«Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να κάνει το Ποτάμι πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε τους ανθρώπους. Για μας όμως δεν είναι πάνω απ' όλα η εξουσία αλλά οι αρχές και το κατά πόσο θα είμαστε χρήσιμοι σε μια διακυβέρνηση» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων το μέρος από όπου είχε εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία όταν ίδρυσε το Ποτάμι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Ποταμιού λέγοντας «πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη διαφθορά. Τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, γι' αυτό και προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών. Να μην μπορεί ένας υπουργός με μία υπογραφή να γίνεται πλούσιος. Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Αν η χώρα δεν αναβαθμίσει και δεν διορθώσει τα κακώς κείμενα στην παιδεία η κρίση θα ξανάρθει στη χώρα».
Έχοντας φτάσει μερικές μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα ζήτησε την ψήφο του κόσμου τονίζοντας «Γιατί εμείς λέμε ότι μπορούμε. Τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά. Μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματά τους. Μας κόστισε το κομματικό κράτος τους. Τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι. Είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πείσουμε τους Έλληνες ότι ένα χρήσιμο Ποτάμι είναι αυτό που θα αλλάξει την πορεία της χώρας». Τέλος, ο επικεφαλής του κινήματος δεσμεύτηκε απέναντι στον λαό της Κρήτης και της χώρας λέγοντας «To Ποτάμι δεσμεύεται: κανένας νέος φόρος. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο δυναμικά θα αποτρέπουμε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι. Αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να κοπούν οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας».
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:
-Από μικρός σκεφτόμουν γιατί έχει πάρει λάθος δρόμο αυτή η χώρα. Πλέον έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν οι λεγόμενοι παράγοντες και αυτοί που αποφασίζουν πίσω από την πλάτη του κόσμου. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να μπω στην πολιτική. Δεν πιστεύω την πολιτική ως επάγγελμα. Την πιστεύω ως προσφορά στην πατρίδα και αυτή είναι η νοοτροπία που θα πρέπει να επιβάλλουμε στο παλιό πολιτικό σύστημα.
-Με ρωτούν: είσαι ευχαριστημένος από τη θητεία σου ως βουλευτής Χανίων αυτούς τους επτά μήνες; Το Ποτάμι και τα Χανιά είμαστε περήφανοι που δημιουργήθηκε ένα κίνημα που μπόρεσε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η μεγάλη προσφορά του Ποταμιού. Δεν ήρθαμε για να βολέψουμε κάποιους. Αυτό το 6% που πήρε το Ποτάμι είναι πιθανότατα το πιο χρήσιμο 6% στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Η Ελλάδα μέχρι και λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και βρέθηκε το Ποτάμι για να αναστρέψει αυτή την πορεία.
-Μας κατηγορούν κάποιοι ότι πιέζαμε τον Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία. Όντως τον πιέζαμε. Εκείνος καθυστερούσε γιατί τον απασχολούσαν μόνο τα εσωκομματικά του και τελικά έφερε μια χειρότερη συμφωνία, αφού πρώτα είχαν κλείσει και οι τράπεζες. Εμείς δεν παίρνουμε τίποτα πίσω. Έπρεπε αυτή η συμφωνία να είχε έρθει πολύ νωρίτερα. Στο τέλος ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που καθυστέρησε να φέρει τη συμφωνία αλλά ήταν αργά αφού το κακό είχε γίνει.
-Το Ποτάμι τόλμησε να πει αλήθειες ακόμη και σ' αυτό το αντιπαραγωγικό debate. To Ποτάμι δεσμεύεται: κανένας νέος φόρος. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο δυναμικά θα αποτρέπουμε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι. Αυτό μπορεί να γίνει, αρκεί να κοπούν οι σπατάλες στα ρετιρέ της εξουσίας. Επιπλέον, θα συνδέσουμε τους φόρους στις νέες επιχειρήσεις με τις προσλήψεις. Θα πρέπει να δώσουμε μια μάχη για να νικήσουμε την ανεργία. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις. Εμείς λοιπόν λέμε, ότι αν τα χρήματα που φέρνεις γίνονται θέσεις εργασίες, τότε θα μειώνεται ο φόρος που θα πληρώνεις. Θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ και οι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες να απαλλάσσονται από τον φόρο για μια πενταετία.
-Για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η Δικαιοσύνη να βγάζει γρήγορα αποφάσεις. Γι' αυτό επιμένουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε τη ζωή των μεγάλων χαμένων των μνημονίων.
-Είμαστε μέλος της Ευρώπη, αλλά απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει ότι τα μνημόνια έχουν φέρει στην Ελλάδα ανεργία, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Θα πρέπει οι φτωχές οικογένειες να έχουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.
