Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεϊμαράκης: Συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ έστω και για ένα εξάμηνο

Ο Αλ. Τσίπρας οφείλει να συμμετέχει έστω και για το πρώτο διάστημα, τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Εκτίμησε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση Μεϊμαράκη. Ζητά σχήμα με τα κόμματα που πιστεύουν στην Ευρώπη. Υπάρχουν «ουρές» στο πρόγραμμα, εκτίμησε.

Μεϊμαράκης: Συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ έστω και για ένα εξάμηνο

Προεκλογικά υπάρχει αυξημένη καχυποψία και γι' αυτό επιλέξαμε να ανακοινώσουμε μόνο όσα μέτρα είναι εφικτά, δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Tύπου στη ΔΕΘ. Οι εκλογές είναι κρίσιμες και επειδή θέλαμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους πολίτες, ζητήσαμε να είναι μεγαλύτερη η προεκλογική περίοδος. 

Οι πολίτες, είπε, δεν είναι ιδιαίτερα ενήμεροι καθώς η συμφωνία ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου ως κατεπείγον. «Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω, αλήθειες ή ψέματα, συνεργασίες ή αλαζονικότητα».

Σήμερα πρέπει να συγκρίνουν τις υποσχέσεις Τσίπρα με τα σημερινά πεπραγμένα του επταμήνου και ταυτόχρονα να έχουν στο μυαλό τους την εγγύηση της πορείας των δύο ετών Σαμαρά, που είχε πολλά θετικά παρά τις παραλήψεις. «Ας σκεφτούν πώς ήταν η ζωή τους τον Γενάρη και πώς σήμερα».

Αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο είπε πως η ΝΔ απέδειξε ότι όταν πρέπει να θέσει το καθήκον για τη χώρα πάνω από κομματικό, το κάνει. Συνεργαστήκαμε το 2012 με δύο κόμματα που έχουμε μεγάλη απόσταση.

Εκανα, σημείωσε, μια πρόταση, να συνεννοηθούμε όλοι. Αν είχαμε συνεννοηθεί το 2012 ή στην εκλογή ΠτΔ, θα είχαμε πάει καλύτερα και θα είχαμε επανέλθει στην κανονικότητα.

Επιθυμούμε κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη, για να συνεννοηθούμε, για να προχωρήσουν επενδύσεις και μεγάλα έργα, τα σημεία της συνταγματικής αναθεώρησης που συμφωνούμε και θέματα όπως η Παιδεία.

«Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει αντιδεολογικά σε πρωθυπουργό ΝΔ (αν είναι πρώτη δύναμη), δεν μπορεί κανείς να στερήσει αυτή τη δυνατότητα. Εφόσον δεν το δέχεται, θα προχωρήσω με άλλους και θα είμαι πρωθυπουργός. Ας απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας αν το επιθυμεί και θα δούμε ποιος θα είναι πρωθυπουργός». Εγώ, συμπλήρωσε, έχω αποδείξει ότι μπορώ να αναλαμβάνω ευθύνες.

Οι ουρές

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται με τα σημερινά δεδομένα. Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν «ουρές» στα μέτρα ή αλλάξουν οι συνθήκες, θα βγούμε, θα το καταγγείλουμε και θα προσαρμοστούμε ανάλογα.

Εστω και ένα εξάμηνο

«Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μπει στην κυβέρνηση, να πάμε μαζί έστω το πρώτο εξάμηνο ή τον πρώτο χρόνο και να συνεννοηθούμε για όσα υπέγραψε και τη συνταγματική αναθεώρηση;», αναρωτήθηκε. «Ο Τσίπρας είναι σε στρατηγικό κενό και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των 53 και όσων υπέγραψε». Αφού το υπέγραψε, να έρθει να το εφαρμόσει. «Ως πρωθυπουργός θα έχω κάποια στελέχη που θα μου δώσει, ώστε να έχω μια κοινή πολιτική. Αν θέλει να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μου, θα το συζητήσω με τα στελέχη μου. Δεν βλέπω να το θέλει. Θα τον προσπεράσω και θα πάω στις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Τα λάθη της ΝΔ και ο ΕΝΦΙΑ

Αναγνωρίζω τα λάθη, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει προεκλογικά να αναλύουμε αυτό το θέμα. Τα λάθη δεν θα επαναληφθούν, έχουμε όλοι μεγαλύτερη εμπειρία. Εκανε λόγο για λάθη κυρίως επικοινωνιακά, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά σημείωσε ότι έπρεπε να προχωρήσει ο φόρος γιατί αλλιώς θα έκλειναν οι τράπεζες. Για τον φόρο είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο να δοθεί το έσοδο στους δήμους ως ανταποδοτικό τέλος.

