστημα διασταύρωσης και υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος των αγροτών με αντικειμενικό τρόπο.

Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του αγρότη θα προκύψει με την αφαίρεση από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα των πραγματικών δαπανών που κατέβαλε για την παραγωγή του, συµπεριλαµβανοµένων των δαπανών εργασίας του ιδίου και της οικογένειάς του, του ενοικίου της γης που καλλιεργεί, των αποσβέσεων των µηχανηµάτων που χρησιμοποιεί και των ποιµνιοστασίων του, των τόκων των καλλιεργητικών δανείων που έχει συνάψει και όλων των υπολοίπων εξόδων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v