-Πρέπει να βάλουμε μια τάξη, χωρίς να μοιράζουμε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τα πέντε ευρώ στα νοσοκομεία και μείωσε κατά 30 ευρώ τις συντάξεις για να καλύψει το κενό. Λέμε ξεκάθαρα: οι έχοντες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία. Προφανώς ο άνεργος και αυτός που δεν έχει δεν θα πληρώνει αλλά ο τουρίστας για παράδειγμα δεν μπορεί να μην πληρώνει στα Ελληνικά νοσοκομεία.
-Το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι μεγάλο. Οι κομματικοί στρατοί στο Δημόσιο όμως είναι τεράστιοι. Όσο περνάει από το χέρι θα μειώσουμε τους κομματικούς στρατούς στο Δημόσιο. Ίσως αυτό είναι που φοβούνται οι αντίπαλοί μας.
-Είπαμε ότι πρέπει να καταργηθούν οι πολεοδομίες γιατί εκτός από άνδρο διαφθοράς είναι και άνδρο γραφειοκρατίας. Πρέπει με σταθερά βήματα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις. Υπάρχει η ευθύνη του πολιτικού μηχανικού που πρέπει να ενισχυθεί.
-Πολλές φορές τα κόμματα μοιάζουν να είναι ενωμένα απέναντι στο Ποτάμι. Σκεφτείτε γιατί γίνεται αυτό. Γιατί το Ποτάμι είναι εχθρός αυτού που ενώνει όλο το πολιτικό σύστημα. Και τι τους ενώνει; Το να χρησιμοποιούν το κράτος προς όφελος του κόμματος. Τα σχολεία μας ανοίγουν με τεράστιες ελλείψεις και μέχρι το παρά πέντε οι κ.κ. Κουράκης και Παππάς έκαναν αποσπάσεις δικών τους ανθρώπων. Γιατί ήθελαν πριν από τις εκλογές να έχουν τακτοποιήσει το κομματικό στρατό τους.
-Ρώτησαν την κ. Γεννηματά για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες και απάντησε ότι όλα τα κόμματα χρωστάνε. Τα παλιά κόμματα χρωστάνε και όχι το Ποτάμι. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι καταχρεωμένα στους τραπεζίτες. Εμείς δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες. Δεν το χρειαζόμαστε. Γιατί εμείς δεν φτιάχνουμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα, για να έχουμε ανάγκη τον κάθε τραπεζίτη και τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς θα πολιτευτούμε με διαφορετικό τρόπο. Για κανέναν λόγο σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν θα πάρουμε τα λεφτά του ελληνικού λαού για να συντηρούμε γραφεία.
-Το Ποτάμι έχει πει ότι κανένας βουλευτής δεν θα παίρνει σύνταξη από τη Βουλή. Ο βουλευτής θα πρέπει να έχει δύο συνεχόμενες θητείες και τέσσερις συνολικά στη ζωή του. Υπάρχουν νεότεροι άνθρωποι, νέα μυαλά για να διαδεχθούν τους βουλευτές. Τολμάμε και λέμε: όχι αιώνιοι βουλευτές.
-Λέμε ακόμη ότι οι προσλήψεις και οι διορισμοί πρέπει να γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δεν θα επιλέγει ποιος θα διορίζεται το κόμμα, αλλά μια ανεξάρτητη Αρχή. Πρέπει να μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που δουλεύουν για τα κόμματα. Ένα ολόκληρο δημόσιο δουλεύει για το κόμματα και τους βουλευτές. Εμείς δεν το προτείναμε απλώς, αλλά το κάναμε πράξη. Δεν πήραμε καν αυτούς που μας αναλογούσαν. Δεν θα συνηγορήσουμε να δουλεύει ένα ακόμη Δημόσιο για τα κόμματα.
-Ζητάμε επίσης μείωση των επιχορηγήσεων στα κόμματα. Δεν καταλαβαίνουμε πως μπορούν και κάνουν προεκλογικό αγώνα με τόσα εκατομμύρια. Εμείς πέρυσι δαπανήσαμε 300.000 ευρώ και δημοσιοποιήσαμε όλα μας τα οικονομικά στοιχεία στο ίντερνετ. Και το που τα βρήκαμε και το που τα ξοδέψαμε. Κανένας άλλος δεν το έκανε. Οι του ΣΥΡΙΖΑ που καμώνονται ότι συγκρούονται με τα συμφέροντα που βρίσκουν τα λεφτά γι' αυτόν τον πολυδάπανο και πολυτελή προεκλογικό αγώνα τους;
-Είναι στα χέρια του ελληνικού λαού να κάνει το Ποτάμι πρωταγωνιστή της επόμενης ημέρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε τους ανθρώπους. Για μας όμως δεν είναι πάνω απ' όλα η εξουσία αλλά οι αρχές και το κατά πόσο θα είμαστε χρήσιμοι σε μια διακυβέρνηση. Θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει ο κ. Μεϊμαράκης: με ποιους θα κυβερνήσει; Μ' αυτούς που έκαναν τα λάθη και απομακρύνθηκαν από την εξουσία; Και αντίστοιχα θα πρέπει να απαντήσει και ο κ. Τσίπρας. Ομολόγησε ότι έχει κάνει λάθη, αλλά επιβραβεύει τα λάθη του. Τον κ. Μπαλτά που διέλυσε την Παιδεία ο κ. Τσίπρας τον τοποθέτησε επικεφαλής λίστας επιβραβεύοντάς τον. Το ίδιο και την κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.