Η φορολογία

Δεν μπορώ να δεσμευτώ για τα φορολογικά μέτρα. Μετά τα capital controls και την ύφεση δεν γνωρίζω τι θα παραλάβω. Πρέπει να δούμε τις «ουρές» που έχει το μνημόνιο. Εχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εμείς μπορούμε και πρέπει να τις υλοποιήσουμε. Θα τρέξουμε τα μεγάλα έργα, ώστε να έρθουν θέσεις εργασίας.

Οι αγρότες

Για τα ισοδύναμα προκειμένου να μην εφαρμοστεί η φορολόγηση σημείωσε ότι αν καταφέρουμε να έχουμε λιγότερη ύφεση, θα απελευθερωθούν πόροι. Εκανε την εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα είναι 3% και αν είναι παρακάτω, τα κονδύλια θα πάνε σε κοινωνική πολιτική. Το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό, είναι εθνικό. Εμείς τους φορολογήσαμε το 2012. Δεν είπαμε ότι δεν θα περάσουμε τα μέτρα. Είπαμε ότι όπως έρχονται δεν γίνονται δεκτά και γι' αυτό θα πολεμήσουμε για να κάνουμε αλλαγές. «Εγώ δεν θα το δεχτώ και θα είμαι πολύ διαβασμένος όταν θα πάω στη συζήτηση γι' αυτό το θέμα».

Οι δημοσκοπήσεις

«Δεν είναι κάλπη και αλλάζουν τάχιστα», τόνισε. Είναι σημαντικά ως στοιχεία, διαβάζω τα ποιοτικά στοιχεία, γιατί απαιτείται να τα ξέρεις για να τα αλλάξεις. Κάποιοι τα βγάζουν έτσι ώστε να επηρεάσουν τους πολίτες γιατί νομίζουν ότι θα πάνε με τον διαφαινόμενο νικητή. Αναφορικά με τον Τσίπρα αναρωτήθηκε αν την επόμενη των εκλογών θα είναι αρχηγός του κόμματός του. Υποστήριξε ότι το κείμενο των «53» είναι παρόμοιο με αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας.

Πώς θα είναι συμπαγής αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα; «Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι προϊόν της εποχής. Το κόμμα κλείνει 18 χρόνια, απλά είναι στο 3% και δεν του έδινε κανείς σημασία». Εκτίμησε ότι ανέβασε το ποσοστό γιατί υπήρξε λαϊκή οργή. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά του. 

Επανέλαβε ότι αφού συμφωνούμε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ένας δρόμος ,ας συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα. Αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει, θα χάσει τη λαϊκή υποστήριξη.

Χρειάζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια

Είμαστε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, γιατί μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να μην υπάρχει διαρροή φοιτητών στο εξωτερικό. Θέλουμε πανεπιστήμια που να είναι μεγάλα ερευνητικά κέντρα που θα προσελκύουν φοιτητές. «Λέμε πολλά για τη δωρεάν παιδεία, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πόσο δωρεάν είναι», σημείωσε σχολιάζοντας ότι πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να μη δηλώσουν σχολές εκτός του τόπου κατοικίας. «Αν υπάρχει μη κρατικό πανεπιστήμιο με κανόνες, ο γονιός θα χαλάσει λιγότερα χρήματα από το να στείλει το παιδί του σε μια άλλη πόλη για να σπουδάσει».

