Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εκλογικά «γυμνάσια» της κυβέρνησης

Δύο συν μία προτάσεις για κάλπες. Τα συν και τα πλην των τριών σεναρίων που ζυγίζει το Μαξίμου για να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Η σημασία της διϋπουργικής για τη διαφθορά. Σπάσιμο νεύρων (και) για την «ομάδα Λαφαζάνη».

Τα εκλογικά «γυμνάσια» της κυβέρνησης

Εναρξη των Θερινών Τμημάτων της Βουλής... στο τέλος του θέρους; Εάν ναι, θα πρόκειται για ένα ακόμη παράδοξο στα τόσα που έζησε η χώρα το τελευταίο, ειδικά, τρίμηνο και θα συμβεί για έναν και μόνο λόγο: να απομακρυνθούν οι εκλογές κατά λίγες εβδομάδες.

Κι αυτό διότι στα Θερινά Τμήματα δεν επιτρέπεται να κατατεθεί πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα δικαιολογούσε την προσφυγή στις κάλπες. Οπότε ο πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους μπροστά του: είτε να ανακοινώσει μέχρι το Σαββατοκύριακο την απόφασή του να υπάρξει ανανέωση της λαϊκής εντολής, είτε να ζητήσει την έναρξη των Θερινών Τμημάτων, παρατείνοντας την εκλογική αβεβαιότητα.

«Εκλογές θα γίνουν σίγουρα, το θέμα είναι πότε», αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ διακρίνεται ο σχετικός διχασμός.

Τα τρία εκλογικά σενάρια

* Ενας μεγάλος αριθμός τους ζητά «εκλογές το συντομότερο δυνατό», δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα τη θεσμκή δυσαρμονία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας θα αναγκάζεται να νομοθετεί α λα καρτ με τη συνδρομή των ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ. (Το α λα καρτ σημαίνει ότι θα βρίσκει πλειοψηφία στα «μνημονιακά» νομοσχέδια, αλλά θα την ψάχνει στα... ημέτερα, που θα αφορούν δικές της πρωτοβουλίες). 

Πίσω από τις γραμμές κρύβεται η αγωνία για τις διαθέσεις των πολιτών όσο θα περνούν στην καθημερινότητα τα μνημονιακά μέτρα (συντάξεις, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και, βεβαίως, η δράση των εσωκομματικών αντιπάλων αφού θα έχουν χρόνο να συγκροτηθούν σε νέο κόμμα.

* Οι πιο «ψύχραιμοι» επικαλούνται τη «σύσταση» των εταίρων να μη διαταραχθεί η πολιτική ηρεμία μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, από την οποία, ως γνωστόν, εξαρτάται η απόφαση για το χρέος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται ιδιαίτερα «αγχωμένος» απέναντι σ' αυτή την παράμετρο, παρότι το Μαξίμου επιμένει στη διαβεβαίωση ότι δεν έχει τεθεί θέμα μη εκλογών από τους εταίρους.

Τα εν λόγω στελέχη προτιμούν εκλογές «μετά την αξιολόγηση», δηλαδή προς τα μέσα Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι η απόφαση για το χρέος θα ισοφαρίσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την εφαρμογή των πρώτων μνημονιακών μέτρων.

* Υπάρχουν και οι υπουργοί που κινούνται... στη μέση: να στηθούν δηλαδή οι κάλπες «το πολύ στα μέσα Οκτωβρίου», ώστε η κυβέρνηση να πορευτεί σ' αυτές όχι μόνο «απολογητικά» για το νέο μνημόνιο αλλά και επιθετικά, καθώς θα έχει προλάβει να ψηφίσει στη Βουλή τα περίφημα «ένα-δύο» δικά της νομοσχέδια που αφορούν τη διαπλοκή (π.χ. για τις τηλεοπτικές άδειες) και τη διαφθορά. Ετσι ώστε, όπως λένε, «να κάνει τη διαφορά» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να δώσει το συνολικό διακύβευμα των εκλογών.

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί διϋπουργική σύσκεψη για τη διαφθορά, στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής που έχει συστήσει ο πρωθυπουργός υπό τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και οι υφυπουργοί Π. Πολάκης, Δ. Παπαγγελόπουλος και Τ. Κουίκ.

Δεν αποκλείεται άλλωστε το ενδεχόμενο να «σκάσουν» και κάποιες νέες υποθέσεις υπό μορφή αποκαλύψεων ή δικαστικών διώξεων.

Πόκερ με την «ομάδα Λαφαζάνη»

Ως εκ τούτων, το Μαξίμου περιορίζεται στο σχόλιο: «καμία απόφαση (για εκλογές) δεν έχει ληφθεί, όλα είναι στον αέρα». Θέτοντας έτσι σε δοκιμασία και... τα νεύρα της ομάδας Λαφαζάνη, η οποία περνά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κανονικότητα των Θερινών Τμημάτων με ταχύτητες που δεν της επιτρέπουν να χαράξει τακτική.

Για παράδειγμα, τι θα κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εάν ξεκινήσει το Α' Θερινό Τμήμα και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα τοποθετήσει σ' αυτό «ακίνδυνους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εκτός τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, ώστε να περάσει άνετα τους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους; Ή θα μείνει... παρατηρητής των εξελίξεων, ή θα υποχρεωθεί να δώσει το σήμα για ανεξαρτητοποίηση των (περίπου 30) διαφωνούντων βουλευτών και σύσταση ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας που θα διεκδικήσει συμμετοχή στο Τμήμα.

Μία τέτοια κίνηση όμως θα τερματίσει το blame game και θα χρεώσει στην Πλατφόρμα την πτώση της κυβέρνησης -έστω και με μικρή χρονική καθυστέρηση. «Εδώ που φτάσαμε τι σημασία έχει... το blame;», σχολίαζε δηκτικά χθες στέλεχος της Πλατφόρμας, με τον Κώστα Λαπαβίτσα να δηλώνει δημοσίως ότι απαιτείται η άμεση πολιτική έκφραση του «Όχι».

Θερινά Τμήματα... τον Σεπτέμβριο

Να σημειωθεί για τους... αμύητους, ότι η σύνθεση των τριών 100μελών θερινών τμημάτων ορίζεται και αλλάζει, όποτε κρίνεται αναγκαίο, από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Συνεπώς οι επιτελείς του κ. Τσίπρα θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν στα επίφοβα τμήματα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν καταψηφίσει τη συμφωνία-μνημόνιο, ενώ ανάλογες προσθαφαιρέσεις θα κάνουν και οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) θα έχει 54 βουλευτές σε κάθε θερινό τμήμα.

Λόγω περιορισμένου χρόνου, το κάθε Τμήμα (σ.σ. εάν συσταθούν Θερινά, τελικά) θα ισχύει για δύο, μόνο, εβδομάδες. Ετσι, μόνο το μισό του Α' Τμήματος θα προλάβει τον Αύγουστο, καθώς το υπόλοιπο μισό και τα άλλα δύο Τμήματα θα λειτουργήσουν… μέσα στον Σεπτέμβριο.

Βάσει Συντάγματος, η Ολομέλεια επαναλειτουργεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v