Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Xρειαζόμαστε βιώσιμη και ικανή κυβέρνηση

Εάν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας τότε σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε νέα κρίση χρέους, δήλωσε η Λ. Κατσέλη. "Η Εθνική έχει πρωτοστατήσει στις εντολές εμβασμάτων και πληρωμών εξωτερικού καθώς έχει εκτελέσει πάνω από 1 δισ. από αυτές επί συνόλου περίπου 3 δισ. ευρώ", υποστήριξε ο Λ. Φραγκιαδάκης.

Κατσέλη: Xρειαζόμαστε βιώσιμη και ικανή κυβέρνηση

Δείπνο με συμμετοχή 360 επιχειρηματιών οργάνωσε xuew στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πολιτικής της για άμεση επικοινωνία με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Εθνικής κυρία Λούκα Τ. Κατσέλη, αφού περιέγραψε ως πολύ δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στο πως διαγράφεται εφεξής η πορεία τονίζοντας πως αναμφίβολα τους τελευταίους μήνες η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η επιβολή ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, που έχουν δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες σε όλο το κύκλωμα της οικονομικής, παραγωγικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Πρώτη κρίσιμη συνθήκη για να επανέλθει η κανονικότητα και ομαλότητα είναι η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης βιώσιμης και ικανής να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευθεί.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από τη κρίση και να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προωθηθεί τάχιστα ο οικονομικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας .

Για να γίνει αυτό πρέπει να αυξηθεί ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία από το σημερινό χαμηλό επίπεδο του 12 % στο 20% μέσω κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, προώθησης συνεργασιών και ΣΔΙΤ στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγράμματος Junker και υλοποίησης ενός διευρυμένου και υποστηρικτικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Εάν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας μας σε ανταγωνιστική βάση, τότε σε λίγα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση χρέους. Η χώρα μας έχει πολλά και ανεκτίμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία με κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να οδηγήσουν σε έξοδο από τη κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις συναντούν ποικίλα μικρά και μεγάλα εμπόδια.

Γι' αυτό και σθεναρά πιστεύω ότι ένα απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο θα δίνει κίνητρα και θα αίρει εμπόδια, γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπλοκές σε όλη το φάσμα των λειτουργιών, μπορεί να γίνει καταλύτης για μια σειρά επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα αποτελεί «κλειδί» για τη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί στη κίνηση κεφαλαίων, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα σε όλους. Συμμεριζόμαστε όλοι τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα στελέχη μας δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα νύχτα – μέρα, ώστε μέσω των Εγκριτικών Επιτροπών να εξετάζονται το γρηγορότερο δυνατό τα δεκάδες αιτήματα για συναλλαγές και εμβάσματα και να ικανοποιούνται όσα περισσότερα γίνεται, στο μέτρο του εφικτού και υπό τους υφιστάμενους περιορισμούς. Αυτό όμως δεν αρκεί και το κατανοώ.

Στόχος όλων μας είναι οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων να αρθούν το συντομότερο δυνατό, εφόσον επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνει αυτό.

Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία αξιολόγησης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους. Στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχουν προβλεφθεί 25 δισεκ. ευρώ, ενώ 10 δισεκ. ευρώ είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

Η ανακεφαλαιοποίηση, που είναι σημαντικό να γίνει, και θα γίνει, εντός του 2015, χωρίς κούρεμα καταθέσεων, όπως έχει δηλώσει και ο Διοικητής της ΕΚΤ, θα συντελέσει στο να θωρακιστεί το τραπεζικό μας σύστημα και να ανακτήσουν οι τράπεζες την αξιοπιστία τους έναντι των καταθετών και των μετόχων τους.

Πέρα από την επανάκτηση της φερεγγυότητάς του η οποία κλονίστηκε από τη μείωση της αξίας των κρατικών τίτλων, τη μαζική εκροή καταθέσεων και τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασικός στόχος του τραπεζικού συστήματος είναι να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Θέλουμε να στηρίξουμε όχι μόνο τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα , τον δημόσιο τομέα καθώς επίσης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όταν επανέλθει σταδιακά η χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω των κανονικών εργαλείων που παρέχονται από την ΕΚΤ και κυρίως μέσω της επιστροφής των καταθέσεων, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες. Το τραπεζικό μας σύστημα θα είναι τότε σε θέση να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων σημαντικών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Μέχρι τότε, εξετάζεται, όπως γνωρίζετε η σταδιακή, εκεί που είναι εφικτό, χαλάρωση των περιορισμών ώστε να διευκολύνεται όσο γίνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα ήθελα, στο πλαίσιο αυτό, να καλέσω καθέναν και καθεμιά από εσάς, είτε μέσω των επαγγελματικών σας φορέων, να μας υποβάλλεται και ως Εθνική Τράπεζα και ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συγκεκριμένα προβλήματα και δυσλειτουργίες που καθημερινά αντιμετωπίζετε.

