"Ναι, άξιζε η εξάμηνη διαπραγμάτευση παρά τα ότι η συμφωνία που πετύχαμε απέχει από τον έντιμο συμβιβασμό τον οποίο θέλαμε". Αυτό τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε προεκλογική συγκέντρωσή του, που πραγματοποίησε σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επιτέθηκε σε ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "είναι σχήμα οξύμωρο να κατηγορούν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη συμφωνία, όταν τα ίδια αυτά κόμματα την καλούσαν να υπογράψει οποιαδήποτε και οτιδήποτε".
"Η στρατηγική την οποία επιλέξαμε να εφαρμόσουμε, οδήγησε σε μια πιο ισορροπημένη συμφωνία που θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου με ήπια προσαρμογή και με συμβιβασμούς. Είναι μια βιώσιμη συμφωνία και όλα τα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αρχίσει η ανάπτυξη. Αν γυρίσει σε θετικό πρόσημο το 2016 θα είναι μια θετική συμφωνία, αν όμως παραταθεί η ύφεση δεν θα είναι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, η διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είχε τρεις θεμελιακούς άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η κυβέρνηση. Να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ, να απαλύνει παράλληλα τη λιτότητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης συμφωνίας, και να εφαρμόσει ένα, ή περισσότερα από τα κατεπείγοντα μέτρα που αποτελούσαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σταθάκης, αναγνώρισε πάντως ότι η συμφωνία που υπεγράφη τελικά, δεν είχε το αποτέλεσμα που επεδίωκε και ήθελε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ορισμένες λάθος επιλογές, ενώ τόνισε ότι η πρόταση Γιούνκερ δεν είχε καμία σχέση με αυτό που κατέληξε.
"Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε προβλήματα αλλά είχε και ένα θετικό. 'Αφηνε το περιθώριο να αναζητήσουμε μια νέα συμφωνία. Γι΄αυτό και θεωρήσαμε ότι ήταν ένα θετικό βήμα. Γιατί άνοιξε η διαδικασία διαπραγματεύσεων. Το κείμενο των 47 σελίδων της συμφωνίας αυτής θεωρούσαμε ότι ήταν μια καλή βάση για μια νέα συμφωνία στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού όπως είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση Γιούνκερ δεν είχε καμία σχέση με αυτό που κατέληξε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης. Και πρόσθεσε:
"Μετά το Δημοψήφισμα τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ερώτημα για την Ελλάδα ήταν κλείσιμο συμφωνίας ή έξοδος από το ευρώ. Σε αυτό το δίλημμα ο Τσίπρας πήρε τη μεγάλη ευθύνη και αποδέχτηκε τη βάση της συμφωνίας, έκανε μια σκληρή διαπραγμάτευση για να αλλάξουν κρίσιμα θέματα για να υπάρξουν οφέλη για τη κοινωνία. Η συμφωνία ήταν επιτυχής, έγινε σε συνθήκες πιεστικές, η ελληνική κοινωνία βίωσε ασφυκτικές πιέσεις με λανθασμένες επιλογές, οδηγηθήκαμε σε capitals control, δεν υπήρχε όμως άλλη επιλογή. Ήταν πάντως μια συμφωνία με βελτιωμένους όρους. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες".
Η συμφωνία είχε, κατά τον κ. Σταθάκη, τρία ιδιαίτερα θετικά σημεία. Την παραδοχή για αναδιάρθρωση του χρέους, την δυνατότητα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και ότι δεν προβλέπει περικοπές σε μισθούς, μόνο οριακές περικοπές της τάξεως του 3% στις συντάξεις, όπως είπε.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι στη συμφωνία υπάρχει ένα φάσμα αρνητικών συνεπειών αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την φορολογία στους αγρότες, την οποία χαρακτήρισε ως "ένα πολύ ακραίο μέτρο", την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά και την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, συμπληρώνοντας ότι "καταφέραμε πάντως στη διαπραγμάτευση, να πάνε σε βάθος χρόνο ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αντίβαρα".
Τέλος, ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα σε εκλογές σημείωσε: "Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οδηγήθηκε αναγκαστικά σε εκλογές εν μέρει λόγω της μειοψηφίας που είχε δημιουργηθεί αλλά και γιατί έκλεισε ο κύκλος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε με την συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν λίγο καιρό".