Οι στρατηγικές των αρχηγών στο debate

Ο πυρετός «προετοιμασίας» με τα επιτελεία για κάθε πιθανή και… απίθανη ερώτηση. Πού θα ποντάρει ο Τσίπρας, πώς τον «οδηγούν» οι δημοσκοπήσεις. Η πίεση Μεϊμαράκη για συνεργασίες και σε ποιες «ανακολουθίες» ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει. Πώς θα κινηθούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι στρατηγικές των αρχηγών στο debate

Οι πολίτες θα ξαναδούν απόψε στους δέκτες τους debate πολιτικών αρχηγών. Η τελευταία φορά ήταν ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν από τις εκλογές του 2009, καθώς στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2012) η τότε Συγγρού, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, δεν είχε κατορθώσει να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε μόλις περάσει (από τις εκλογές του Μαΐου 2012) στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αποψινή αναμέτρηση θα γίνει με τους εφτά αρχηγούς των κομμάτων που είχαν εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή -Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννηματά, Πάνο Καμμένο και Παναγιώτη Λαφαζάνη (σ.σ. δεν προσκλήθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του). Θα τους συντονίσουν ισάριθμοι δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών.

Διάρκεια... Μπεν Χουρ

Οι κύκλοι-ενότητες έχουν προκαθοριστεί:

* Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία,
* Παιδεία-Υγεία,
* Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό,
* Εξωτερική πολιτική-Αμυνα,
* Δημόσια Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική.
* Εχει μείνει και μία ενότητα ελεύθερων ερώτησεων επιλογής του κάθε δημοσιογράφου.

Δεδομένου ότι οι τομείς ενδιαφέροντος είναι γνωστοί και οι απαντήσεις προετοιμάζονται… πυρετωδώς από χθες, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί (πάλι…) σε λεπτομέρειες, όπως «άνεση», «πειστικότητα» κ.λπ., χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις από τις «ελεύθερες ερωτήσεις». Το ερώτημα που θα απαντηθεί αργά τη νύχτα θα αφορά στην τηλεθέαση, καθώς το debate θα έχει τρίωρη διάρκεια και θα θυμίζει… Μπεν Χουρ.

Πού θα ποντάρει ο Α. Τσίπρας

Για τους επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα τον «οδηγό» των απαντήσεων δίνουν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που, όπως λένε, συμπίπτουν με την εικόνα που φτάνει στην Κουμουνδούρου από τους πολίτες.

Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ στα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κλαδικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις), τις κοινωνικές ανισότητες (π.χ. μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση), διευθέτηση του χρέους (σε αντιπαράθεση με τη θέση Σαμαρά-Βενιζέλου περί «βιωσιμότητάς» του), αντιμετώπιση διαφθοράς-διαπλοκής (ξεκίνησε έρευνα στις σχετικές λίστες, με πρώτη τη λίστα Λαγκαρντ).

Ειδικά ο κ. Τσίπρας προηγείται του κ. Μεϊμαράκη στη «λήψη δύσκολων αποφάσεων», στην κατανόηση των προβλημάτων των πολιτών και στην εκπροσώπηση του «νέου» στην πολιτική ζωή, ενώ έπεται στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου και στο Μεταναστευτικό.

Ως εκ τούτου, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει απόψε να αναδείξει τα θετικά και να διορθώσει τα αρνητικά -κάτι που θα γίνει με μεγαλύτερη ένταση στο “debate των δύο” (Τσίπρα - Μεϊμαράκη) την ερχόμενη Δευτέρα.

Για μεγάλο και… μικρό συνασπισμό

Η ερώτηση που θεωρείται… στάνταρ είναι αυτή για τον «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, την οποία αναμένεται να απαντήσει εκ νέου αρνητικά ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως, θα ρίξει φως στον… μικρό συνασπισμό, δηλαδή στη μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ (αν μπουν στη Βουλή), την οποία «φωτογράφισε» ήδη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.

Στην προετοιμασία του κ. Τσίπρα μετέχει το επικοινωνιακό επιτελείο του, με τον κύριο ρόλο να έχουν οι Νίκος Παππάς, Αγγελος Τσέκερης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Αλέκος Φλαμπουράρης και η Ολγα Γεροβασίλη.

Εντατικό… φροντιστήριο σε Μεϊμαράκη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος το τελευταίο διήμερο επιδίδεται σε… εντατικό φροντιστήριο προκειμένου να εμφανιστεί πανέτοιμος στο σημερινό ραντεβού.

«Δάσκαλοί» του, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του κόμματος Πηνελόπη Γαβρά, ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Φλέσσας και οι δύο στενοί του συνεργάτες Νίκος Καραχάλιος και Γιάννης Χατζής. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάστηκε, βάζοντας στο τραπέζι κάθε είδους πιθανή ή απίθανη ερώτηση που θα μπορούσε να δεχθεί. Στη Συγγρού θεωρούν τη σημερινή τηλεμαχία ως το πρώτο ημίχρονο της αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, καθώς την προσεχή Δευτέρα ακολουθεί το δεύτερο και ίσως πιο καθοριστικό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δύναμη σταθερότητας

«Με την παρουσία του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος θα θελήσει να πείσει τους πολίτες να εμπιστευτούν τη ΝΔ, ως δύναμη σταθερότητας και εγγύησης για την ομαλή πορεία του τόπου, με τετραετή ορίζοντα», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θα θελήσει να αναδείξει «τις ανακολουθίες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους οκτώ μήνες της διακυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέχεια των σχετικών παρεμβάσεών του τις προηγούμενες ημέρες, θα επιμείνει στην ανάγκη μετεκλογικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και θα συγκρίνει τη θέση του κόμματός του με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται μετ’ επιτάσεως τη σύμπραξη με τη ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περί «παλαιού και νέου», ενώ θα κάνει άνοιγμα και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που ιδεολογικά κινούνται στο χώρο του κέντρου.

Η μάχη των… μικρών

Στη σημερινή τηλεμαχία αφιέρωσαν τη χθεσινή μέρα και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί που το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευτούν.

Η Φώφη Γεννηματά θα έχει ως βασική της επιδίωξη να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού τρίτου πόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, που θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμά της προς τους πολίτες, σύμφωνα με συνεργάτη της, θα είναι ότι «επιβάλλεται να μην αιχμαλωτιστούν στον δικομματισμό και ότι ο τόπος χρειάζεται οπωσδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας».

Διμέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναμένεται να εξαπολύσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας την ωφελιμότητα μιας ισχυρής νέας πολιτικής δύναμης, όπως το Ποτάμι.

Ο Πάνος Καμμένος θα ψάξει τρόπο να αποδείξει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι «περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ» στη νέα Βουλή και τη νέα κυβέρνηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι η αντιμνημονιακή πρόταση της Λαϊκής Ενότητας είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας πως «μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ» μπορεί να αποτελέσει… γροθιά στο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v