Ακόμη και προτάσεις ή σκέψεις για το πώς μπορούν να γίνουν βελτιώσεις. Ως Ένωση Τραπεζών αλλά και ως Εθνική είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο τόσο με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος, και συμβάλουμε με προτάσεις στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε τις συγκεκριμένες δικές σας προτάσεις, τόνισε η Λούκα Κατσέλη.

Ως Εθνική Τράπεζα, προτάσσουμε τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό, προετοιμάζουμε, για παράδειγμα, την υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Προωθούμε παράλληλα καινοτόμες παραγωγικές αλυσίδες και συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τομείς που η χώρα μας διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υπογράμμισε η επικεφαλής της Εθνικής.

Φραγκιαδάκης: Μια στις τρεις συναλλαγές με εξωτερικό διενεργήθηκε από την ΕΤΕ. Νέα δάνεια 400 εκατ. ευρώ

Την προσπάθεια που έχει καταβάλει η Εθνική Τράπεζα να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις εντός του δύσκολου περιβάλλοντος που δημιουργούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ανέδειξε από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Λ. Φραγκιαδάκης.

Από την έναρξη της τραπεζικής αργίας ως σήμερα η Εθνική έχει πρωτοστατήσει σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη στις εντολές εμβασμάτων και πληρωμών εξωτερικού καθώς έχει εκτελέσει πάνω από 1 δισ. από αυτές επί συνόλου περίπου 3 δις ευρώ. Το ποσοστό της Εθνικής είναι ακόμη υψηλότερο αν εξαιρεθούν οι διατραπεζικές συναλλαγές.

Επιπρόσθετα, λόγω της ισχυρής ρευστότητας σε δολάρια που διατηρεί ο όμιλος Εθνικής, η μητρική τράπεζα ανέλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο των ενεργειακών πληρωμών. Παρά τις αντιξοότητες, δε, από τις αρχές του έτους η Εθνική αύξησε το χαρτοφυλάκιο εταιρικών χορηγήσεων κατά 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντική την άμεση προσαρμογή του κοινού στις συνθήκες που επέβαλαν τα capital controls, σημειώνοντας ότι δημιουργούνται οι προυποθέσεις για να αλλάξει η συναλλακτική νοοτροπία των Ελλήνων.
Ως ενθαρρυντικά στοιχεία για την αλλαγή νοοτροπίας σημείωσε την έκδοση περισσοτέρων από 500 χιλ χρεωστικών καρτών από την τράπεζα μέσα σε δύο μήνες, την ώρα που μέχρι την επιβολή των ελέγχων η τράπεζα είχε τέσσερα εκατομμύρια ενεργές χρεωστικές κάρτες.

Επιπρόσθετα, οι πληρωμές μέσω κάρτας, σημείωσαν αύξηση 100% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για τερματικά μηχανήματα I bank της Εθνικής. Αντίστοιχη εξέλιξη παρουσιάζει η εγγραφή αλλά και η χρήση του internet banking. Σχεδόν 90.000 νέοι χρήστες γράφτηκαν στο i-bank internet banking ενώ διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές.

Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι η Εθνική θα παραμείνει σταθερή στην χρηματοδότηση εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, μοντέλο που είχε ακολουθήσει και η διοίκηση Τουρκολιά, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη ορθής ανάληψης κινδύνων από τις τράπεζες;.

«Η ευθυγράμμιση των θέσεών μας στη σχέση απόδοσης/κινδύνου είναι το κύριο συστατικό και απαραίτητη προυπόθεση για μια σταθερή σχέση της επιχείρησης με την τράπεζα» σημείωσε. Η εμπέδωση φιλοσοφίας πληρωμών είναι το δεύτερο συστατικό αυτής της σχέσης συμπλήρωσε με νόημα.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη προβλέψιμης και δίκαιης φορολογίας, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ανάπτυξης πρακτικού και ρεαλιστικού πλάνου για την φορολογία επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v