Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέα τακτική ανέβηκε ο Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ

Πως θα παίξει το χαρτί της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις και γιατί αλλάζει την προεκλογική ρητορική προωθώντας πιο έντονα το «αρχηγικό προφίλ». Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η σημερινή ομιλία στο Βελλίδειο.

Με νέα τακτική ανέβηκε ο Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ

Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δείχνουν ότι η μονομαχία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ εξελίσσεται σε σκληρό ντέρμπι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η Συγγρού ποντάρει πολλά στις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου της ΝΔ το Σαββατοκύριακο, απόψε με την ομιλία του στο Βελλίδειο και αύριο με την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενώ καθοριστικό –εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο- θα είναι το ντιμπέιτ της Δευτέρας.

«Εδώ που φτάσαμε, ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά και να γείρει την πλάστιγγα», έλεγε χθες υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, το οποίο πάντως εκτιμά ότι ένα από τα κύρια όπλα της ΝΔ στην προσπάθεια προσέλκυσης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι, βάσει και των ποιοτικών στοιχείων των ερευνών, ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ για μία ακόμη φορά θα εμφανιστεί συναινετικός «προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον» και θα διαμηνύσει πως, ακόμα και αν το κόμμα του είναι πρώτο, θα επιδιώξει συνεργασία με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ψηφοφόρους οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν ακυβερνησία.

Στο πλαίσιο αυτό θα ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με την πολιτική αστάθεια και τον σοβαρό κίνδυνο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σε κάθε ευκαιρία θα καταγγέλλει πως η χώρα οδηγήθηκε στις κάλπες λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσει να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, αποστασιοποιούμενος από το σενάριο που τον ήθελε να προτείνει την πρωθυπουργία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση σχηματισμού του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων. Από το περιβάλλον του, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί άμεσα τέλος σε αυτή την συζήτηση η οποία παραπέμπει σε ηττοπάθεια και, όπως λένε, «κάτι τέτοιο, ιδίως σε αυτή τη χρονική συγκυρία, θα ήταν καταστροφικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συχνά διατυπώνει την ανησυχία του μήπως επαναληφθούν και σε αυτές τις εκλογές η «τιμωρητική ψήφος» και η υψηλή αποχή, φαινόμενα που θα προσπαθήσει να αποτρέψει με το επιχείρημα ότι μόνο ζημιά στον τόπο προκαλούν.

Επικαιροποιημένες προτάσεις

Όσον αφορά τις εξαγγελίες και το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης θα χρησιμοποιήσει ως βάση τις προτάσεις για την ανάπτυξη που είχε παρουσιάσει το κόμμα τον Ιανουάριο, επικαιροποιημένες και προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα, ύστερα και από τους επτά μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, να γίνουν νέες επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο Euro2day.gr, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις που σκέπτεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ σήμερα το βράδυ περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

- Αμεση, εντός του 2015, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών

- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (τον είχε ξεκινήσει πιλοτικά η κυβέρνηση Σαμαρά)

- Ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εναρμονισμένες με τις διεθνείς πρακτικές

- Συγκρότηση προγράμματος επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ για προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων

- Προγράμματα στήριξης για τους νέους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες

- Ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του έτους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

- Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επενδύσεων με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών

- Αμεση ενίσχυση και σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία

- Σταθεροποίηση δημόσιων οικονομικών, που θα αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου

- Ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους

- Αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων, κυρίως από το σκέλος των δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ

- Κατάρτιση έως το Πάσχα του 2016 ενός νέου Συμφώνου επανεκκίνησης της οικονομίας μας

- Μικρότερο, λειτουργικό και ευέλικτο κράτος, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πλην ειδικών περιπτώσεων, όπως οι επίορκοι.

- Αξιοποίηση ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων (τουρισμού, ναυτιλίας, γεωργίας, κτηνοτροφίας)

- Μέτρα ανάσες για τους δανειολήπτες

- Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ύψους 35 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

- Αμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και προώθηση της κοινωνικής συνοχής

- Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια

- Αμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πρωτοβουλίες σε νομικό επίπεδο για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου

- Αποτροπή της βαριάς φορολόγησης των αγροτών

- Ολοκλήρωση του χωροταξικού πλαισίου

- Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως ο καλύτερος έλεγχος και η ταχύτερη μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά, την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων, την άμεση διάκριση των προσφύγων από τους μετανάστες και την υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v