Ο επικεφαλής της ΝΔ τόνισε ότι τον απασχολεί η ανεργία των νέων αλλά και των 50άρηδων που ξαφνικά βρέθηκαν στο κενό. «Πρέπει να τον γλυκάνουμε γιατί έχει γονατίσει», τόνισε, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Ποια κυβέρνηση θέλω

Δεν μίλησα ποτέ για κυβέρνηση της Δεξιάς. Απαντώντας σε ερώτηση για τα πρόσωπα και πώς θα αντιδράσει στην πιθανότητα να του προτείνει πρόσωπα ο Αλέξης Τσίπρας, αναρωτήθηκε ότι «αν ο κος Μπαλτάς συμφωνεί με όσα προτείνουμε, ο ίδιος θα έχει το πρόβλημα, που θα κληθεί να τα εφαρμόσει». 

Κρίσιμο είναι οι πολιτικοί να πιστεύουν τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσουν. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση Μεϊμαράκη, αλλά αν υπάρξει, θα το συζητήσουμε.

Μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν υπουργοί που ξέρουν τις υποχρεώσεις, πώς θα τις υλοποιήσουν και τι μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να τελειώσουν όλα σε έξι μήνες. «Είμαστε στην τελευταία ευκαιρία, όχι στη δεύτερη ευκαιρία Τσίπρα».

Με ποιους θα κάνει ο Τσίπρας τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναρωτήθηκε. «Τα βασικά δημοσιονομικά μέτρα έχουν περάσει. Τι θα κάνει σε αυτά;»

Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ είπε ότι έχει στελέχη που μπορούν να προσφέρουν και πως η κυβέρνηση θα απαρτίζεται από άξιους που μπορούν να προσφέρουν.

Ψήφο εμπιστοσύνης, όχι ψήφο διαμαρτυρίας

Όπως είπε πολλοί ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν γίνει «αναποφάσιστοι». Αυτό σημαίνει ότι ακούν. Στην αρχή και εμείς είπαμε ότι πρέπει να δούμε πώς θα τα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι νέο σχήμα με νέο πρωθυπουργό. Τώρα αλλάζει η εικόνα. Σημασία δεν έχει πόσες ώρες διαπραγματεύτηκες αλλά τι πέτυχες. «Κάθησε 17 ώρες, ε και;». Εκτίμησε ότι τον Γενάρη πολλοί που ήθελαν να ψηφίσουν ΝΔ επέλεξαν αποχή ή να δώσουν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή των νέων δεν είναι σωστή. Να έρθουν να ψηφίσουν και να σκεφτούν και να κρίνουν. «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο». Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ,όχι ψήφο διαμαρτυρίας.

Η ΝΔ και η Ευρώπη του Σόιμπλε

Ο Αλέξης Τσίπρα αρέσκεται στο να προσωποποιεί τα θέματα, σχολίασε. Πρέπει να συνεργαζόμαστε θεσμικά και να μπορούμε να συμφωνούμε. Δεν είναι καλό να δίνεις brand name σε κάθε κίνηση. Τι θέλετε να πω; Ότι ο ίδιος μας έλεγε Μερκελιστές και μιλά συνεχώς με την καγκελάριο;

Δεν έχω πει ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα προδότη, ούτε τον κάλεσα να ζητήσει συγγνώμη. Είχαμε πρόβλημα συνείδησης για αυτά που ψηφίσαμε, αλλά δεν είναι δικαιολογία να λες ότι δεν περίμενα ότι θα είναι τόσο δυνατές οι τράπεζες.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση στην Ευρώπη στο θέμα της φορολογίας. Δεν μπορεί να μας επιβάλουν υψηλούς συντελεστές, όταν όμορες χώρες έχουν χαμηλούς. Πρέπει ως Ευρώπη να ανταγωνιζόμαστε άλλες οικονομίες, όχι μεταξύ μας.

Όχι σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Οι εξεταστικές επιτροπές πρέπει να υπάρχουν, αλλά εξετάζουν πολιτικές ευθύνες, όχι ποινικές. Δεν μπορεί να υπάρχει ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, τόνισε.

Οι ευθύνες είναι πολιτικές, αποδίδονται δια της ψήφου και αποδίδονται από τους πολίτες.

