Με δέλεαρ την υποσχόμενη υπεραπόδοση, αν η ΕΚΤ συναινέσει στην πρόταση «ΑΜΚ για ιδιώτες και CoCos για το ΤΧΣ» και με σύμμαχο τους ξένους brokers που οσμίζονται υψηλές προμήθειες, επιχειρούν οι εγχώριες τράπεζες να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.
Όπως νωρίς κατέγραψε η στήλη Χαμαιλέων, οι επαφές μεταξύ διοικήσεων των τραπεζών και ξένων επενδυτών έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για κλειστές παρουσιάσεις, είτε σε υφιστάμενους μετόχους και γνώριμα επενδυτικά σπίτια, είτε σε μικρές ομάδες επενδυτών-πελατών ξένων τραπεζών.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών τραπεζών είναι, για άλλη μια φορά, τεράστιο καθώς η ανάληψη αναδοχών υπόσχεται αξιοσημείωτες προμήθειες, πιθανώς υψηλότερες και από τις περσινές (σ.σ. άνω των 250 εκατ. ευρώ). Οι ξένοι brokers ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθούν εγκαίρως και επιτυχώς οι ΑΜΚ είναι να τρέξουν διαδικασίες βιβλίων προσφορών (book building) στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα του stress test προβλέπεται να ανακοινωθούν στις 25 Οκτωβρίου και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν χρόνο να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου έως τις 15 με 20 Δεκεμβρίου, καθώς μετά ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ, των υπόλοιπων θεσμών και βεβαίως της ελληνικής πλευράς είναι να μην απαιτηθεί η ενεργοποίηση της ρήτρας για συμμετοχή των ανασφάλιστων καταθέσεων στην αναδιάρθρωση παθητικού. Η σχετική ρήτρα ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016, χωρίς να είναι σαφές αν μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ή η διαδικασία της Συνολικής Αξιολόγησης και η εφαρμογή μέτρων πρόωρης εξυγίανσης ή εξυγίανσης.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και μόνο αν αποφασιστούν αυξήσεις κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης και παροχή εγγύησης κάλυψης από το ΤΧΣ, δημιουργούνται προϋποθέσεις έγκαιρης ολοκλήρωσης των αυξήσεων κεφαλαίου, σημειώνουν αναλυτές.
Για να υλοποιηθούν, όμως, αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υποχωρήσει στην πίεση που της ασκείται για διαχωρισμό του τρόπου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, που προκύπτουν με το βασικό και το δυσμενές σενάριο.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, να καλυφθούν με κοινό μετοχικό κεφάλαιο οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν με το βασικό σενάριο και με έκδοση Contingent Convertible bonds (CoCos), υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, αυτές που προκύπτουν με το δυσμενές.
Αν για παράδειγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών με το βασικό σενάριο ανέρχονται σε 7-8 δισ. και με το δυσμενές στα 15 δισ. ευρώ (σ.σ. το παραπάνω εύρος τείνει να καταστεί consensus μεταξύ των αναλυτών), η πίεση που δέχεται η ΕΚΤ από ξένες επενδυτικές τράπεζες, private equity funds και την ελληνική πλευρά είναι τα 7 με 8 δισ. ευρώ να καλυφθούν από ιδιώτες μέσω ΑΜΚ και τα υπόλοιπα με έκδοση CoCos από τις τράπεζες, που θα τα αγοράσει το ΤΧΣ.
Το δέλεαρ της υπεραπόδοσης για τους ιδιώτες επενδυτές
Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές, εφόσον συγκεκριμένοι κεφαλαιακοί δείκτες υποχωρήσουν χαμηλότερα από προβλεπόμενα ελάχιστα όρια, ή εφόσον το αποφασίσει η εποπτική αρχή.
Η τιμή μετατροπής των CoCos που βάσει της πρότασης θα εκδοθούν από τις τράπεζες και θα καλυφθούν από το ΤΧΣ, προτείνεται να είναι ίδια με αυτή που διατέθηκαν στους ιδιώτες οι κοινές μετοχές.
Έτσι το ΤΧΣ θα περιορίσει τα περιθώρια απόδοσής του, χαρίζοντας την ενδεχόμενη υπεραπόδοση στους ιδιώτες επενδυτές. Ο συνδυασμός έκδοσης μικρότερου αριθμού μετοχών, λόγω της κάλυψης μέρους των κεφαλαιακών αναγκών με CoCos, και κλειδωμένης τιμής μετατροπής αποτελεί το δέλεαρ που υπόσχεται το προτεινόμενο σχέδιο στους ξένους επενδυτές.
Η παροχή «γλυκαντικών», όπως η υπεραπόδοση, κρίνεται απαραίτητη για την προσέλκυση των επενδυτών, λόγω του αυξημένου κινδύνου που δημιουργεί η εκ νέου επιδείνωση στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άλλωστε, από την πορεία αποτελεσματικής διαχείρισής τους θα κριθεί και το αν απαιτηθεί να μετατραπούν τα CoCos σε μετοχές, αυξάνοντας το dilution για τους ιδιώτες μετόχους.
Παρά το γεγονός ότι ο διαχωρισμός των κεφαλαιακών αναγκών θα βοηθήσει στο να ελαχιστοποιηθεί η χρήση πόρων του τρίτου προγράμματος, αφήνοντας στο ΤΧΣ εφεδρεία κεφαλαίων που μπορούν να κινητοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η ΕΚΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η ΕΚΤ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην άσκηση προσομοίωσης και οι δυνατότητες της ελληνικής πλευράς κατά την άτυπη διαβούλευση είναι να θέτει μεν θέματα στοιχειοθετημένα, χωρίς όμως δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Το πρώτο απτό δείγμα των προθέσεων της ΕΚΤ θα δοθεί από το αν υιοθετήσει τις κοινές απόψεις των εγχώριων τραπεζών για ηπιότερη φέτος και το 2016 ύφεση, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη διαμόρφωση των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Στην περίπτωση που οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι διαχειρίσιμες, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν στο σύνολό τους από το ΤΧΣ και θα επανιδιωτικοποιηθούν, σταδιακά, μέσω διάθεσης πακέτων μετοχών.