Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν... χέρια οι λίστες των φοροφυγάδων

Γιατί... μπάζει νερά η διαδικασία μεταφοράς των υποθέσεων φοροδιαφυγής στη ΓΓΔΕ. Η παράμετρος των εκλογών και η γραμμή των δανειστών. Η προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου και οι διαβεβαιώσεις Αλεξιάδη. Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους.

Αλλάζουν... χέρια οι λίστες των φοροφυγάδων

«Πακέτο» στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πηγαίνουν όλες οι λίστες τις οποίες ερευνούν μέχρι σήμερα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, προκειμένου να μη σπάσουν σε κομμάτια και χαθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στα διάφορα κομμάτια τους.

Το εγχείρημα μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ όμως έχει ήδη αρχίσει να μπάζει νερά και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου, η οποία περιελήφθη στο Μνημόνιο, θα παρέλθει άπρακτη. Όλα δείχνουν παράταση.

Το πρώτο πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εδράζεται στον προσδιορισμό των υποθέσεων που θα μεταφερθούν από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προ περίπου δέκα ημερών, η ΓΓΔΕ έστειλε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους, από τους οικονομικούς εισαγγελείς έως τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Π. Δάνη, προκειμένου να επιλεγούν 3.500 υποθέσεις οι οποίες θα μεταφερθούν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη ΓΓΔΕ. Η επιλογή αυτών των υποθέσεων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση.

Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη μεταφορά 500 υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ζήτησε να μην εκδοθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστωτικές πράξεις για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ και μετακινήσεις υπαλλήλων.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε σύμφωνα με τους εφοριακούς ότι δεν θα γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού κατά την προεκλογική περίοδο, θα ζητηθεί παράταση και θα συμπληρωθούν μόνο τα απογραφικά με την προτίμηση παραμονής των υπαλλήλων ή όχι.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στη ΓΓΔΕ ότι η προθεσμία της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να τηρηθεί.

Όσον αφορά στις λίστες, ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΟΕ- Δ.Ο.Υ. ότι «οι λίστες θα πάνε πακέτο και δεν θα διαμοιραστούν», ενώ η επιλογή των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ θα γίνει από ειδική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Οικονομικοί Εισαγγελείς).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Μνημόνιο, από τις 30 Οκτωβρίου 2015 «όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

Οι εργαζόμενοι στο ΣΔΟΕ μεταφέρονται στη ΓΓΔΕ. Μαζί και 3.500 υποθέσεις, οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες (350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ), οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στο Σώμα.

Οι λεπτομέρειες της μετακίνησης των υπαλλήλων ορίζεται από το Μνημόνιο ότι θα πρέπει να καθοριστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με ανάλογη απόφαση υπουργού, στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και αφορούν αρμοδιότητες φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων και οι απαραίτητες πιστώσεις που αναλογούν για την κάλυψη των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v