Ούτως ή άλλως, σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όμως η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Η κρυφή ατζέντα Τσίπρα

Ημιεπισήμως γνωρίζουμε ότι συζητήθηκε το ασφαλιστικό και έμεινε πίσω, σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Ζήτησε ο Τσίπρας να συζητηθεί Οκτώβριο-Νοέμβριο. Στο μνημόνιο ψηφίσαμε ότι... θα ψηφίσουμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως δεν υπήρχε εμπιστοσύνη.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προέκυψαν από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που πρέπει να λύσουμε. Πρώτα από όλα μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πρέπει άμεσα να δώσουμε απαντήσεις για τον Τειρεσία, τα κόκκινα δάνεια.

Εκτίμησε ότι «πρέπει να υπάρχει μια κρυφή ατζέντα και γι' αυτό ο Τσίπρας προσέφυγε στις κάλπες. Εάν πήγαινε στις κάλπες προτού υπογράψει, θα ήταν δικαιολογημένος. Αφού υπέγραψε, γιατί πήγε σε εκλογές; Γιατί έκανε το δημοψήφισμα; Επειδή υπάρχουν ουρές και κρυφή ατζέντα, είναι υποχρέωση του Τσίπρα να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Συντάξεις

Δυστυχώς, εμείς, όπως ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα, δεν έχουμε περιθώρια να διαπραγματευτούμε για τις συντάξεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στο συνταξιοδοτικό -όχι γενικότερα στο ασφαλιστικό- δεν μπορούμε να κάνουμε δυστυχώς τίποτα, τόνισε.

Ας κοιτάξει ο Τσίπρας τι υπέγραψε για το χρέος

Ο κ. Τσίπρας αφαίρεσε από τη χώρα τη δυνατότητα του κουρέματος χρέους, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Υπογράμμισε ότι η φετινή συμφωνία αναφέρει ότι βασίζεται στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το Νοέμβριο του 2012 ενώ αποκλείει την απομείωση του χρέους.

Δεν φτάνει που μας φέσωσε 90 δισ., μας λέει και για κούρεμα του χρέους. Ας κοιτάξει τι υπέγραψε, σημείωσε.

Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2012 και δεν θα είχαμε και το φέσι των 90 δισ., υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Λίστα Λαγκάρντ

Σε ερώτηση για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Ερβέ Φαλσιανί, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «εάν είπε ο Τσίπρας να μην τολμήσει κανείς να κάνει παρέμβαση, δεν νομίζω ότι αφορά εμάς».

Επειδή μας τα λέει και μας τα ξαναλέει, και επειδή και για αυτά τα ζητήματα διαφθοράς είμαστε και εμείς ευαίσθητοι, τις διαδικασίες για την ενίσχυση της διαφάνειας τις κάναμε εμείς. Ο κύριος Τσίπρας, τίποτα. Μπορούμε να βρούμε έστω ένα μέτρο για τη διαφάνεια, για την οποία κόπτεται; Τι έκανε ο Νικολούδης επτά μήνες με τη λίστα Λαγκάρντ; 

Οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και κρίνουμε ότι συμβάλλει στη διαφάνεια και τη διασταύρωση στοιχείων, είμαι έτοιμος να την αποδεχτώ, σημείωσε.

Εργασιακά

Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις, υπογράμμισε ότι δεν θέλει να παρασυρθεί σε υποσχέσεις.

Για το συνταξιοδοτικό, σημείωσε, είπα ορθά κοφτά ότι δεν γίνεται τίποτα. Λέω ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει, εάν πιαστεί η φοροδιαφυγή. Αν αυξηθούν οι επενδύσεις και οι εισφορές, θα μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε τις συντάξεις που θα θέλαμε. Αποκλείεται όμως για το 2016.

Για τα εργασιακά, «με το τελευταίο μνημόνιο τέθηκε για πρώτη φορά ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Το υπέγραψε ο αριστερός κύριος Τσίπρας. Με εμάς δεν είχε τεθεί καν στο τραπέζι».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ ώστε να δούμε πώς θα προχωρήσει το εργασιακό, εφόσον όμως υπάρχουν δουλειές, εισόδημα, επενδύσεις. Πάντως, υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο και πολύ φοβάμαι ότι είναι μέσα στις «ουρές».