-Το πρόβλημα με την προσφυγιά είναι μεγάλο και ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Οι πόλεμοι έχουν ξεσπιτώσει κόσμο και είμαστε υποχρεωμένοι ως Ευρώπη να τους παρέχουμε φροντίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα αυτό είναι ολόκληρης της Ευρώπης και πρέπει η Ευρώπη να βρει λύσεις. Οι πρόσφυγες πρέπει να πηγαίνουν εξ αρχής σε σίγουρες «φωλιές». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να θρέψει τους μετανάστες όλου του κόσμου. Θα πρέπει γενναία και έντιμα η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, να κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ελέγχονται οι μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα έχει σύνορα, θα φροντίσει μεν ως ευρωπαϊκή χώρα τους πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί να μείνει και απροστάτευτη στις μεταναστευτικές ροές.
-Για όλους αυτούς του λόγους πρέπει να σκεφτούμε και να φωνάξουμε ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά» η χώρα πρέπει να σκεφτεί «πρώτη φορά στα σοβαρά». Πρέπει να περιορίσουμε το παλιό πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αναγκαστούν μετά τις εκλογές να ρωτήσουν το Ποτάμι τι πρέπει να γίνει και το Ποτάμι θα είναι αυτό που θα τους πει.
-Βασικός μας στόχος μας είναι η αποτροπή νέων εκλογών. Δεν μπορεί κάθε φορά που ο Τσίπρας νιώθει αδυναμία να πηγαίνει σε δημοψήφισμα ή εκλογές. Και βέβαια χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας. Το Ποτάμι θέτει ως όρο το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι μικρό και να μην περιλαμβάνει τους παλιούς πολιτικούς. Προφανώς κάποιοι έχουν κάνει και πράγματα σωστά, όμως ο κορμός μιας νέας κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελείται από νέα πρόσωπα.
-Οι προτεραιότητες μας είναι τρεις: πρώτον, οι δουλειές και η πάταξη της ανεργίας. Δεύτερον, η σύγκρουση με τη διαφθορά. Τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, γι' αυτό και προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών. Να μην μπορεί ένας υπουργός με μία υπογραφή να γίνεται πλούσιος. Το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε τους παλιούς ολιγάρχες με κάποιους άλλους νέους ολιγάρχες όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι στην Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν αλλάξουμε θεσμούς. Η τρίτη μας προτεραιότητα είναι η Παιδεία. Αν η χώρα δεν αναβαθμίσει και δεν διορθώσει τα κακώς κείμενα στην παιδεία η κρίση θα ξανάρθει στη χώρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει η έδρα των κλασικών σπουδών στην Ευρώπη. Να έρχονται εδώ φοιτητές απ' όλη την Ευρώπη;
-Μπορούμε να τα κάνουμε αυτά; Εμείς λέμε ότι μπορούμε. Τους άλλους τους πληρώσαμε ακριβά. Μας κόστισαν πολύ ακριβά τα πειράματά τους. Μας κόστισε το κομματικό κράτος τους. Τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι. Είναι παραλογισμός να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο λάθος και να νομίζεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πείσουμε τους Έλληνες ότι ένα χρήσιμο Ποτάμι είναι αυτό που θα αλλάξει την πορεία της χώρας. Γιατί αν δεν γίνουν αλλαγές σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για τέταρτο μνημόνιο. Αν δεν μπούμε εμείς στη μέση, ένα ισχυρό Ποτάμι, η χώρα θα πηγαίνει από μνημόνια σε μνημόνια, ενώ θα μπορούσε να πάει μπροστά με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
- Η μεγάλη αγωνία ενός τόπου δεν πρέπει να είναι πως θα μοιράσει τη φτώχεια αλλά πώς θα δημιουργήσει πλούτο. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δυνατές επιχειρήσεις με κανόνες και νόμους, ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που θα επενδύσουν στη χώρα και δεν θα φεύγουν. Δεν είμαστε οι απερίσκεπτοι που μιλούν για το πώς θα διαχειριστούμε τη φτώχεια. Είμαστε ένα προοδευτικό κίνημα λογικής που λέει σημασία έχει να παράγουμε πλούτο σα χώρα για να μπορούμε να μαλώνουμε μετά για το πώς θα τον μοιράσουμε. Η κοινωνική δικαιοσύνη έρχεται μόνο όταν υπάρχει πλούτος.