Με σταθμό τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, Σταύρος Θεοδωράκης (σήμερα) και Φώφη Γεννηματά (χθες) ρίχνουν στο τραπέζι και τα τελευταία τους χαρτιά, προκειμένου να προσελκύσουν τους -πολλούς ακόμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αναποφάσιστους ψηφοφόρους που κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου.
Με διαφορετικά επιχειρήματα ο καθένας και ανόμοιες προτεραιότητες στη στρατηγική τους, οι επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη των κομμάτων το βράδυ της επόμενης Κυριακής και κατ’ επέκταση τον ενισχυμένο ρόλο για την επόμενη, μετεκλογική μέρα.
Αμφότεροι τονίζουν την ανάγκη για σταθερότητα του τόπου, εμφανίζονται υπέρμαχοι των συνεργασιών και των διακομματικών κυβερνήσεων, καθώς και της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από το τέλμα.
Στην προχθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών και οι δύο κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, δήλωσαν εκφραστές της σύνθεσης και της συνεννόησης, προσδοκώντας να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα που θα πρέπει να σχηματιστεί την 21η Σεπτεμβρίου.
Βασική διαφορά τους; Ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει εκπρόσωπος του «νέου» που μπορεί να δώσει μια άλλη πνοή στη χώρα, καταγγέλλοντας παράλληλα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστές του «παλαιού». Αντίθετα, η κ. Γεννηματά μιλά για δικαίωση του κόμματός της από τις εξελίξεις και επικαλείται τη γνώση και την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ που θα ωφελήσουν τα μέγιστα στην επόμενη κρίσιμη περίοδο.
Πειράματα και κομματικό κράτος
Στο Ποτάμι υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, έχοντας «τους κατάλληλους ανθρώπους και το αναγκαίο πρόγραμμα». Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες το βράδυ αναφερόμενος στον παλαιοκομματισμό, «μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματα και το κομματικό κράτος τους. Είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», σημείωσε.
Προσδιόρισε δε τις προτεραιότητες του Ποταμιού, 1ον στις δουλειές και στην πάταξη της ανεργίας, 2ον στη σύγκρουση με τη διαφθορά και 3ον στην Παιδεία, διαμηνύοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να επιβάλει κανένα νέο φόρο.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε παράλληλα «άνοιγμα» στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας με την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ, όπου εξήρε το έργο των αστυνομικών, ενώ για την Τρίτη προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη, με θέμα «Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης».
Επιστροφή Λαλιώτη
Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ που επιστεγάζεται με την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου, η προσπάθεια για συσπείρωση του κόμματος και επιστροφή παλαιών στελεχών του δείχνει να πιάνει τόπο. Χαρακτηριστική η συμμετοχή στην τελευταία τιμητική θέση της λίστας του Κώστα Λαλιώτη, του παπανδρεϊκού Θάνου Μωραΐτη και στελεχών που πρόσκεινται στον Κώστα Σημίτη.
Από το βήμα της ΔΕΘ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τις δικές τους «πράσινες γραμμές», όπως τις ονόμασε, και την πρόταση προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με «προοδευτικό πρόσημο».
Δήλωσε κάθετα αντίθετη στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, στις συντάξεις «πείνας και αναξιοπρέπειας», στην «εξοντωτική» φορολόγηση των αγροτών, στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ενώ προτείνει την περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών. Εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αναδειχθεί σε καταλύτη των εξελίξεων.