Τα πρώτα μέτρα

Τους πρώτους μήνες θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός που θα πρέπει να στέλνει μήνυμα νοικοκυροσύνης. Τάχιστα, σημείωσε, θα προσπαθήσω να δημιουργήσω την ομάδα διαπραγμάτευσης και την ομάδα σχεδιασμού του νέου προγράμματος ανασυγκρότησης.

Προτεραιότητες είναι ακόμη
-Πόροι ΕΣΠΑ
-Προσπάθεια ξεμπλοκαρίσματος των νέων έργων.

Όλα αυτά αν τα έχουμε προχωρήσει μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, θα υπάρξει ένα κλίμα που θα δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τρέξει. Μετά, η οικονομία μπορεί να πάει με γεωμετρική πρόοδο προς τα πάνω και να εξασφαλίσουμε επενδύσεις και δουλειές.

Οσο για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα επιδιώξει, σημείωσε ότι θα υπάρξει πλαίσιο συνεννόησης για το πώς και πού θα μπορούν να διατεθούν. Προτεραιότητες είναι:

-Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
-Επανεξέταση του ΕΚΑΣ που ακυρώνεται με το μνημόνιο.
-Αγρότες
-Προσωπικό σε υγεία και παιδεία.
-Αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων

Τα μεγάλα έργα

Ερωτηθείς τόσο από τοπικά μέσα της Θεσσαλονίκης όσο και της Κρήτης για τα έργα που πρέπει να γίνουν όπως το μετρό και το νέο οδικό άξονα αντίστοιχα, τόνισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις ποια έργα είναι απαραίτητα. Να σταματήσει η σπέκουλα σε κάθε περιφέρεια της χώρας για τα μεγάλα έργα».

Τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα. Πρέπει να αξιολογηθούν, να δούμε ποια μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ, ποια μπορούν να περιμένουν.

Ο Χ. Μαρκογιαννάκης και οι λίστες

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεδομένης της ποινικής δίωξης εναντίον του για την υπόθεση Γιακουμάκη, είπε ότι με το θέμα θα ασχοληθεί η εκλογική επιτροπή από Δευτέρα. Η απόφαση θα ληφθεί ομαδικά.

Ωστόσο, τόνισε ότι του προκαλεί εντύπωση που η συγκεκριμένη δίωξη ασκήθηκε τώρα, λίγο πριν τις εκλογές.

Συνεταιριστικές τράπεζες

Οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι μέσα στην ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. Υπολογίζονται οι ανάγκες από τον κ. Στουρνάρα στο 1,5 δισ. ευρώ και θα ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ο εκλογικός νόμος

Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η χώρα πρέπει να κυβερνάται, δεν είναι σωματείο. Εμείς και 151-152 βουλευτές να βγάλουμε, θα επιδιώξουμε τις συνεργασίες γιατί κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις μεταρρυθμίσεις.

Το μπόνους των 50 εδρών πρέπει να είναι κλιμακούμενο. Όταν σου δίνει ο κόσμος το 45% πάρε τις 50 έδρες. Αν όμως σου δίνει το 35% πρέπει να παίρνεις μπόνους 30 εδρών, σημείωσε.

Προσφυγικό

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι οι προσφυγικές ροές είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Καλό είναι αυτά να τα προλαβαίνεις, πριν φουντώσουν. Η κατάσταση είναι «στην εντατική» και ο ασθενής δείχνει να θέλει κι άλλο οξυγόνο, τόνισε. Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους δεν θα γίνει μια βόμβα στα θεμέλια της χώρας.

Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά πρέπει να γυρίζουν στη χώρα τους. Οι πρόσφυγες, έπρεπε ήδη η γραφειοκρατία να είχε μεριμνήσει για την προώθησή τους, υπογράμμισε.

Ο ρωσικός αγωγός

Ερωτηθείς για την ενεργειακή πολιτική και τον ρωσικό αγωγό, υπογράμμισε ότι «θέλουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θέλουμε να περάσει ο αγωγός από εδώ, προσπαθούμε να πείσουμε και τους Ευρωπαίους ότι αυτό είναι το καλύτερο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v