Τα γκολ και τα... αυτογκόλ του debate

Εντονη αντιπαράθεση σε κλίμα πόλωσης, λίγες ημέρες πριν από την κάλπη. Ποιες κατηγορίες πολιτών προσέγγισαν οι δύο αρχηγοί. Οι ατάκες που καθόρισαν τις εντυπώσεις. Ποια στοιχεία αποτιμούν ως «νίκες» τα επιτελεία των δύο κομμάτων.

Τα γκολ και τα... αυτογκόλ του debate

Debate ήταν... και πέρασε, χωρίς εξώφθαλμα νικητή και νικημένο. Μεγάλα λάθη και γκάφες δεν έγιναν, οι δύο μονομάχοι υπηρέτησαν την εκλογική τους στρατηγική και αν κάτι έμεινε ως κακή στιγμή, ήταν η εμμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με... το ύψος του, διαμαρτυρόμενος στον σκηνοθέτη της ΕΡΤ ότι δεν τον εμφανίζει στο πλάνο πιο ψηλό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός ότι εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου έκανε και δήλωση σχετικά μ' αυτό το... θέμα προκάλεσε σαφώς απορία, καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με γνώμονα τη μεζούρα.

Τσίπρας: «Ανετος, προσγειωμένος, αισιόδοξος»

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας, είτε απαντώντας είτε ρωτώντας ο ίδιος τον αντίπαλό του, πρόβαλλε τα σημεία που αποτελούν την «καρδιά» του προεκλογικού του λόγου.

Η στόχευσή του ήταν προφανής: οι αναποφάσιστοι εξ αριστερών, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα τους αφορά απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κεντρώο κοινό που βλέπει πιο «οικεία» το κόμμα του μετά την αποχώρηση των «αριστερών ομάδων».

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα αποτιμούν θετικά την παρουσία του, μιλούν για «άνετο, προσγειωμένο και συνάμα αισιόδοξο» λόγο (αν και η ένταση τον έκανε να αδειάζει συνεχώς το ποτήρι με το νερό στο πόντιουμ) και αναδεικνύουν τα εξής στοιχεία ως τα πιο σημαντικά:

* Δήλωσε υπερήφανος για τη σκληρή διαπραγμάτευση και δεν «άδειασε» το δημοψήφισμα, αφού σ' αυτό απέδωσε τους καλύτερους όρους στη συμφωνία σε σχέση με αυτούς που αρχικά προωθούσαν οι εταίροι. (σ.σ. Εν προκειμένω υπάρχει και η άποψη ότι υπερέβαλε στην προβολή των καλύτερων όρων).

* Αιτιολόγησε τον συμβιβασμό του Ιουλίου ως αναγκαία «εθνική» κίνηση για να μην καταρρεύσει η χώρα, δεδομένου (και) ότι η κυβέρνησή του ποτέ δεν είχε στρατηγική εξόδου από το ευρώ -πλην των «πρώην συντρόφων» που είχαν και αποχώρησαν.

* Επέμεινε σθεναρά στο δίπτυχο διαπλοκή-διαφθορά, χρησιμοποιώντας μάλιστα και... φορτισμένες λέξεις όπως «Siemens» και «Χριστοφοράκος», τονίζοντας ότι το «σύστημα» υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις (αυτοδύναμες ή συνεργασίας) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, επικαλέστηκε τις εξελίξεις στη «λίστα Λαγκάρντ» και υπενθύμισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης, όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ, πήγε στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον Στ. Παπασταύρου (σ.σ. ο οποίος εμπλέκεται στη λίστα).

Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη «ρίχνετε το επίπεδο» θεωρείται από την Κουμουνδούρου «πόντος» υπέρ του κ. Τσίπρα.

* Απέκρουσε την κατηγορία περί «νεομνημονιακού» που δέχθηκε... ουκ ολίγες φορές από τον κ. Μεϊμαράκη, υπερασπιζόμενος με μία δόση υπερβολής την «καλύτερη συμφωνία», την οποία, ωστόσο, παρουσίασε ως «ζωντανό οργανισμό» που διαρκώς θα εξελίσσεται.

Στη βάση αυτή, απαρίθμησε τα ανοικτά ζητήματα της συμφωνίας (κυρίως εργασιακές σχέσεις, κόκκινα δάνεια, συντάξεις, ενέργεια και, βεβαίως, χρέος), προβάλλοντας τη «διαρκή διαπραγμάτευση» για την καλύτερη δυνατή έκβασή τους. Και προκαλώντας διαρκώς τον αντίπαλό του να πάρει θέση.

* Εμφάνισε δικαιωμένη τη στάση που κράτησε η κυβέρνησή του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς «δεν τους πνίξαμε» και «υποχρεώσαμε την Ευρώπη να πάρει θέση στο μείζον αυτό πρόβλημα». Ο «πόντος» εν προκειμένω προήλθε από τη χαμηλή πτήση που επιφύλαξε στο θέμα ο κ. Μεϊμαράκης.

* Διέλυσε φόβους περί... νέων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή και θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα με τρόπο ώστε «η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση εντός τριών ημερών».

* Και πρόβαλε την εμπειρία που απέκτησε στο εξάμηνο «της αιματηρής διαπραγμάτευσης», στέλνοντας το μήνυμα ότι γνωρίζει πλέον με ποιους και πώς να πορευτεί εντός κι εκτός της χώρας.

Μεϊμαράκης: Μνημονιακή... μετάλλαξη

Η αύξηση της -ήδη υψηλής- συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ και ιδίως η προσέλκυση των αναποφάσιστων βρέθηκαν στο στόχαστρο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο χθεσινό ντιμπέιτ.

Παίζοντας «άμυνα» σε δύσκολα σημεία, όπως τα «ένσημα» του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, η λίστα Λαγκάρντ και οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη χώρα μας, αλλά και «επίθεση» κυρίως σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έκανε το μεγάλο λάθος.

Εμφανίστηκε συναινετικός και επιχείρησε να αποδομήσει το επιχείρημα Τσίπρα περί παλαιού και νέου. Με άμεσο λόγο, συχνά μιλούσε σε δεύτερο πρόσωπο απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο είχε έντονη αντιπαράθεση στο θέμα της διαπλοκής. Έμφαση έδωσε στη «μνημονιακή μετάλλαξη» του κ. Τσίπρα, κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές, καθώς και στις λεπτές ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες -κατά τον ίδιο- σε καμία περίπτωση δεν εγγυούνται πολιτική σταθερότητα της χώρας για τη συνέχεια.

Επανειλημμένα ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε «άσκοπες εκλογές» και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, θα πρέπει να είναι κυβερνητικός εταίρος προκειμένου «να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε».

Φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακούστηκε ιδιαίτερα ευχάριστα στις Βρυξέλλες (αφήνοντας οσμή... αυτογκόλ), αφού με αυτήν ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει ανοικτή -έστω εμμέσως- νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας, ίσως με νέες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε ότι το κόμμα του έκανε λάθη, ως κυβέρνηση, όμως, όπως είπε, «διδαχθήκαμε από αυτά», την ίδια ώρα που απέφευγε να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία με τους δανειστές.

«Σύγχρονος αρχηγός»

Η Συγγρού αποτιμά θετικά την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παρόλο που στις απαντήσεις του σχολίαζε περισσότερο προηγούμενες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και λιγότερο «διαφώτιζε» τους ερωτώντες, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν ο καθαρός νικητής του ντιμπέιτ.

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας: «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος, σύγχρονος αρχηγός, που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».

Από την άλλη, συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενοι στον Αλέξη Τσίπρα, εξέφραζαν την απορία τους για το γεγονός ότι «δεν έκανε την ελάχιστη έστω αυτοκριτική για τους μήνες της διακυβέρνησής του» και έλεγαν ότι «ήταν αμήχανος και απέφευγε συστηματικά να απαντήσει σε οτιδήποτε».

Συχνά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός «έριχνε την μπάλα στην εξέδρα», «πιάστηκε αδιάβαστος σε θέματα όπως οι συντάξεις των βουλευτών» και «δεν δίστασε να πει και ψέματα, αρνούμενος ότι είχε αναφέρει τη φράση ότι "στις 20 Σεπτεμβρίου τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v